vrijdag 15 april 2016

Met 35 op deeltijdpensioen.

Ik hoor vaak dat mensen zo snel mogelijk met pensioen willen. Maar waarom zou je wachten tot je pensioen als je nu al van de vrije tijd kan genieten? Ik werk 0,9 fte, waardoor ik eens in de twee weken een dag vrij heb. Maar aangezien ik vaak langer dan 8 uur op een dag werk, spaar ik nog meer tijd op nog vaker een vrije dag op de nemen.Op woensdagmiddag ga ik meestal iets leuks met mijn zoontje doen, en 's ochtends kan ik doen wat ik wil. Zo ga ik vaak met een groepje een tochtje maken op de racefiets. Dit doe ik ook op zondag, maar op woensdag is het veel rustiger op de weg, dus het voelt meer als vakantie.
Afgelopen woensdag ben ik op de fiets wat boodschappen gaan doen. In het weekend is boodschappen doen altijd druk en hectisch, maar doordeweeks is het heerlijk ontspannen. Ik had tijd genoeg, dus terwijl ik naar wat straatmuziek luisterde kon ik mooi zien hoe een hele groep stratenmakers druk bezig waren. Ik was de enige op straat die niet druk in de weer was, dus het voelde alsof de straatmuziek speciaal voor mij alleen speelde!

Daarna kwam ik bij de winkel. Ik wilde eerst lege flessen inleveren, wat denk je? Doet het lege-flessen-apparaat het niet! Op een zaterdag zou ik pissed-off zijn, maar nu pakte ik kalm mijn flessen in en ben naar een andere winkel gefietst. Ik had immers tijd genoeg om een extra rondje door het dorp te maken. Na het winkelen heb ik nog een welverdiende loempia gescoord, en mijn ochtend was weer geslaagd.

Dit verhaal hierboven klinkt als een verhaal van een gepensioneerde, toch? Het enige verschil is dat ik slechts deeltijd pensioen heb: de andere dagen ga ik gewoon werken. Op deze manier is een vrije dag speciaal, en kan ik weer goed uitgerust aan mijn tweede deel van de werkweek beginnen.
Een volledig pensioen zou ik nog niet hoeven: werk brengt ook de nodige sociale behoeften met zich mee, en ook de nodige intellectuele uitdaging.

In de periode net na mijn afstuderen had ik een paar maanden niets om handen: geen studie en geen werk. Ik heb in die tijd veel dingen gedaan waar ik anders niet de tijd voor zou maken, maar ik merkte ook dat het snel verveelde. Het leeuwendeel van Nederland is op zijn werk, dus van de hele dag thuis zitten werd ik ook niet echt vrolijk.

Op dit moment bevalt me dit prima. Mijn plan is om het werken over een lange tijd af te bouwen. Als ik elk decennium een dag in de week minder ga werken, dan kom ik mooi uit. Op deze manier zou ik het helemaal niet erg vinden om op 67-jarige leeftijd nog een dagje in de week te moeten werken.

zie ook:
Hoeveel geld heb je nodig na je pensioen?
Overuren laten uitbetalen?

12 opmerkingen:

 1. ken jij mensen die 60+ zijn in het bedrijf waar jij werkt? Let daar goed op. Hoe doen ze het, hoe wordt er met werk met hen om gegaan. In veel bedrijven is demotie normaal vanaf 50+. Daar wordt niet over gepraat, maar het gebeurt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt, die zijn er nauwelijks. Het is voor mij wel duidelijk hoeveel ik met de 60 wil werken, maar het is nog niet duidelijk wat ik dan doe. Hoogstwaarschijnlijk zit ik dan niet meer in deze branche. Wie weet ben ik tegen die tijd wel hypotheekadviseur:-P

   Verwijderen
  2. In mijn branche (de zorg) zijn er best veel vijftig plussers die er nog in werken.

   Overigens ben ik erg voor deeltijdpensioen. Ik heb nog nooit full-time gewerkt.

   Verwijderen
 2. Verstandig van je deeltijdpensioen. Mijn man werkt 4x9 en is elke woensdag vrij (in principe; soms komt er iets tussen). En als ie minder zou kunnen werken in zijn functie zou hij het doen. Op papier zou hij terug kunnen naar 4x8, maar in de praktijk zou hij er geen uur minder door gaan werken.
  Maar die vrije woensdag is wel een verademing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is mooi om te plannen om in de toekomst 3, 2 of 1 dag te gaan werken, maar in de vele bedrijven/branches/functies is het niet eens mogelijk minder dan 40 of 32 uur p/w te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja lekker is dat, ik heb altijd de woensdag vrij want ik werk maar 36 uur.
  Dan doe ik meestal alle klusjes als kapper, tuin, boodschappen, apotheek, zwemmen en de dagelijkse werkzaamheden als koken, afwassen, strijken en de was.

  Bij ons zie je ook steeds meer van die onemanshows voor de supermarkten, gooi je dan ook altijd wat in die accordeonkoffer?

  Je had het over die flessen, maar worden de flessen van de lidl ook geaccepteerd bij de Plus, bij ons niet?
  Misschien is het een idee om voor te stellen of die loempiaboer niet een paar meelwormloempia’s in zijn assortiment wil opnemen? Hete of zoete saus meneer?

  Ik moet toegeven als je in een werkomgeving zit met collega’s om je heen dat je dan veel scherper en alerter bent, maar het liefst werk ik thuis.

  Ik ben me wel aan het voorbereiden om minder te gaan werken, niet dat het dan moet maar als je de balen er van hebt je wel die stap kunt zetten. Nu hoor je ook veel ouderen klagen dat ze nog zolang moeten en wel moeten door hypotheekschuld en/of afbetalen studieschuld van zoon en/of dochter.

  Las ergens dat je met een tooltje wilt komen wat de mogelijkheden zijn om wat jonger van je vrije tijd te kunnen genieten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk 24 uur verdeeld over 3,5 dag en dit bevalt me prima! Financieel kan ik het redden met wat ik ontvang iedere maand. Ik vind bergen geld verdienen niet belangrijk, full time werken ook niet meer. Wel altijd gedaan voordat de kinderen kwamen. Ik heb plezier in mijn werk, maar vind een dag vrij, of meer, nog net even lekkerder. Ik ben ook niet van plan om tot mijn 70e door te blijven werken, dan maar wat minder pensioen uitgekeerd krijgen als ik wil stoppen met werken...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig, zit zelf ook steeds meer te twijfelen of terug gaan naar 32 uur per week mogelijk is. Moet je alleen wel zorgen dat je in die 32 uur ook echt klaar bent. Anders ben je toch alleen nog maar langer aan het werk zonder inkomen, en dat schiet helemaal niet op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een kloksysteem, dus elke minuut op kantoor wordt geboekt:-)

   Verwijderen
 7. Het is de bedoeling met deze keuze dat je echt met pensioen gaat. Bijverdienen is niet de bedoeling tot 62 jaar. Hoe ga je dit oplossen als je straks als hypotheekadviseur aan de slag gaat en 40+ uur wilt werken om een bepaald inkomen te verwerven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb nog geen idee, ik heb ook nog geen in beton gegoten plan;-)

   Verwijderen