maandag 20 mei 2019

Tuin: eten en gegeten worden


Eindelijk heb ik de hele rij tegels uit de oprit gekregen. Ik heb nogal een lange oprit, dus het was een hoop gedoe. De oprit is nog steeds 295cm breed, en langs het huis zelfs nog iets breder, dus ik denk dat toekomstige auto's ook nog prima passen.
En hoeveel zin het heeft gehad? De oprit loopt best flink af, dus als het hard regent kolkt alle regen direct de straat op, met overstromingen tot gevolg. Nu is er pakweg 4 m^2 minder oprit. Weer 4 m^2 meer ecosysteem.

Over ecosysteem gesproken: mijn tuin is niet onopgemerkt gebleven voor bijen en hommels. Bij sommige planten zie ik bijna permanent bezoek. Ik ga eens bedenken of ik niet ergens een insektenhotel kan maken.

Maar in een ecosysteem zitten nu eenmaal ook nadelige dingen. Zo zit mijn jonge eikenboom vol bladluis:
Dit is een dillemma: moet ik deze beestjes gaan bestrijden of gewoon hun gang laten gaan? Het liefst laat ik de natuur zijn gang gaan, maar het risico bestaat dat de boom dan ziektes krijgt. Er is een natuurlijk alternatief: insekten die bladluizen op het menu hebben uitzetten, zoals lieveheersbeestjes. Ik heb even op internet gekeken: 50 lieveheersbeestjelarven kosten ongeveer 13,-. Dat is wel een beetje gortig voor een paar beestjes. Maar wat denk dat ik afgelopen week op een korenbloem zag (die overigens ook bladluizen hebben)? Jawel:
Mijn tuin is ontdekt door lieveheersbeestjes! Het waren er zelfs twee. Behalve meelwormen weet ik niet veel af van insektenbiologie, maar het leek er op alsof ik over een tijdje een hele hoop lieveheersbeestjes heb...

Maar helaas is er nog een ziekte: mijn druivenplant heeft galmijt.
Deze parasiet nestelt zich in het blad, waardoor de bladeren minder goed gaan werken. Het vorig jaar hadden slechts enkele bladeren dit, maar nu is het uitgezaaid over de hele plant... Internet adviseert op de geinfecteerde bladeren te verwijderen, maar dan hou ik nauwelijks blad over. Er zijn wel wat bestrijdingsmiddelen voor, maar die werken nauwelijks.

Iemand ervaring met galmijt?

zie ook:
de tuin

7 opmerkingen:

 1. Luis bestreed je met zachte zeep en en water, vrijwel dagelijks alles mee afdoen. Is de bodem gezond? Bij mij heeft een grote struik zoveel moeite gehad met overpoten, dat het een tijd geduurd heeft. Maar het is gelukt. Voedingsstoffen is nummer 2. Heeft die eik voldoende voeding?

  Galmijt is ook het gevolg van luizen en onvoldoende voeding. Lastig te bestrijden. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Galmijt bestrijden met zwavel. Een lepel zwavel oplossen in een fles water en daarmee de plant behandelen. Je kunt het aangetaste blad ook verwijderen.
   Sommige tuinders bestrijken de bast met zwavel en water in de winter. Het tast de vruchten niet aan.

   Verwijderen
  2. Luxan spuitzwavel werkt perfect. Het is een pot met poeder, waarvan je een klein beetje in een plantenspuit doet en aanlengt met water. Je kan er jaren mee doen. Het is vast ook te verkrijgen van een ander merk. Alleen heb je daar op dit moment niets aan, want je moet voordat er bladeren aan de druif komen de bast inspuiten. Eigenlijk al rond februari. Dit jaar ben ik het vergeten. Lees: te lui geweest. In de winter is het koud en steeds stelde ik het weer uit totdat er natuurlijk ineens weer blad aan zat en toen was het te laat. Hij zit weer vol met lelijke bladeren. Volgend jaar dus echt in de winter even de kou in en

   Verwijderen
  3. Op de verpakking staat trouwens tegen meeldouw( ik gebruik het dus ook op de korenbloemen) maar in de kleine lettertjes wordt ook galmijt genoemd...

   Verwijderen
  4. bedankt voor de tips, ik heb gisteren zwavel gesproeid, ik ben benieuwd of het werkt!

   Verwijderen
 2. Mijn druivenplant heeft daar ook last van. Maar zonder bijzondere gevolgen. De druiven worden gewoon rijp en ondanks dat het er al een jaar of vijf inzit, doet de druif het ieder jaar weer prima. Ik zou me er dus verder niet druk over maken als ik jou was. Groet, Marjorie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoorde ooit dat als een plant te weinig water krijgt, deze gevoeliger is voor luis. Ik geef dus vooral extra water, baat het niet dan schaadt het niet. Ik heb verder niet heel erg groene vingers.
  Goed bezig hoor, 4 m^2 extra ecosysteem! Als alle particulieren dat zouden (kunnen) doen...!

  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen