maandag 7 december 2020

Sinterklaas zoals het bedoeld is (tenminste, dat vind ik)

Ik heb me op dit blog best vaak geergerd aan de totale overdaad van Sinterklaas. Dat het elk jaar alleen maar meer moet worden, omdat we niet minder willen dan de buren, grootouders of klasgenootjes. En dat het me niet verbaast als we in de nabije toekomst zullen worden ondergedolven in wegwerpspeelgoed

Ondertussen is mijn ex de deur uit, en weet mijn zoontje beter het verschil tussen sprookjes en werkelijkheid. Ik heb veel met mijn zoontje gepraat over wat zijn leukste herinneringen zijn aan Sinterklaas, en altijd heeft hij het over de verrassingen. Hij vindt het leuk om dingen uit te pakken, zelfs al zit er slechts een mandarijn in het pakje. Ik vond het erg interessant om te horen dat hij dus totaal niet materialistisch is. Het speelgoed zelf hoefde hij eigenlijk niet. Dit zegt hij niet alleen om mij tevreden te houden: hij zou best iets duurs mogen, maar hij heeft echt geen behoefte aan dure kado's.

Dus ik ben blij dat we het op dit front helemaal eens zijn, zodat we sinterklaas kunnen vieren zoals wij het allebei leuk vinden, aangevuld met m'n vriendin en moeder (mijn vader geeft hier weinig om).

En om in de sfeer te komen zijn we de hele middag bezig geweest met pepernoten en ander banket bakken. En mijn zoontje heeft het huis verder versierd. Vooral erg politiek correct dat de zwarte knuffel de goedheiligman mag zijn..

En 's avonds natuurlijk kadootjes. Gewoon dingen die de ander graag wil hebben of nuttig zijn, maar in ieder geval dingen waarvan we zeker weten dat het echt gebruikt gaat worden of opgegeten gaat worden. Voor mijn zoontje vind ik het altijd erg leuk om een stuk kaas in te pakken. En bij voorkeur een gedicht om iemand goed op de hak te nemen. Heerlijk om zonder blad voor de mond iemand de les te lezen, en vervolgens een oude heiligman de schuld te geven.

Het fijne vond ik dat er geen enkel "zooikadootje" bijzat. Jeweetwel, een of ander vage gadget van de Action wat 5 minuten heel grappig is en vervolgens alleen nog maar in de weg ligt. Ik begin weer hoop te krijgen in de mensheid...

Hoe was jullie sinterklaas?

9 opmerkingen:

 1. Zo is sinterklaas bedoeld inderdaad. Zelf vier ik het nog niet want nog geen kids, maar komend jaar verwachten we ons 1e kindje. Ik verwacht niet dat ik dan volgend sinterklaasfeest dat al ga vieren, want het kindje begrijpt er dan toch nog niks van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben het voor het eerst sinds jaren weer met mijn ouders gevierd en ook mijn oudste deed mee met lootje trekken. Erg leuk eigenlijk, vooral om de kinderen te zien lachen om grapjes die al 20 jaar rondgaan in mijn gezin.
  Ik heb ervan genoten. Hier gelukkig ook weinig nutteloze cadeaus gekregen. Veel boeken en een mooie cd, heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas, vanwege corona hebben we het feest niet kunnen vieren dit jaar. De naaste familie is al aardig op leeftijd en die vonden het risico te groot. Wel wat cadeautjes bij elkaar voor de deur gezet.
  Ik zie ook zelfgemaakte koekjes liggen met de letters M K, lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben gewoon Sinterklaas gevierd als altijd. Heel veel cadeaus en gezelligheid. Waarom ook niet. De kinderen vonden het heerlijk en er is al voldoende negativiteit en chagrijn in de wereld. Er is al meer dan voldoende verziekt.

  Het enige is dat we geen spullen uit China meer kopen. Dus geen Action troep meer. Behalve dat het allemaal snel stuk gaat, komt het een land met een heel fout regime. En die gaan we niet meer steunen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk. Gezellig ook zo saampjes met zoon vriendin en moeder.
  Wat wij vroeger altijd deden, en ik nog doe, is Sinterklaas voor anderen spelen, aardigheidje kopen, gedichtje maken,letter erbij en op Sinterklaasavond door de bus gooien of in tasje aan de deur hangen. Aanbellen en wegrennen. Zomaar, voor een paar mensen die beetje aandacht goed kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Terug naar de essentie : )
  Wat ziet het er gezellig uit ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hear hear! Helemaal met je eens. Zo herinner ik het me ook van vroeger en als ik het ooit weer ga vieren dan op een vergelijkbare manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook heerlijk genoten. Cadeautjes gegeven die ze echt nodig hadden of wilden hebben maar niet voor de verjaardag kregen. Een step, wat lego, playmobil. Alleen "kwalitatief" spul en zoveel mogelijk tweedehands. Het was fantastisch. Heerlijk gegeten en gevierd met ons eigen gezin + mijn ouders.

  BeantwoordenVerwijderen