dinsdag 15 november 2016

De hype rond de supermaan

De maan blijft de gemoederen bezig houden, zeker als er een verschijnsel is dat "supermaan" heet. Praktisch alle nieuwskanalen besteedden aandacht aan de supermaan van gisteren, omdat het de grootste supermaan is sinds 1948. De vraag is, hoe opgeblazen is dit verhaal?

De baan van de maan is niet helemaal rond, maar ellipsvormig. Hierdoor varieert de afstand van de aarde tot maan tussen de 357000km en 406000km. Hierdoor is er elk jaar een periode waarbij de volle maan dichter bij de aarde staat. Dit jaar valt deze periode in de herfst, maar in de verloop van de jaren verschuift deze periode langzaam.

De term supermaan is in 1979 bedacht door de astronoom Richard Nolle voor een maan die minimaal 90% van zijn maximale grootte heeft. Het is dus niet echt een officiele astronomische term, en er hangen ook geen gevolgen aan (hooguit bijgelovige gevolgen). Hoe ziet dat er in een grafiek uit? De blauwe lijn geeft de grootte van de maan, de rode lijn is het criterium voor een supermaan:


Hier zie je dat de maan elk jaar 75 dagen lang in "de supermaanzone" zit. Elke volle maan in deze periode is een supermaan. Daarom hebben de meeste jaren 2 supermanen of zoals in dit jaar, zelfs 3. In deze grafiek laat ook mooi zien hoe groot het verschil is tussen een supermaan en een "uitzonderlijke supermaan" van gisteren: voor het blote oog nauwelijks zichtbaar.

Dus wees niet getreurd: de maan is 2 of 3 keer per jaar een supermaan, de supermaan van gisteren was nauwelijks specialer dan de anderen.

zie ook:
schrikkelseconde

8 opmerkingen:

 1. Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit maakt me blij. Wij hebben het gemist, zondag omdat het regende en gisteren omdat we het vergeten waren. Volgend jaar weer nieuwe kansen dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, wachten we gewoon op de volgende blauwe maan ;-)
  (http://hemel.waarnemen.com/maan/blauwemaan_21e_eeuw.html)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent wel lekker op dreef he, met al je reeks relativerende posts. Ik vermaak me kostelijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik was al bang dat ik tot 2035 moest wachten......

  BeantwoordenVerwijderen