maandag 27 januari 2020

Waarom worden zoveel FIRE/HOT'ers timmerman?

Als je een beetje rondsurft door de financieel onafhankelijk blogs, dan kom je de volgende eigenschappen vaak tegen:
 • werkzaam in ICT of boekhouding. De verklaring lijkt me duidelijk: dit zijn mensen met een bovengemiddeld salaris, dus kunnen ze wat overhouden. Bovendien hebben ICT'ers en boekhouders vaak affiniteit met websites, berekeningen en getalletjes verzamelen.
 • mannen van 30-50 jaar. Wellicht valt deze eigenschap samen met de beroepsgroep die hierboven is genoemd. Maar voor de rest valt het me op dat vrouwelijke financieel bewuste blogs vaak over besparen gaan en tips geven, en de mannelijke blogs meer over investeren en stoppen met werken. (oef, nu heb ik vast wat mensen tegen het zere been aangeschopt).
Maar er is nog een overeenkomst die minder triviaal is: veel FO'ers hebben affiniteit met timmeren!


Ik schrijf best vaak over mijn klusprojectjes, maar ik ben niet de enige. Zo heeft Mr FOB al veel geschreven over zijn projecten, zoals lampen, een kas, en fijnhoutbewerking, Mr Spekvet is ook bezig met meubelmakerij, met mooie resultaten, en, last but not least, Mister Money Mustache is na zijn pensioen een timmerbedrijfje begonnen, en heeft onder andere een huis op Hawaii gerenoveerd tegen kost en inwoning.


Op deze momenten ben ik het meest in mijn element:
met lijmklemmen, beitels en overal houtkrullen op de vloer


De vraag is: waarom is dit zo? Ik kan wel een paar dingen bedenken die tenminste voor mij gelden.
 • Besparen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar is het niet altijd. Een houten kast is vaak goedkoper dan de lossen planken. Dit komt omdat de kast vaak van slechter hout is en omdat je bij de kast veel dingen in 1 keer koopt. Ik probeer links en rechts hout te hamsteren, waardoor ik nauwelijks ooit hout hoeft te kopen.
 • Milieu. Door dingen van afval te maken hoeven er geen nieuwe bomen worden gekapt en worden er geen produkten over de hele wereld versleept voordat het bij mijn lokale meubelzaak terecht komt. Ook gebruik ik voornamelijk massief hout. Als ik een meubelstuk niet meer mooi vind, dan kan ik het hout vaak nog hergebruiken.
 • Think different. FO'ers zijn vaak van die die types die Steve Jobs in de jaren 90 wilde verleiden tot het kopen van een Apple. Hij mikte zich op de minder mainstraim types. Ondertussen is Apple dermate mainstraim dat veel FOers Apple ook links laten liggen. Hetzelfde geldt voor dingen zelf maken: ik wil geen tuinset die iedereen al een keer ergens in een tuincentrum heeft zien staan. Ik wil er eentje die is aangepast aan mijn tuin en mijn wensen, en niet dat iedereen meteen roept "ah, dat is een Bjorn tuinset van Ikea".
 • Iets tastbaars: ICT en boekhouding is allebei een vorm van software: je produceert iets, maar je kunt het niet op je teen laten vallen. Na een dagje programmeren heb ik behoefte om iets te maken waar ik naar kan kijken zonder dat een scherm aan moet staan.
 • Ik wil onafhankelijk zijn. Mijn eigen problemen kunnen oplossen. Ik kan voor alles wel naar de winkel scheuren of een klusjesman inhuren, maar hoe mooi is het als je jezelf in alles kan voorzien? 
Weten jullie nog meer blogs over financieel bewuste mensen die dingen zelf maken? Ik ben zeer benieuwd!

zie ook:
mijn doe-het-zelf projectjes

14 opmerkingen:

 1. Bij ons inderdaad ook wel het geval. Hoewel dat zelf maken nog niet heel erg duidelijk is. Misschien komt het omdat we al 11 jaar in een nieuwbouwhuis wonen waar niet veel geklust hoeft te worden. Maar binnenkort gaan we zeer waarschijnlijk verhuizen en dan is het wel de bedoeling dat we veel dingen zelf gaan doen. Al veel youtube filmpjes bekeken hoe we zelf bepaalde klussen kunnen gaan uitvoeren. Op die manier kunnen we de kosten wat in de hand houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken ook veel vrouwen die HOT zijn of naar FIRE toeleven en die bloggen. Die timmeren voor zover ik weet niet. Ze bloggen ook wat diverser en lijken ook een wat diverser leven te hebben. Voor zover ik weet zit er geen in de ICT, één is accountant. En veel doen aan moestuinieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees de reacties hieronder en denk inderdaad dat je beeld wat bijstelling behoeft... ;-)

   Verwijderen
  2. Ik ben erg blij om te zien dat ik mijn beeld kan bijstellen:-)

   Verwijderen
 3. Ik ben geen ICT-er maar werk in de zorg, en ik timmer en klus af en toe(laminaat leggen, behangen, buiten waterkraan aanleggen, met een groepje samen zonnepanelen leggen) maar meer ben ik bezig met koken,inmaken,wecken en kleding naaien haken en breien.
  Nieuwe dingen en technieken(bv haren knippen) leren en uitvoeren hoort daar ook bij,zowel bij klussen als bij koken en kleding maken.
  Maar goed, dat dit anders is ,is omdat ik vrouw ben, denk ik. Hoewel ik dus voor een vrouw wel veel gereedschap heb en dingetjes zelf maak, en afgelopen week de buurman nog even een halve zak snelbeton gaf omdat hij dit nodig had en ik dit 'gewoon' had staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ikwerk ook in de zorg. Maar kan behangen, laminaat leggen, heb vorig jaar een keukentje voorzien van nieuw aanrechtblad met inductiekookplaat er in. Maar knip ook haren, maak kleding, haak en brei en maak veel vleesvervangers zelf En bak mijn eigen brood.
   Jongste zoon wordt timmerman. 😍

   Verwijderen
 4. Ik denk dat je meer kunt dan je zelf denkt. Ook ik ben maar eens een keer begonnen met het leggen van laminaat omdat een timmerman de hoofdprijs vroeg en ik niemand anders kende.

  Op het laatst had ik voldoende ervaring om het foutloos te kunnen doen, maar ja, ervaring krijg je pas als je het niet meer nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb, met universitaire opleiding, ervoor gekozen na het eerste kind thuisblijfmoeder te worden. In de afgelopen dertig jaar niet meer gewerkt voor salaris. Maar wel hou ik een volkstuin bij, ben ouder geweest voor 4 kinderen, heb geholpen met hun schoolwerk, tot afstudeerscripties aan toe, voor verschillende buurtkinderen gezorgd, veel vrijwilligerswerk via en voor de kerk gedaan, mantelzorger geweest voor mijn vader en mijn schoonmoeder, naai en verstel veel kleding, haak en brei ik veel, heb ik altijd de binnen en buitenboel geschilderd, behangen, muurtjes gestuukt, een overkapping in de tuin getimmerd en 2 slaapkamers op zolder, laminaat gelegd , een hang wc geplaatst, badkamer getegeld, wc getegeld etc etc
  Ik bewaar veel en zie overal mogelijkheden in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe moestuinieren en dat kostte afgelopen jaar 630 euro. Een herenboer worden is voordeliger en gemakkelijker. Maar ik vind het heerlijk om buitenste zijn en in de zomer schapen en koeien te tellen...

  Sinds vorig jaar brei ik een trui en heb ik een nieuwe naaimachine (de duurste plus eenparig lessen omgaan met de naaimachine). Het heeft nog niet opgeleverd wat het zou moeten. Maar ik blijf goede voornemens houden.

  Ik heb les gehad met mijn boormachine en nu kan ik ook paraplustandaard gaan plaatsen op de boot.

  Maar eigenlijk besteed ik de meeste tijd aan sporten, lopen, lezen, Moestuinieren, bibliotheekbezoek.
  Misschien dat ik dit jaar de liggende delen van het schilderwerk ga doen.

  Nog vergeten te vermelden, dat ik zelf een stukje muur heb gewit, waar de convector is verwijderd, door lekkage.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, ik heb de door jou geschetste eigenschappen. Ik heb alleen een hekel aan klussen. Houtbewerken, meubelmaken, mij niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Timmeren! Bah! De rest van de eigenschappen kloppen wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik voldoe aan alle genoemde punten ��

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vond klussen eerst niet leuk, omdat ik er niets van bakte. Onze zoon van 16 is echter superhandig met zijn handen, waardoor ik ook enthousiast ben geworden. Samen klussen we regelmatig in en rondom huis, heerlijk.
  Overwogen om zelf een regenton te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het virus hebt overgenomen:-). Ik heb nu een kunststof ton van 100 liter, een ton zelf maken lijkt me wle een vak apart.

   Verwijderen