maandag 25 december 2017

Nieuwe spaarhypotheek bandbreedtetool

Ik heb al een tijdje niets meer aan (spaar)hypotheektooltjes gewerkt. Ik heb wat ideeen voor uitbreidingen, maar die zijn allemaal best rigoreus. Ondertussen komen er wel vaak vragen, bijvoorbeeld of het mogelijk is om het maximaal bij te storten bedrag automatisch te laten voorspellen. En voor die vraag is het niet altijd nodig en handig om de hele geschiedenis van je hypotheek in te moeten vullen.

Daar komt bij dat ik mijn eigen spaarhypotheektool niet kan gebruiken omdat we twee spaardelen hadden. Afgelopen week hebben we onze spaarhypotheek laten aanpassen, maar daar wordt het niet gemakkelijker op. Dit komt omdat onze spaarhypotheek nu meer zal opbrengen dan onze hypotheekwaarde. En bovendien is de geschiedenis van onze spaarhypotheek zo grillig dat ik die niet in de tool na te maken is.

Vandaar dat ik een nieuwe tool heb gebouwd om snel te kunnen spelen met bijstorten, inkorten en bandbreedtes (klik op het plaatje of hier om naar de tool te gaan):
Van de hypotheek hoef je alleen dingen als hypotheekgrootte, rente en huidige duur in te vullen. De hypotheekrente wordt niet berekend, dus het jaar, belastingschaal of WOZ waarde hebben we niet nodig.
Vervolgens moet je weten wat de huidige maandelijkse premie is, of wat er nu al is opgebouwd: al je een van de twee weet, berekent hij de andere. Verder kan je ook nog aangeven als je in een jaar heel veel stortingen hebt gedaan die meedoen voor de bandbreedte.
Als je dit hebt ingevuld, dan kan je gaan spelen met bijstorten, inkorten, premieverlagen en de bijbehorende bandbreedte. Het mooie is dat je kan aangeven hoeveel bandbreedte je graag zou willen hebben. Vervolgens gaat de tool zelf uitrekenen hoeveel je dan maximaal mag bijstorten. Let op: deze berekening is best ingewikkeld, dus het kan zijn dat je computer dan even hapert.
Met de ronde knopjes kan je aangeven dat dit getal niet mag veranderen als je een ander geval aanpast. Zo kan je bijvoorbeeld de maximale bandbreedte vastzetten.


Onderaan verschijnt een uitwerking van de berekening voor de bandbreedte. In dit geval is dat bijvoorbeeld:
Zo kan je goed zien waarom je op een bepaalde bandbreedte uitkomt. Uiteraard veranderen alle getallen direct mee als je de invoer verandert. De ORV (overlijdensrisicoverzekering) geldt niet altijd mee voor de bandbreedte. Als hij niet meetelt, zet het dan op 0. Ik ben erg benieuwd wat jullie er van vinden. Ik denk dat de tool behoorlijk technisch is, meer voor "spaarhypotheek-sleutelaars voor gevorderden", maar ik hoop dat mensen er voordeel bij kunnen hebben.

De tool kan je hier vinden

Succes en fijne feestdagen!

zie ook:
spaarhypotheektool
alle rekentools

8 opmerkingen:

 1. Ik vind het een heel handig tooltje, want dit geeft direct je mogelijkheden aan.

  Zelf zitten we bij ING en daar krijg je ieder jaar een jaaroverzicht per hypotheekjaar, waarop de hoogste totale jaarinleg staat (spaarpremies+extra stortingen+(verpande )ORV premie) en ook de laagste totale jaarinleg in enig hypotheekjaar.
  Als je hoog door laag deelt heb je direct je actuele bandbreedte, waar je de extra stortingen/ inkortingen op los kunt laten in je bandbreedtetool.

  Wat ook meespeelt is dat je rekenwerk net iets afwijkt van wat banken hanteren.
  Daar zijn diverse redenen voor aan te dragen, waaronder:
  -de bank hanteert een andere peildatum (begin vs. einde van de maand)
  -verschil tussen nominale en effectieve rente
  Door bij de rente ook een radiobutton te plaatsten, kun je de getallen die je van de bank ontvangt invoeren in je tool en zal de rente zich daarop automatisch aanpassen als dat nodig is. Je loopt dan synchroon. Ik heb een voorbeeld gemaild naar geldistijd@gmail.com

  De berekening van de nieuwe ORV komt ook niet overeen met de onze
  De orv+spaarpremie bij de laagste jaarinleg is niet dezelfde als bij de hoogste jaarinleg of van het jaar er voor.

