maandag 27 mei 2019

Insektenhotel

Ik wil meer biodiversiteit in m'n tuin krijgen, dus de volgende stap is om meer plekjes te maken war insekten kunnen schuilen overwinteren. M'n ex heeft een paar jaar geleden een insektenhotel gekocht bij een of andere ramsj-winkel:
Ik heb dit insektenhotel al een paar jaar in de gaten gehouden, maar ik heb er nog nooit een insekt bij in de buurt gezien. Wikipedia leert me dat er ongeveer alles mis is wat er mis aan kan zijn: de bamboestengels zijn aan twee kanten open, en dan willen veel beestjes er niet in nestelen. Een plank met gaten en wat dennenappels kunnen ze eigenlijk ook weinig. Wat dan wel? Boomstammetjes met verschillende gaten eringeboord en bamboe die aan een kan bij de knoop is doorgezaagd zodat hij daar dicht is.
Ik had nog een hoop brandhout liggen, en he is eigenlijk veel nuttiger als dit hout eerst nog dienst gaat doen als insektenhotel. Dus ben ik aan het boren geslagen:
Ik had ook nog een oud kistje, daar heb ik de hele boel ingepropt. Zo, dat is een stuk beter:

Het hotel staat nu naast de bramenstruik. Die trekt nu veel insekten aan, dus de combinatie lijkt prima. En wat denk je? De eerste dag zag ik al beestjes in de gaten kruipen! Ik ben benieuwd hoe het er in de winter uit gaat zien!

zie ook:
tuin: eten en gegeten worden

4 opmerkingen:

  1. Prettig geboord, maar dit lijkt meer op een resort. Ben benieuwd wat de bezettingsgraad gaat worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er goed uit! Zeker met die verschillende maten. Een van de belangrijkste criteria schijnt te zijn, of de binnenkant goed glad is want de insecten willen hun vleugels niet beschadigen. wij hebben al een aantal jaren veel aanvlucht op onze insectenhotels, ook de gekochte (moederdagkados en zo). En ook hergebruikte planken waar nog oude boorgaten in zaten. Voordat we die met vloeibaar hout konden dichtmaken, hadden de metselbijen dat al gedaan! Ik ben er blij mee.
    Ik heb ook gemerkt dat het goed helpt als je je gras niet te kort houdt en er "onkruid" tussen laat groeien.

    BeantwoordenVerwijderen