maandag 29 januari 2018

ventilatie

Ik heb al lang geen grote klussen meer opgepakt in huis, door gebrek aan tijd en het feit dat alle kleine klusjes grotendeels al gedaan zijn. Toch was er nog een dingetje waar ik me al een paar jaar aan stoor: gebrek aan ventilatie. Vooral in de herfst beslaan de ruiten in de woonkamer. Het is soms zelfs zo erg dat er schimelplekken bij ramen ontstonden. Een paar jaar geleden heb ik al een raam voorzien van ventilatieroostertje, maar het blijkt niet genoeg te zijn.

Dus heb ik afgelopen kerstvakantie de zaag gezet in onze hardhouten kozijnen. In de keuken was het hardst nodig, want wij koken op gas, en dat wordt immers allemaal omgezet in CO2 en waterdamp. Ook is dit veiliger mocht er ooit een gaslek zijn.
 In het achterste raam van de woonkamer heb ik er ook eentje toegevoegd. Op deze manier hebben we er twee in de kamer, dus kan het lekker doorwaaien:
Aan de buitenkant ziet het er zo uit:
Hoewel de roostertjes klein zijn, merken we al veel verschil. De ramen beslaan veel minder snel, de lucht voelt beter aan. Het was een heel geklooi om door een sleuf door een dik hardhouten kozijn te maken, maar het heeft zich ruimschoots terugbetaald.

zie ook:
andere doe-het-zelf projectjes


7 opmerkingen:

 1. Het is goedkoper denk ik dan een hele ruit te vervangen met ventilatie.

  Lijkt mij een heel moeilijk klusje zoals jij het hebt gedaan. Fijn dat je nu kan ventileren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap dat je dit zelf gedaan hebt. Ventilatie is zo belangrijk in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. netjes gedaan! zelf maken is altijd leuk (en goedkoper).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goed geventileerd huis is zoveel gezonder om in te leven. Goed werk dus. Tevens is een goed geventileerd huis makkelijker warm te stoken doordat er minder vocht is in huis. Op den duur zou je het dus maar zo kunnen merken in je gasverbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dit toevallig afgelopen zomer ook aangepakt, en zelfs met een klein beetje ventilatie merk je direct zo'n groot verschil!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grote klussen geven wel extra plezier wanneer het klaar is! Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen