Ik doe vaak vaag over mijn exacte investeringen, dus het wordt eens tijd om een overzicht te geven:
Crowdfunding:
Een paar jaar geleden heb ik 600,- geinvesteerd in crowdfunding. Maar ik ga er niet mee door: de verhouding tussen winst en risico is niet goed. 5% rendement staat niet in verhouding tot de continue angst dat een bedrijf failliet gaat. Over een stuk of 5 jaar is hopelijk al het geld weer terug, en dan stop ik hiermee. Tot die tijd laat ik de boel dus gewoon doorsudderen.
Aandelen/ETF:
Een jaar ofzo geleden heb ik een paar voorzichtige stapjes in ETF's gedaan, Een half jaar geleden heb ik alle ETF's de deur uitgedaan. Dat was toen ruim 1000,-. Ik werd zenuwachtig van de koersen en ik kon wel een grotere buffer gebruiken ivm het kopen van mijn huis. Daarna is de koers nog een aardig stukje doorgestegen, maar ik ben achteraf best blij dat ik ze heb weggedaan. Ik heb nu een duidelijk mikpunt wanneer ik weer ga kopen: de ETF's moeten in ieder geval lager staan dan toen.
Ik heb destijds ook een paar aandelen gekocht. Dat was gewoon om te kijken hoe dat werkte. Ik heb deze niet verkocht omdat ik niet zinloos transactiekosten wil betalen. Bij ETF's heb ik dat probleem niet bij DeGiro.
Aandelen van werk:
Mijn werk heeft een constructie waarbij je een percentage van je loon kunt inzetten om aandelen te kopen. Als je deze aandelen minimaal een jaar in bezit houdt, ontvang je netto ongeveer 5% bovenop de dividend en koerswijzigingen. De kans is dus best groot dat ik hiermee meer verdien dan gemiddelde beleggingen. Op dit moment laat ik 5% van mijn salaris omzetten. Ik moet hier binnenkort eens over na gaan denken wat ik hier precies me wil gaan doen.
Beleggen bij ASN.
ASN heeft net als bijna alle banken eenvoudige fondsen om mee te beleggen. Deze fondsen zijn actief beheerd, dus je moet beseffen dat je indirect betaalt voor de beheerskosten. Het rendement is dus lager dan direct beleggen.
De fondsen van ASN zijn groene fondsen. Dit hoeft niet perse minder op te leveren, het enige verschil is dat ze kiezen voor bepaalde bedrijven en branches.
Waarom ik hier ben gaan beleggen? Om 1 simpele reden: er was een actie, als je een beleggingsrekening opende en minimaal 3 maanden lang 20,- euro belegde, dan krijg je een bonus van 20,-. Dus heb ik meteen wat geld op die rekening gezet. 50,- om precies te zijn. En warempel, het maakt wat winst op dit moment. Maar beheerd beleggen is niks voor mij, dus zodra de bonus binnen is, trek ik mijn keutel terug.
Om een lang verhaal kort te maken: elke maand beleg ik alleen in aandelen van mijn werk, omdat ze extra rendement opleveren. Alle andere dingen zijn op dit moment "sterfhuisconstructies": ik laat ze gewoon doorsudderen, en hoe eerder ik er af kan komen, hoe beter. Zodra een flinke crisis begint ga ik echt beginnen met beleggen.
Ik voel me een beetje zo'n generaal bij een middeleeuwse veldslag. Mijn leger (geld) staat te popelen om aan te vallen, maar ik moet ze in bedwang houden: de vijand (de beurs) moet eerst zijn pijlen afschieten en wij moeten even verdedigen. Als het juiste moment daar is, net als de vijand zijn zwakke plek toont, roep ik heel hard "ten aanval!" waarop mijn soldaten schreeuwend op de vijand afrennen.
En als die vijand het komende tijd geen pijlen afschiet? Dan kies ik voor plan B, namelijk de rentevaste periode van de hypotheek afkopen. Ik wacht nog een paar weken...
Ik zou gewoon die rentevaste periode gaan afkopen. Een gegarandeerde opbrengst van 6,7% per jaar is beter dan beleggen waar de gemiddelde opbrengst zo'n 7% is, maar met heel veel uitschieters naar boven (leuk) en naar beneden (veel minder leuk).
BeantwoordenVerwijderenWil het met beleggen een beetje opschieten, dan moet je ook bij je keuzes blijven. (denk ik).
BeantwoordenVerwijderenIk ben nu ZZP'er en heb een pensioen beleggingrekening bij DeGiro.
Iedere maand leg ik een bedrag in en soms wat meer. maar je moet iedere keer zelf je keuzes maken. ik merk dat ik nu alweer afwijk van mijn eerste strategie. best een uitdaging dus.
Je probeert nu de markt te "timen" door voor jezelf te bepalen dat je pas weer inlegt als de koersen gezakt zijn. En dat kan echt jaren duren. Ondertussen mis je in ieder geval het dividend rendement. Dus: gewoon maandelijks inleggen in een fonds (of meerdere) die je bevallen en gewoon stug doorgaan, niet verkopen als de koers zakt.
BeantwoordenVerwijderenIk zou je gelijk geven als ik geen alternatief had. Maar als er geen crisis komt is het afkopen van de hypotheekrente hoogstwaarschijnlijk veel gunstiger
VerwijderenIk sluit mij aan bij de opmerking van Anne J: "Time in the market beats timing the market". Al moet ik meteen bekennen dat ik soms ook de verleiding niet kan weerstaan om toch te proberen de markt te timen..
BeantwoordenVerwijderenHier spreekt ervaring.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben zelf 2 crisissen meegemaakt met beleggen en de conclusie is dat we niets zijn opgeschoten. Ik ben voor wachten op die crisis en dan je plan klaar hebben liggen om toe te slaan. Zelf raad ik beleggen af als je nog voldoende hypotheek hebt om af te lossen.
Vergeet niet dat een pakket slechte aandelen waarvan de koers flink gekelderd is een naar gevoel geeft. Mensen zien alleen maar dollars en willen de keerzijde gewoon niet zien. Hetzelfde geldt voor hypotheken, het lijkt wel of veel mensen die schulden als bezit zien?
De geschiedenis blijft zich herhalen, zoals een duivel die telkens in een andere vorm zijn gezicht laat zien. Be careful!
Beleggen moet je niet doen voor koerswinst (opmerking hierboven over niets opgeschoten te zijn), maar voor dividend. Na 20 jaar inleggen bestaat je rendement voor 75% uit dividend, niet uit koerswinst.
BeantwoordenVerwijderenIk snap dat je de markt wil timen, maar hoe lang wil je wachten? 5, 10 jaar? Bij -10%, -20% of -60%?
Die dividend leverde toen nog minder op dan een spaarrente, waste of time.
VerwijderenVoorlopig groei ik lekker mee!
Je moet echt super opschieten als je die boeterente nog in 2019 wil betalen. Bij de boerenhypotheekboer wordt ie automatisch afgeschreven (kan niet anders, grr) een maand nadat de nieuwe rente is ingegaan. Ik hoop dat je de offerte al binnen heb.
BeantwoordenVerwijderenHanna
Je rentevaste periode afkopen geeft toch een schuldgevoel t.o.v. investeren in beleggingen. Wat heb ik fout gedaan, wat levert afkopen meer op dan beleggen?
BeantwoordenVerwijderenDe zekerheid van het rendement. Hanna
Verwijderen