maandag 4 maart 2019

Plons! Huis boven water!

De nieuwe WOZ waarde is bekend en jawel: een stijging van 12%! Het vorig jaar is de waarde gelijk gebleven, dus blijkbaar viel er iets in de halen. Dit betekent dat mijn huis (officieel nog steeds deels van m'n ex, maar je begrijpt wat ik bedoel) nu boven water staat!
De komende tijd moet er nog het een en het ander aan de hypotheek worden gesleuteld, maar zelfs als ik de overwaarde bij de hypotheek optel, kom ik nog steeds ruim onder de WOZ waarde. Aangezien ik NHG heb, heeft dit geen gevolgen voor de risicoopslag.

Allemaal leuk en aardig, maar de OZB zal ook flink stijgen. Heb ik reden om te klagen? Niet echt. De huidige WOZ waarde is 22 mille onder de taxatiewaarde. Daarnaast heeft onze hele straat te maken gehad met een flinke waardestijging:
Het blijft interessant om te zien waarom deze waarden zo varieren. Gemeenten correleren verschillende huizen met elkaar om er voor te zorgen dat de onderlinge prijzenverschillen acceptabel blijven. Het gekke hierbij is dat onze 8 bijna identieke huizen niet met elkaar worden vergeleken, maar allemaal afzonderlijk worden ze vergeleken met een stuk of 3 andere huizen in andere kerkdorpen. Dit verklaart deels de onderlinge verschillen. Huis 6 wellicht zo hard gestegen omdat het onlangs van eigenaar is veranderd.


Dit betekent ook iets voor mijn eigen vermogen. Dor de scheiding liep mijn eigen vermogen grafiek flinke averij op:
Maar dankzij deze waardevermeerdering is de hele negatieve val verdwenen:

Zie ook:

3 opmerkingen:

 1. Deze sprong in het diepe is een driewerf alaaf waard!

  Proost

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd, altijd fijn als je huis weer boven komt drijven ;-)
  Die WOZ bepaling vind ik ook maar een vreemd gebeuren, ieder jaar vergelijking met andere huizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn zeg! Hier keek je lang naar uit. Ook fijn dat de scheiding het moment niet naar achteren heeft gehaald en in het allerlaatste grafiekje zelfs niet zichtbaar is.
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen