maandag 24 december 2018

Hoezo dure decembermaand?

De maand december wordt klassiek omschreven als "Dure decembermaand". Ik zie deze term overal steeds terugkomen, maar ik heb nooit begrepen waarom december zo duur zou moeten zijn.

In december haal ik minder eten in huis dan andere maanden. Deze maand zijn er veel kerstborrels van het werk, en met kerst ga ik bij mijn ouders eten. Kerstversiering enzo is elk jaar hetzelfde, daar hoef echt niet nog meer troep bij. Daar gaan dus ook geen kosten in zitten.


De meeste kosten die met december te maken hebben worden in november al gemaakt. Als ik nieuwe winterkleding nodig heb, dan koop ik die vaak al in november. Hetzelfde geldt voor sinterklaaskado's. Die koop ik verspreid door het jaar en minimaal een week van tevoren om de hectiek van bij postordebedrijven voor te zijn.

Kortom, ik begrijp de hele poespas niet om de dure decembermaand niet. Ik kan er ook niet met mijn verstand bij dat we afgelopen zaterdag met z'n allen een pinrecord hebben gevestigd. Ik hoor (gelukkig) weinig mensen die kadootjes doen met kerst. Wat moet er dan al gekocht worden? De kalkoen die drie dagen lang moet gaarkoken?

Anyway, mocht je echt problemen hebben met de eindjes aan elkaar knopen, hier komt een tip: mocht je kadopapier net te klein zijn:
oplossing: draai het pakpapier een beetje, dan past het wel:


Fijne kerstdagen allemaal!

6 opmerkingen:

  1. Lekker praktische tip ;)
    Onze decembermaand is ook niet extreem duur, maar wij geven sommige jaren beduidend meer uit aan boodschappen (afhankelijk van invulling kerstdagen). Als je niet bij een ander aanschuift met kerst en zelf visite krijgt lopen de kosten soms snel op.
    Sintcadeaus zijn hier niet erg duur en koop ik het jaar door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier was oktober de duurste maand.. Bizar veel extra kosten door de contributie voor toneelles Sen van de Kids (500 euro samen) en vele andere hoge kosten precies in die maand. December valt hier nog wel mee. Wel extra boodschappen omdat we thuis een kerstlunch hebben en oudejaarsavond thuis vieren.. Tja dat kost wat extra.l qua boodschappen.. De kids feestelijke kleding voor kerstdiner op school en bij familie.. Paar cadeautjes.. Maar niet de duurste maand idd

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier geen gevulde kalkoen maar wel net wat luxer eten dan normaal en dat kost nou eenmaal extra geld. Dat zal voor jouw ouders waarschijnlijk net zo zijn ;) Verder valt het qua kerstuitgaven dit jaar mee, we doen niet aan sinterklaas (geen jonge kinderen) en alleen kleine cadeautjes met kerst. Het enige wat deze maand duur maakt is de kwartaal- en jaarcontributies van het sporten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij ons hakken de ziektekosten er elk jaar weer in. 2 jaartermijnen zijn al gauw 3500 euro en daar gaan je 13e maanden. Wel 2% goedkoper, maar toch.
    Is er ook een goede manier om toiletpapier te vouwen, waardoor je die optimaal kunt gebruiken? Soms vouw ik het papier dubbel om het nog eens te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kerstinkopen boven 1 miljard euro. Happy days.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik moest vanmiddag aan je blog denken. Ik had ineens zin om iets feestelijks te bakken. Het werd een gevlochten kaneelbrood. Ik hoefde niet naar de winkel, ik had alles in de voorraadkast. Goedkoop ingekocht, of in bulk ingekocht, ook goedkoop dus. En dus op voorraad. Dat maakt voor mij het leven een stuk aangenamer, zeker omdat ik voor de boodschapjes niet de idiote drukte van de winkels hoefde te ondergaan. Ik stond me toch een partij te gniffelen tijdens het brooddeeg kneden.
    Dat gevlochten kaneelbrood is goed gelukt, maar krijg ik in mijn eentje niet op natuurlijk. Het restant gaat morgen naar de burenmaaltijd. Heel gezellig, elke tweede kerstdag(en paasdag) lunchen we met stuk of dertig buurtgenoten. Iedereen die het zich kan veroorloven, neemt wat lekkers mee,voor je eigen gezin plus een extra. Dan is er ook genoeg voor de mensen die wat minder hebben.

    BeantwoordenVerwijderen