kop

dinsdag 2 januari 2018

Bitcoin: zoekt de verschillen

Ik weet niet of er nog iemand aan Bitcoins denkt, want Bitcoins zijn natuurlijk zo 2017;-) Maar een paar weken geleden is de bubbel eindelijk geknapt en is de boel als een pudding in elkaar gezakt. Zonder reden, zonder aankondiging, precies zoals verwacht door alle economen. Veel mensen verwachten dat dit een tijdelijke dip is, dus leek het me wel een mooi moment om dit plaatje te maken:


Wat zien we hier? Bovenaan zie je de Bitcoin bubbel van eind 2013, en daaronder de bubbel van eind 2017. De gelijkenis is treffend: beide grafieken gaan eerst als een idioot omhoog, daarna schommelt de koers even heel hysterisch, om vervolgens met grote golven te zakken.  De boel stort dus niet ineens in, maar er zijn tijdelijke oplevingen tussendoor. Blijkbaar hebben mensen nog steeds hoop dat het een tijdelijke dip is, zodat ze weer gaan investeren. Toch zie je dat de koers na lange tijd langzaam wegzakt. Na 2013 gebeurde dit met de koers:
Het duurde enkele jaren, maar toch liep de Bitcoin verder leeg. Dit is best te verklaren. De grote geldwolven die alleen meeliftten op de koersstijging zullen als eerste vertrekken. Een koers die niet meer idioot stijgt is namelijk niet meer interessant. En naarmate de koers zakt, zullen er steeds meer mensen vertrekken. Alleen de mensen die daadwerkelijk vertrouwen hebben in Bitcoin als betaalmiddel of mensen die de Bitcoins al heel lang hebben zullen de Bitcoins bewaren.

En hoe zit het met de andere cryptocurrencies?
Veel mensen zijn overgestapt naar Bitcoin Cash, Ripple of Ether. Deze munten zijn hard gestegen ten koste van de gewone Bitcoin. Zijn cryptocurrencies dus nog steeds the place to be? Ik betwijfel het. De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies is niet meer boven het record van half december gekomen:

En bij de beurs betekent stilstand achteruitgang. Een beurs waar de waarde niet toeneemt, is niet populair bij investeerders, dus zal niet groeien.

We kunnen de Bitcoin nu gerust inlijsten en naat de tulpenmanie hangen in de canon van menselijke hebzucht:-)

zie ook:
Wat moeten we eigenlijk met Bitcoin?
Bitcoin: tijd om uit te stappen!
Bitcoins voor dummies

15 opmerkingen:

  1. Zodra de meute wordt opgejut om te kopen, dan is de koersdaling dichtbij. Of het nu aandelen of bitcoin betreft.
    Herinner me helder de waarderende verhalen op BNR over ING. Vast rendement, zeker de banken. Geweldig. Kort daarna startte de bankencrisis.

    Ik denk dat de ECB een grote invloed heeft op de crypto currecny.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeker vandaag nog niet gekeken, totale market cap is net weer omhoog gegaan naar $633 miljard! We hebben duidelijk de top van de bubble in crypto currencies nog niet gezien. 2018 gaat een heel interessant jaar worden gok ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het record staat op 653miljard van 21 december, die is nog niet geevenaard. Toegegeven: op 2 september was er ook een piek die pas rond 30 oktober werd overschreden. Die werd destijds veroorzaakt door een flinke koersval van Ethereum. Bitcoin trok toen nog steeds veel nieuwe investeerders.

      Verwijderen
    2. Die piek van 21 December had ik even gemist (hoogste dat ik gezien had was $622 miljard). Maar goed, zijn er net overheen dus.... staat nu weer boven de $653 miljard. Man, wat gaat dat hard!

      Verwijderen
  3. Dit klinkt als de kikker in de langzaam opgewarmde pan met water. Terwijl de koers langzaam wegzakt, blijven waarschijnlijk veel mensen denken: ach, ik kijk het nog even aan. Ik heb altijd gevonden dat je alleen in Bitcoins moet investeren als je van gokken houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inmiddels alweer 644 miljard..

    Je hebt het over dat 'ie in 2013 leegliep maar inmiddels is de waarde wel vertienvoudigt t.o.v. 2013, niet bepaald een definitie van leeglopen ;-) Ik denk niet dat de Bitcoin heel bruikbaar is maar om nou te zeggen dat 'ie al leegloopt lijkt me wat vroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik het juist goed dat hij dat zo zegt. Hij zegt immers niet dat de bubbel knapt. In het geval van leeglopen kun je hem namelijk gewoon weer opblazen.
      De bubbel kan in de toekomt altijd nog knappen. Maar hij kan daarvoor nog een paar keer leeglopen en vollopen. Het maximale aantal coins zelf is immers ook nog niet bereikt.

      Verwijderen
    2. vier jaar is blijkbaar genoeg om gewist te zijn uit het collectieve geheugen en mensen weer doodleuuk doorgaan met investeren.

      Verwijderen
  5. Komt er nog een vooruitblik of wordt er nog teruggeblikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. kunnen we het echt leeglopen noemen als de prijs terug valt naar een niveau van ongeveer 10 dagen voor de ATH? ok lullig als je precies op dat moment koopt maar een maand eerder en je hebt alsnog je geld verdubbeld. Verder zijn het juist de altcoins die interesant omdat deze daadwerkelijk een dienst leveren en een usecase hebben en dus ook achterliggende waarde. ieder zijn ding maar bitcoin en crypto zijn in mijn mening nog lang niet uitgespeeld

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel mensen denken nu niet, oh had ik maar.
    Het lijkt wel een casino, maar anderen zeggen weer aandelen leveren op lange termijn iets op en sparen is uit.
    Hoorde ook dat vastgoed het goed doet en witwassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben net aan het kijken om zelf een RIG te bouwen aangezien ik mijn hypotheek niet meer kan aanpassen tot het einde van de looptijd. Je moet ergens in investeren dus dacht ik aan crypto valuta te gaan minen. Geld kan ik missen en de groene stroom kan ik voor vijf jaar voordelig inkopen. Gaat wel tegen mijn duurzaamheids principe in maar dit zie ik meer als hobby en een ontdekkingsreis. Wat is nu wijsheid he? Niemand weet het...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En hoe kijk je er nu naar?

    BeantwoordenVerwijderen