maandag 13 maart 2017

WOZ: huis wordt uit het slop getrokken

Na 6 jaren van het gevoel hebben om op een zinkend schip te zitten, begint ons huis weer wat drijfkracht te krijgen: dit jaar heeft onze gemeente ons huis maarliefst E4000,- duurder ingeschat dan het vorig jaar. En hoewel het huis nog steeds onder water staat, is dit wel een duwtje in de juiste richting!
(bovenste grafiek is het verloop van de hypotheek, de onderste van de hypotheekkosten)



Het nadeel hiervan is natuurlijk dat we meer ozb gaan betalen. Ons tarief is dit jaar ongeveer 0,12%, dus moeten we E4,80 extra overmaken. Maar dit is niet de grootste kostenstijging: we moeten ook meer eigenwoningforfait betalen. Om precies te zijn 4000 * 0.75% *42% = 12,-. Dit zie je nauwelijks, omdat het verrekend wordt met de hypotheekrenteaftrek, maar het verschil is er wel degelijk.

Stijgende kosten...ik hou er niet van...misschien toch weer tijd om een hap af te lossen...

zie ook:
ons hypotheekverloop

13 opmerkingen:

  1. Bij ons is de WOZ-waarde dit jaar voor het eerst hoger dan het bedrag dat we er voor betaalden. Overigens niet hoger dan onze oorspronkelijke hypotheek.
    En de WOZ-waarde is nu gelijk aan wat het was in 2013 toen we kochten.
    Door alle aflossingen staan we nu al wel ongeveer 10% boven water tov de WOZ-waarde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed te lezen dat je schip weer gaat drijven.
    Idd gaat de hogere WOZ uiteindelijk toch weer resulteren in meer kosten, maar uiteindelijk komt het naar je toe.
    Wie het straks ook voor het zeggen heeft er zal altijd geld naar de overheid gaan.
    Echter aflossen cq lagere woonhypotheek lasten zal mi altijd opwegen tegen een hogere WOZ.

    Maar ik zou eerst gaan bijstorten in de spaarhypotheek en is iemand die daar prima stukjes over schrijft en al vele mensen geholpen heeft (mij in ieder geval wel ;)

    Bedankt;

    Gr John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt! Het probleem is dat ik al tegen de bandbreedte aanzit. Ik kan de boel nog verder inkorten, maar ik wil nu al profiteren van lagere lasten, niet over 25 jaar.

      Verwijderen
    2. Kan me voorstellen.
      Dit is exact de reden dat ik aan middeling denk. Volgens je tools geeft dit geen "winst" (ook geen verlies), maar de maandlasten worden lager.

      Het lastige is het "fiscale" gedeelte.
      Ik ga dan wel uit dat er niets wijzigd (de komende jaren), kijkend naar alle programma's is de kans dat dit zo blijft toch wel klein. In dat geval is mijn inschatting dat ik minder ga terugkrijgen dan nu en zou een "lagere" maandlast alleen maar positief zijn, misschien een overweging?.

      John


      Verwijderen
  3. Moet je me toch eens uitleggen waarom je zo gefocust bent op de WOZ. Is het niet veel handiger om na 6 jaar gewoon eens een nieuwe waardebepaling uit te laten voeren? Weet je tenminste echt wat je woning waard is en kan je misschien nog wel betere rente tarieven krijgen i.v.m. een lagere LTV ratio (weet even niet op dit ook geldt voor een spaarhypotheek). Uit onze eigen ervaring met 5 huizen zit de WOZ er namelijk regelmatig naast, en gelukkig meestal aan de onderkant van het spectrum (zit tenslotte ook een jaar vertraging in)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is geen obsessie hoor! Ik zie het vooral als indicator voor hoever het huis onder water staat en wat ons eigen vermogen is. We hebben NHG, dus we hebben geen last van LTV ratio's.

      Verwijderen
    2. Wel prettig die NHG! Heeft een nieuwe waarde bepaling ook niet zo veel nut. Maar dan snap ik ook gelijk waarom je de WOZ neemt. Enige minpuntje is dat je mogelijk je vermogen wat onderschat. Niet dat dit heel veel uitmaakt, maar toch.

      Verwijderen
  4. Onze gemeente heeft maar liefst 70.000,- op de waarde van ons huis gezet. Omdat wij niet binnenkort willen verkopen, ga ik me maar eens verdiepen in het maken van bezwaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar goed om te zien dat jouw drijfvermogen weer is toegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons ook weer een paar duizend er bij, maar welk gevoel is beter; het bovenwater gevoel of het lage kosten gevoel?

    Verder zie ik in de onderste grafiek de verlaging van sparen+orv staan, maar dat is een afspiegeling van spaar in de bovenste grafiek. Kun je ook de opbouw van je spaarpot laten zien, dat is toch hetgeen waarna je toe werkt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In bovenstaande grafiek laat ik alleen het "restant" van de hypotheken zien. De spaarpot is er dus al avn af getrokken. Daarom gaat de groene lijn langzaam omlaag, zelfs als ik niet aflos/bijstort

      Verwijderen
    2. Half vol of half leeg, wat smaakt lekkerder?
      Wat je zegt is correct, maar je wilt toch ook graag de opbouw van je spaarpot zien, zoals je ook naar je (bank)spaarrekening kijkt, hoeveel er elke maand op staat.
      Ik zou de onderste paarse lijn vervangen voor een stijgende spaarpotlijn of toevoegen.
      Je ziet nu alleen maar neergaande lijnen, terwijl het een heel positief verhaal is.

      Verwijderen
  7. Las je verhaal, maar hoe komt het dan als je buren met hetzelfde woonoppervlak minder woz hoeven te betalen?
    Ik vind dat niet eerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen