maandag 22 januari 2018

Saving rate 2017

Het kan geen kwaad om 2 keer per jaar een update van onze saving rate te doen, bij deze.

Saving rate:

De blauwe lijn geeft de maandelijkse saving rate aan, de rode is het jaarlijkse gemiddelde. Onze jaarlijkse saving rate is gestegen van 21% naar 22%. Het valt blijkbaar nog niet echt mee om dit getal verder op te krikken. Hierbij moet opgemerkt worden dat ik niet de enige ben in het huishouden, en dat we niet noodzakelijk hetzelfde uitgavepatroon hebben. Volgens de mustachianpost zouden we in aanmerking kunnen komen voor een "Badass Savers Bronze", maar ik voel me nog niet echt in dit rijtje passen. Achja, iedereen doen het op zijn eigen manier en eigen tempo.

Wel zijn er het afgelopen halfjaar enkele positieve veranderingen geweest (meer loon, spaarhypotheek omgezet), hopelijk betaalt dat zich de komende tijd uit uit in deze grafiek.


Net worth / eigen vermogen:

Ik deel ons vermogen door ons inkomen, zodat je een percentage krijgt dat goed te vergelijken is met anderen, zoals staatsschulden (die worden gedeeld door het bbp). De eerste jaren daalde deze waarde flink door dalende WOZ waarde, maar het tij is gekeerd en de grafiek gaat nu rap omhoog:

Het is goed mogelijk dat ons eigen vermogen positief wordt zodra de nieuwe WOZ waarde bekend wordt gemaakt, ik ben benieuwd!

Financieel onafhankelijk / passief inkomen:
Dit getal is onze passieve inkomsten gedeel door onze uitgaven. Dit getal zegt dus welk deel van onze kosten we kunnen dekken met passieve inkomsten. Persoonlijk vind ik dit een zeer indicatief getal, en verbaast het me eigenlijk dat niemand anders dit getal gebruikt. 
Het piekje in 2015 is een gift van onze ouders. Voor de rest wordt deze grafiek vooral bepaald door rente op de spaarhypotheek en kinderbijslag. Misschien vinden mensen het raar dat ik deze getallen meetel, maar als we alleen op de kinderbijslag zouden kunnen leven, dan zou ik heel gelukkig zijn. Het betekent ook dat dit een momentopname is. De kinderbijslag zal over 10 jaar ophouden, en over 22 jaar hebben we geen spaarhypotheek meer. Maar hopelijk zijn er in de tussentijd anders passieve bronnen aangeboord.
De grafiek vertoonde in het begin van 2017 een dipje doordat ik in crowdfunding heb geinvesteerd, en dat beschouw ik als een passieve uitgaven. Er bestaat immers een risico dat we niets van dit geld terugzien. Maar alle uitbetalingen zijn passieve inkomsten, dus hopelijk betaalt het zich terug.

We maken dus bewust geen schatting wat ons kapitaal zou moeten zijn om financieel onafhankelijk te zijn, en delen hun vermogen door dit getal, zoals veel bloggers doen. Het heeft namelijk voor ons de volgende problemen:
 • we hebben een negatief eigen vermogen, dus dan zouden we ook een negatief onafhankelijkheidspercentage hebben.
 • stel dat iemand ziek wordt, we hyperinflatie krijgen, energiekosten uit de klauwen gaan lopen of grote belastingwijzigingen zijn, dan zullen we ons doelkapitaal moeten bijstellen. Beetje onhandig.
 • En de belangrijkste: ik zou totaal geen nauwkeurige schatting kunnen maken van dit getal.
En dus houden we het bij dit dimensieloze getal. Dit jaar zaten we op 7%, maar ik verwacht het volgend jaar de 10% aan te kunnen tikken.

zie ook:
Het verloop van onze hypotheekaflossing

12 opmerkingen:

 1. Mooie grafiekjes weer, gaat zeker de goede kant op. Hoop dat je je eigen vermogen weer boven 0 krijgt in 2018. Zou prettig zijn!

  Je hebt een puntje wat betreft FO en je eigen vermogen. Maar als je index fondsen hebt heb je geen passief inkomen (misschien een klein beetje dividend dat vaak ook nog wordt herbelegd)). Kortom, je kan heel veel vermogen hebben, maar nul passief inkomen. En dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk dat ik er voor zou kiezen om de vermogenstoename als passief inkomen te beschouwen. Het kan dan inderdaad ook ooit gebeuren dat je een flinke negatieve passieve inkomsten hebt, maar over de lange termijn middelt het uit.

   Verwijderen
  2. Dat gaan leuke grafieken worden als je net een keer een crisis mee maakt ;-) Worden heel wat maanden van negatief "passief inkomen".

   Ben wel al bezig met de cash-flow grafieken, was al een tijdje van plan om daar wat mee te gaan doen. Maar ja, iets met prioriteiten :-)

   Verwijderen
  3. van de andere kant: jij baseert je "doelkapitaal" op een gemiddelde groei van pakweg 4% ofzo, toch? Dan kan je ook 4% van je vermogen als passief inkomen zien. Het is dan minder nauwkeurig, maar ook veel minder grillig.

   Verwijderen
  4. We doen ze allebei (doel kapitaal en cash-flow/passief inkomen), en ze komen aardig bij elkaar in de richting trouwens. Het is alleen het effect van belastingen en inflatie die de boel wat complexer maken.

   Verwijderen
 2. Mooie grafieken. Ik maak deze berekeningen pas vanaf 2016, maar als ik eerder was begonnen hadden we tussen 2013 en 2016 ook negatief vermogen gehad.
  Nu stijgt het hard. Tel je het gespaarde deel in de spaarhypotheek ook mee in je vermogensberekening?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. inderdaad, de spaarhypotheek is ook vermogen, dus die tel ik mee.

   Verwijderen
 3. Staafdiagram zou beter zijn voor weergave grafieken. De pieken en dalen zijn niet reeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bedoel je niet reeel? Onze uitgaven kunnen elke maand zeer verschillend zijn, daarom laat ik ook het jaarlijks moving average in rood zien. rode en blauwe staafdiagrammen naast elkaar lijken me zeer verwarrend

   Verwijderen
 4. Mooie grafieken! Alleen maar stijgende lijnen.
  Ik vind het altijd leuk om grafieken van andere mensen te zien. Mij lukken die grafieken niet (of ik heb er te weinig interesse in vwb onze situatie; beetje lui zeg maar ;-)). Wij doen alles met de natte vinger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt! ik ga ook niet alle kassabonnen bewaren om budgetten en uitsplitsingen te maken. Ik noteer alleen ons salaris, wat we gespaard hebben en wat voor passieve inkomsten we hebben. De rest rolt er vanzelf uit:-)

   Verwijderen
 5. Mooi grafieken inderdaad. Beetje rommelig misschien met die pieken en dalen, maar wel duidelijk zichtbaar dat een positief nettowaarde er voor dit jaar in zit. Een mooi doel om naar toe te werken lijkt mij :)

  BeantwoordenVerwijderen