  Om dit op te lossen kun je 4 nieuwe velden toevoegen om met de juiste bandbreedte te werken
  Hoogste jaar inleg met verpande orv zonder verpande orv
  Laagste jaarinleg met verpande orv zonder verpande orv
  Voeg een nieuw veld toe om de nieuwe orv na extra storting/ inkorting op te geven.

  Wat ook zou kunnen:
  In je tooltje kun je de hoogste inleg + orv in enig hypotheekjaar wel ingeven, je zou dan alleen een apart veld nodig hebben om de laagste jaarinleg in enig hypotheekjaar op te geven. Daarnaast ook een nieuw invoerveld voor de nieuwe orv.

  Prettige feestdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wij maken veel gebruik van je spaarhypotheektool, maar vinden deze extra service heel goed. Niet telkens meer al je gegeven invullen.

  Wij hebben de orv niet verpand aan de spaarhypotheek, dus voor ons werkt deze tool behoorlijk goed. Er zijn nog wel wat verschillen in de berekeningen, maar als die door het rente% aangepast kunnen worden, zou dat wenselijk zijn.
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier problemen met invullen spaarhypotheek, komt er nog een aanvulling van Rentenier of heeft hij zijn kruit al verschoten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aha, ik zie dat je de tool hebt aangepast, helemaal TOP!
  Wij hebben de orv verpand aan de spaarhypotheek, dus we kunnen nu mooi gebruik maken van de hoogste/ laagste jaarinleg (spaarpremie+ORV+extra stortingen).
  Ik heb een screenprint van onze situatie naar je gemaild en het is allemaal kloppend te maken.

  Super handig om te zien hoeveel je nog extra kunt bijstorten of met hoeveel jaar je de looptijd nog kunt inkorten om binnen de bandbreedte te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, toch nog een dingetje gevonden, zie mailbox.
   De nieuwe premie is inclusief orv genomen en daar gaat dan het rentepercentage over, wat niet correct is voor de opbouw van de spaarpot. Wat ik nodig heb is een apart ORV veld om de nieuwe orv op te geven die wel meetelt voor de bandbreedte, maar niet voor de opbouw van de spaarpot.

   Verwijderen
 5. Wij gaan ook extra storting doen, maar deze tool werkt dan niet?
  Ik meen ook een "update tools" blog gezien te hebben, maar die kan ik niet meer vinden?
  Komt er nog een update van de bandbreedtetool?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het werkt, bravo!!!

  Ik heb nog wel een paar vraagjes, puntjes:
  Kan er ook een radiobutton komen bij rente, er zijn soms geringe verschillen in wat de bank laat zien en je tool. Als ik dan de huidige premie en spaarpot opgeef past die de rente daar op aan om tot een juiste bandbreedte te komen?

  Hoogste/ Laagste inleg, incl. orv haal je van jaaroverzicht. De orv die daar bij hoort hoeft niet de orv te zijn die je links moet invullen. Nu moet je de hoogste/ laagste inleg passend maken met de linker orv, dat is dan niet nodig om de bandbreedte te berekenen.

  De orv links is de huidige orv, de rechter orv wordt de nieuwe orv n.a.v. extra storting of inkorten

  Wij zitten al laat in de looptijd en ik zie dat als ik de bandbreedte op 10 zet, dat niet terugkomt in je eindoverzicht. Is dat nog toe te voegen?
  De nieuwe premie+orv geeft de bandbreedte weer voor het jaar erop, die wordt dan 10. Ik zie wel dat de totale jaarinleg lager wordt dan de huidige totale jaarinleg, maar nog wel binnen de bandbreedte blijft?

  Mag je het laatste hypotheekjaar zoveel extra bijstorten, zodat je voor dat jaar nog binnen de bandbreedte blijft.
  De spaarpremie wordt dan heel laag, maar voor de bandbreedte voor het volgende jaar is dat niet relevant meer, omdat er geen hypotheek meer is. Ik kan daar nergens iets over vinden?

  Super handige tool om snel je extra storting/ inkorting te berekenen!

  BeantwoordenVerwijderen