maandag 6 januari 2020

Eerste aflossing van het nieuwe jaar

De kruitdampen van het vuurwerk zijn nauwelijks opgetrokken, of ik heb weer een sloot geld overgemaakt aan de hypotheekverstrekker. Dankzij de dertiende maand was de buffer weer aangevuld en was er zelfs 2000,- over om af te lossen. Helaas liet de hypotheekverstrekker het niet meer toe om in 2019 af te lossen, dus dan doen we het nu maar.

De aflossing ging naar de annuitaire hypotheek van 5.3%, en de speldenprik op de grafiek is wederom verbluffend (de lichtgroene balk is dus een beetje kleiner geworden):

Nu kan je natuurlijk afvragen of het verstandig is om af te gaan lossen. Maar het afgelopen jaar heb ik een donatie van mijn ouders mogen ontvangen, en die verwachten eigenlijk dat ik dat geld gebruik om de hypotheek af te lossen. Dus ik voel me verplicht om minimaal die donatie aan aflossingen te besteden. Bovendien heeft Trump of Johnson ons nog steeds niet in een wereldwijde crisis gestort, dus ik blijf bij het investeren in iets dat pakweg 3% netto rente geeft zonder risico op waardevermindering.

zie ook:
het verloop van mijn hypotheekaflossing

12 opmerkingen:

 1. Dat is meteen een goed begin van het nieuwe jaar! Ik kan mij voorstellen met een dergelijke rente dat je op dit moment toch voor aflossen kiest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vieren iedere extra aflossing, zo houden we het een beetje leuk en de moed erin om door te gaan. Na twee jaar extra aflossen nam de motivatie namelijk een beetje af. Doe jij ook wat extra's?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijn beloning is dat ik mijn excel en grafiekjes mag updaten;-)

   Verwijderen
  2. Vergeet je levenskwaliteit niet, mooi woord trouwens

   Verwijderen
 3. Leuk om de grafiek te zien en dat je huis niet meer onderwater staat. Ook mooi dat je bijhoudt hoeveel je anders kwijt zou zijn. Ik deed dat ook dat is zo motiverend voor mij. Heb op deze manier bijna de gehele hypotheek weggewerkt. Iedere maand gekeken hoeveel we konden aflossen, werkte heel verslavend. Moeten nog een heel klein stukje.......en dan is het echt van ons en niemand anders een heerlijk gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig zo in het nieuwe jaar. Wij lossen liever iedere maand wat af ipv 1x per jaar, maar ieder zijn voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik doe het niet perse per jaar, maar als ik weer genoeg geld heb. mijn minimale aflossing is 1000,- maar ik doe altijd minimaal 2000,- om de rompslomp te minimaliseren

   Verwijderen
 5. Wij lossen meestal 1 januari 10% procent af.nog 4 jaar en dan zijn wij klaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker man, maar heb je nog bijbaantjes om sneller af te kunnen lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tot dit schooljaar geef ik nog les, daarna ga ik van meer vrije tijd genieten

   Verwijderen
 7. Al die gepimpte blogs en het stikt van de reclames.
  De meeste blogs beginnen steeds meer op melkkoetjes te lijken om de hypotheek mee af te lossen? Ik verdenk meerderen er van meerdere blogs te hebben om zo inkomsten te genereren. Ik plant nog een boompje.

  BeantwoordenVerwijderen