maandag 1 maart 2021

Loan to value zakt flink

Bij bijna iedereen is hij ondertussen op de mat gevallen: de gemeentebelastingen. En terwijl de meeste mensen klagen over hoe hoog het te betalen bedrag is, zijn FIRE adepten eigenlijk vooral benieuwd naar hun WOZ waarde.

De score van dit jaar: volgens de gemeente is mijn toko 3.3% meer waard geworden. 

Of dat ergens op slaat? Geen idee. Ik kijk elk jaar via wozwaardeloket.nl naar de waarden van het rijtje van 8 huizen waarin ik het vierde huis heb, en dat zie ik het volgende patroon:

Hier kan je zien dat de waarde van mijn huis al 5 jaar lang precies de waarde van "huis8" volgt, en alle huizen op "huis1" en "huis5" na veranderen de laatste 3-4 jaar met dezelfde percentages. De gemeente gaat er dus van uit dat het hele dorp 3.3% meer waard is geworden. Ik ben trouwens heel benieuwd of "huis5" het volgend jaar nog een sprongetje gaat maken, want dat is onlangs voor een halve ton boven de WOZ waarde verkocht.

Dit heeft ook een effect op de loan-to-value (LTV) van het huis. Naast waardevermeerdering heb ik afgelopen maand 10% van mijn "annuitaire hypotheek (was spaar)" afgelost, want dat is het enige hypotheekdeel dat nog een hoge rente heeft. Het gevolg is dat de LTV van 77.7% naar 72% zakt:

Overigens heeft dit geen effect op risico opslag, want ik heb NHG.

Een heel verschil met de LTV van ruim 122% in 2015... 

6 opmerkingen:

 1. Altijd fijn, zo'n waarde vermeerdering.
  Als huis 5 een sprong maakt, heb je trouwens wel kans dat jullie allemaal een sprong maken. De gemeente kijkt namelijk in hun modellen naar recent verkochte huizen in combinatie met inhoud/oppervlakte. Als jullie huizen vergelijkbaar zijn, telt de verkoopprijs dus ook mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij wordt de waarde van mijn huis niet gecorreleerd aan de huizen in de straat, maar aan drie (semi)willekeurige huizen in de gemeente. Ik heb dat rapport eens opgevraagd.

   Verwijderen
 2. Als de woz waarde stijgt, dan nemen de gemeentelijke belastingen ook toe.
  Wij zijn dus blij met een lichte stijging. Bizarre prijzen momenteel.
  Ons huis is nu 4x zoveel waard dan in 1994. Check it out!

  https://www.kadaster.nl/woningwaarde-weten-globale-waarde-van-een-woning

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zojuist mijn aangifte gedaan, lekker rustig na enen ;-)
  Met een beetje schuiven er nog een jaar onderuit gekomen, maar de eigen woning begint me in de nek te hijgen volgend jaar. Betalen zul je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi everyone, I saw comments from people who had already got their loan from Anderson Loan Finance. Honestly, I thought it was a scam, and then I decided to make a request based on their recommendations. A few days ago, I confirmed in my personal bank account amounting to $15,000 dollars which I applied for. This is really a good news and I am so very happy that I advise all those who need a real loan and who are sure to reimburse to apply through their email (text or call) +1 719 629 0982. There are sincere loan lenders! They are capable to lend you a loan. Contact Mr Anderson E-mail: andersonraymondloanfinance@gmail.com

  Phone: +1 719 629 0982

  VAT number EE101252401

  E-mail: andersonraymondloanfinance@gmail.com

  Office address is (68 Fremont Ave Penrose CO, 812400).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede dag! Ik hoop dat jullie allemaal en je families veilig zijn? De Covid-19-situatie wordt echt het ergste over de hele wereld, we bidden allemaal tot de almachtige god om ons te sterken, zodat we in leven kunnen blijven om te getuigen, ik heb goed nieuws gebracht waar iedereen van kan profiteren en ook het voorrecht kan helpen, als je een goed en aardig persoon zijn, die ook de wereld een betere plek willen maken om te leven, nu selecteert de vrijmetselarijvereniging de aardigste mensen die geĆÆnteresseerd zijn om zich bij de samenleving aan te sluiten, en het goede deel is die vrijmetselarijvereniging waar ze niet bij betrokken zijn zelf in slechte dingen, ze zijn niet zoals de illuminati-samenleving, de vrijmetselarijgemeenschap gelooft in god, ze zijn een groep mensen die samenkomen om mensen en anderen in de oorspronkelijke staat te evalueren, zodra je lid wordt van de samenleving, hebben ze een hoeveelheid voordeel die we worden aan u gegeven als het nieuwe lid, en u moet 10% van het voordeel gebruiken om het voorrecht te helpen, en de geloofsbrieven van de heerschappij te behalen, ik dring er bij u op aan als u interesse heeft, zoek het officiĆ«le contactadres hieronder, u kunt worden een van de gelukkige willekeurig, iedereen heeft een goed nieuws in zich, het goede nieuws is dat je niet weet hoe geweldig je kunt zijn! Hoeveel kun je liefhebben! Wat je kunt bereiken! En wat je potentieel is, blijf sterk, sta op, heb een stem.

  WhatsAppen; +31 687329133

  Mail adres; info.masonic.oregon@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen