maandag 6 maart 2017

Spaarhypotheek update (2)

Ik had beloofd om op maandag weer wat verbeteringen door te voeren aan de spaarhypotheektool. Gelukkig had ik er niet bij gezegd welke maandag... Enfin, het volgende heb ik toegevoegd:
 • Het is mogelijk om meerdere wijzigingen in dezelfde maand te doen. Per datum verschijnt er altijd maar een resultaat in de laatste twee kolommen. Uiteraard is het niet mogelijk om 2 keer hetzelfde te wijzigen (bijvoorbeeld twee keer de rente wijzigen). In dit geval kleurt het vakje "rente" rood en wordt het voor de rest genegeerd. 
 • Er zijn nieuwe resultaten die je kunt selecteren: eigenwoningforfait, hypotheekrenteaftrek, totale netto kosten, opgebouwd tot nu toe, inleg dit jaar (handig om bandbreedte te bepalen), en het hoeveelste jaar en maand in de hypotheek.
 • De Nederlandse Excel begrijpt csv bestanden niet goed, omdat men in Nederland komma's gebruikt waar Engelsen punten zetten. Daarom is er nu een extra knop om te exporteren naar csv die geschikt is voor de Nederlandse Excel.

Klik op het plaatje om naar de tool te gaan.


Zie ook:
nieuwe spaarhypotheektool!

13 opmerkingen:

 1. Mooie tool! Bijna jammer dat ik geen spaarhypotheek heb.
  Dat van die Nederlandse Excel en CSV heb ik ook gemerkt, ik heb in mijn importmacro's een stuk code ingebouwd om dat om te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer uitgebreide tool, maar wat volgens mij nog een rol kan gaan spelen is als op 1 april de tijdklemmen er vanaf gaan en mensen massaal gaan aflossen op hun spaarhypotheek.
  Wat is het effect van aflossen versus bijstorten, zou mooi zijn als dat nog zichtbaar gemaakt kan worden in deze tool?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De nieuwe update voldoet exact aan mijn verwachtingen! De meerdere wijzigingen per maand werken als een zonnetje. Ik kan mijn hypotheekverstrekker nu zelf een voorstel doen per 1 april ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk zou die "Nationaal Zorgfonds" advertentie bovenaan moeten staan, wat is het risico?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super! Bedankt voor alle inspanningen weer Rentenier!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo, ik heb een opgave ontvangen van de nieuwe premie na een extra storting (7000). Nu wordt er ook rentenadeel berekent (2095 euro)vanwege het verschil tussen de actuele rente en de 5,35% van spaarhyp. Mijn vraag is: is dit onderdeel van het tool? Kan dit kloppen? Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is echt belachelijk: jij betaalt toch gewoon de volle mep hypotheekrente terwijl de marktrente heel laag is, daar krijg je toch ook geen "rentenadeel" van terug?
   Welke oplichtersbende heeft deze regel bedacht?

   Verwijderen
  2. Hallo, ja ik vind het ook vreemd. Het is een product van reaal dat gekoppeld is aan een product van huizen hypotheken. De premie verlaging is op zich oke denk ik. Bij een storting van 7000 euro is het voordeel 500 euro per jaar.

   Verwijderen
  3. Het is de PLUS+VRIJHEID verzekering/hypotheek. Ik heb de contactpersoon om opheldering gevraagd.

   Verwijderen
 7. Ik had nog een vraag, wellicht dat de vraag al ergens anders beantwoord is, kon het zo snel niet vinden.

  1. Als de rente vaste periode afloopt na 10 jaar, en je verlengd de nieuwe vaste periode met 20 jaar (dus tot het einde van de looptijd) om op die manier een lange rente te krijgen. Als je dan extra gaat inleggen om de looptijd in de korten naar 28 jaar, heb je dan een probleem de laatste 2 jaar?
  2. Als je de looptijd hebt ingekort naar 28 jaar, ben je dan helemaal hypotheek vrij, wordt het opgebouwde kapitaal dan direct gebruikt om je hypotheek af te lossen? Of betaal je dan de laatste 2 jaar nog wel rente, maar geen premie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je inkort gaat je premie wat omhoog, zodat je eerder je doelkapitaal haalt. De hypotheek wordt dan dus eerder copmleet afgelost. Er bestaat ook een mogelijkheid dat de spaarhypotheek de laatste jaren openblijft, maar dat je geen premie meer betaalt. Deze optie heb ik nog niet in de tool verwerkt.

   Verwijderen