maandag 14 december 2020

Dit jaar 16.000,- afgelost

Ik ben geen militante hypotheekaflosser die vindt dat hypotheek aflossen prioriteit heeft over andere investeringen. Ik probeer pragmatisch na te denken over wat de beste mix is van investeringen, op het gebied van rendement, risico, en ethiek.

Toch heeft het zover kunnen komen dat ik dit jaar een record hoeveelheid heb afgelost, namelijk ongeveer 16000! Hoe is dit zover kunnen komen?

Tot aan maart stond de beurs nog onrealistisch hoog. Er moest een keer een crisis komen, zeker met het oog op een naderende coronacrisis. Dus ben ik maar full trottle gaan aflossen. Daarna begon de beurs heel interessant te worden, en is het aflossen stil komen te liggen.

Helemaal stilliggen? Niet helemaal. Mijn moeder heeft af en toe wat geld over, en aangezien mijn hypotheek een hogere rente heeft dan de hare, krijg ik alvast een voorschot op mijn erfenis.

En voor de rest zijn er nog aflossingen die ik niet zelf stuur. De annuitaire hypotheken lossen automatisch ongeveer 2000,- per jaar af, en ik leg elk jaar ongeveer 600,- in mijn spaarhypotheek. Maar de mooiste categorie is natuurlijk het rendement van de spaarhypotheek: mijn spaarhypotheek wordt jaarlijks 1600,- lichter puur door het renderen van de spaarpot. Hieronder zie je een overzicht. Voor de komende twee jaren heb ik de verplichte aflossingen alvast ingetekend:


In 2019 was er een "negatieve aflossinge", want toen heb ik een stukje moeten bijlenen om m'n ex uit te kopen. Dat heb ik dit jaar ruimschoots gecompenseerd. 

Door deze aflossingen is er de hypotheek onder de 75% van de oorspronkelijke waarde gedoken:

En ik betaal ongeveer 77% van de oorspronkelijke hypotheeklasten:


Hoe was jullie aflosjaar?

17 opmerkingen:

 1. Dit jaar voor de laatste keer maximaal gestort in de spaarhypotheek om nog eens met 2 jaar in te korten. Aflossingsvrije gedeelte dit jaar niks afgelost ivm verbouwingen enz. De rentes staan allebei lang vast en zijn 5%+. De aflosvrij word de komende jaren ook helemaal afgelost als er ruimte is tussendoor en alle beetjes helpen. We gaan er geen race meer van maken maar wel de mogelijkheden proberen te benutten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben ongeveer eenzelfde bedrag afgelost dit jaar. Het sneeuwbaleffect wordt nu goed merkbaar, fijn is dat!
  We hopen dat we komend jaar weer met een vertrouwd hart op vakantie kunnen, en anders gaat er weer een flink bedrag naar de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aflossen komt in mijn woordenboek niet meer voor. Minder inkomen wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Net een nieuw huis laten bouwen. Hypotheek -die zeer ver was afgelost - weer iets boven het oude niveau. Maar mijn EV is wel spectaculair gestegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit jaar 10% boetevrij afgelost. In januari weer. Dan heb ik nog een restschuld van ongeveer 2300. Deze mag niet boetevrij afgelost worden in 2021, dus dat schuif ik maar door naar 2022. En dan ben ik hypotheekvrij, ik kijk er naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omdat ik destijds ‘maar’ voor 20 jaar in plaats van 30 jaar een (spaar)hypotheek afsloot ben ik al jaren hypotheekvrij. Dit heeft mede mogelijk gemaakt dat ik op mijn 55e met betaald werk ben gestopt. Een hele goede beslissing destijds.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 8015 EUR afgelost, waarvan 2836 EUR extra aflossingen en de rest annuïtair. 89,55% LTV. Daar maak ik me echter niet zo druk om, met een netto hypotheeklast die ongeveer 5% van het nettoloon bedraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben je ongemerkt toch flink aan het aflossen geweest! :-)
  Hier zo'n 12k totaal afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stacks, hoe gaat het met je ouders?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Respectievelijk 69 en 73 jaar, gescheiden, maar hoofdzakelijk gelukkig, fietsen onafhankelijk van elkaar respectievelijk 8000 en 3000 km per jaar.

   Verwijderen
 10. Heel goed. Complimenten.
  Moet erbij zeggen dat het bedrag mij een raar gevoel geeft.
  Eigen huis, auto, spaarzaam maar goed leven en toch in een jaar 16 ruggen kunnen sparen. Van zo'n getal kan een AOW-er, zoals ik, alleen maar dromen, om over bijstandstrekkers maar helemaal niet te praten.
  Ik volg die FIRE- blogs nu een tijdje, uit nieuwsgierigheid, en het is heel anders dan ik bij aanvang dacht. Ik dacht: harde werkers, extra uren maken; bijbaan in het weekend, elk dubbeltje twee keer keren en zwaar op een houtje bijten. Echter niks van dat al. Jonge tweeverdieners met bovenmodale inkomens, eigen huis, lease auto voor de deur, zonnepaneeltjes, een beetje beleggen. En zonder uitzondering tevreden met hun bestaan en met hun resultaten. Kortom, een redelijk elitair clubje.
  Niks mis mee, wel iets totaal anders dan wat ik oorspronkelijk dacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad niet helemaal eerlijk, want een stuk heb ik geërfd van mijn moeder, en die komt rond van slechts een AOW, maar ze houdt veel over omdat haar huis is afbetaald.

   Ik ben het met je eens dat FIRE tweeledig is: met een dubbel modaal inkomen gaat het een stuk harder dan met een modaal inkomen. Van de andere kant zijn het vooral de mensen die nauwelijks rondkomen die je op black friday op straat ziet, en vervolgens klagen dat ze niks mogen en nergens geld voor hebben.

   Verwijderen
  2. Het beeld dat je hebt geldt niet voor iedereen. Zo werkte ik zes dagen per week, mijn man fulltime. Geen kinderen, al het klussen zelf gedaan, spaarzaam uitgeven, goedkoop kamperen, kortere hypotheek. Wij zijn nu gelukkig met ons vroegpensioen.

   Verwijderen
 11. Doe je goed. Ik kom dit jaar niet verder dan €10.000. Wel daarnaast € 10.000 gespaard en €20.000 belegd.

  wil volgend jaar toch een iets andere verhouding en iets meer aflossen.

  gr

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Verzoek om een keer zo'n grafiek uit te leggen in Jip en Janneke taal.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vorig jaar hèb ik afgelost zodat 1 hypotheekdeel precies een bedrag over bleef welke gelijk is aan mijn boetevrij aflossing per jaar. Hierdoor gisteren vrolijk de bank kunnen bellen om mijn hypotheekrente af te kopen. Hierdoor rente van 4,2% naar 1,2% Dit voor enkel €225 administratiekosten die ook nog eens aftrekbaar zijn.

  Aan mijn kinderen zal ik adviseren een hypotheek in heel veel delen te laten bestaan, zodat ze sneller naar een som kunnen aflossen waarbij ze geen boeterente verschuldigd zijn.

  Maar weet iemand dat of je hypotheek uit 10 delen mag bestaan als je dat wilt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit voordeel heb ik nu ook met 5 hypotheken: ik kan steeds een deel voor een groot stuk aflossen en vervolgens afkopen. Voor de nabije toekomst makt dit niet zoveel uit, omdat de rente laag staat. Afkopen hoeft dus niet.

   Verwijderen