maandag 8 november 2021

Keuk verbouwen 2: muur slopen

In het plan "keuken verbouwen" zit een heel belangrijk klusje: de muur tussen de woonkamer en kamer wil ik weg hebben. Ik heb lang zitten dubben hoe ik dat ga doen, en of ik het zelf ga doen. De eerste vraag is dan: hoe dik moet de staalbalk zijn die er in de plaats moet komen? Ik weet wel hoe je de sterkte van een staalbalk kan berekenen, maar ik weet niet hoeveel belasting hij aan moet kunnen. Gelukkig kan ik een beetje afkijken bij mijn buurman, die heeft een bouwkundig adviseur ingeschakeld voordat hij de muur er zelf uit heeft gehaald. 

Maar dan nog blijf ik met een hoop onzekerheden: dit klusje mag niet fout gaan, want anders verandert mijn huis in een berg puin. Zelfs als ik het huis zou verkopen en er komen later problemen aan het licht, dan kan ik verantwoordelijk worden gehouden. 

Dus hoezeer ik ik dingen graag zelf doe, heb ik toch besloten om dit klusje uit te besteden. Het enige wat ik hoef te doen is alvast het plafonnetje uit de keuken te halen, zodat de klusser het plafond degelijk kan stutten. 

En daar opent zich al de eerste doos van pandora: er loopt een waterleiding over het plafond:
Waarom loopt er een waterleiding over het plafond? En wat moet dit water in een tussenmuur? Dit huis is van 1958 en ik ben de zevende of achtste bewoner. Ik vermoed dat ik de vierde of vijfde keuken ga installeren. Iets zegt met dat dit niet de laatste doos van pandora is...

Gelukkig kunnen de stutten naast de leiding worden geplaatst, en kan de sloper zijn werk doen. Erg mooi om te zien dat onze tekening verbluffend goed klopte, want de tekening loopt mooi door:


En nu heb ik dus een fantastisch grote woonkamer!
Het is wel een beetje wennen, vooral omdat er zoveel licht binnenkomt. En het is heel fijn om niet meer door deuropeningen te moeten, maar gewoon diagonaal door de keuken kan. Het wordt me dus al meteen duidelijk: ik wil van deze ruimte kunnen genieten, dus geen kookeiland. Wat dan wel? Eerst maar wat ideeen uitwerken, kijken waar alle leidingen zitten en die soort dingen. Want nu ik toch dingen open heb liggen wil ik het meteen goed doen. Zo is de houten vloer nauwelijks geisoleerd. Genoeg te doen dus.

10 opmerkingen:

 1. Wow, dat ziet er al heel anders uit. Goed idee om die muur te slopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat een onverwachte verrassing: een waterleiding door het plafond. Ik zou zeggen: als je het dan toch doet, doe het dan goed! Dat kan je op de langere tijd veel ellende besparen én het levert het meeste genot op. Wij gaan tegenwoordig nooit meer voor minder/een compromis, maar pakken het altijd meteen goed/zo optimaal als mogelijk aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bizar die waterleiding!En wat een licht.
  Zorg je voor genoeg opbergruimte...je wilt met een open keuken met zicht niet dat je aanrecht helemaal vol staat.
  Even een tip, nu zoveel open ligt, pur en tape vooral(met luchtdichte tape) ook de aansluitingen van kozijn op muur, en muur en plafond, en muur en vloer, om zo écht kierdicht te zijn. op youtube goed te zien in filmpje met de titel:Clusterwoningen Tutorial 1 Kierdichten tussen kozijn en buitenmuur
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel veel handige en nuttige tips, daar kun je wat mee!!
  Je open keuken draagt bij aan een mooie doorzonwoning, maar zorg ook voor een goede afzuiging.

  Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je mag me asociaal noemen, of anders, maar ik vind de open keuken het grootste misbaksel ooit door een architect uitgedacht. De reden dat een open keuken ooit bedacht kan zijn is gewoon minder beslag op de openbare ruimte zodat woningen kleiner konden. Het argument/excuus "dan heb je lekker contact met de rest van de woonkamer" als je aan het koken bent, is een weinig steekhoudend excuus. Het sprookje dat vrouwen meer dan een ding tegelijk kunnen ligt er misschien wel aan ten grondslag, al is die bewering al diverse malen wetenschappelijk onderuit gehaald. Vrouwen, noch mannen kunnen niet met meer dingen tegelijk bezig zijn en ze ook nog eens goed doeen.
  Als ik, bejaarde man, aan het koken ben wil ik niet gehinderd worden door wat er in de kamer gebeurd, door de pratende schemerlamp of iemand die achter een van de computers zit te figulieren, maar mijn aandacht kunnen richten op wat ik aan het bereiden ben. Maar helaas, ik ben ook opgescheept met zo'n open keuken met weinig mogelijkheden om uit te breiden. Anders was dat al lange tijd geleden gebeurd.
  En nu spreek ik nog even als gepensioneerd beton- en staalconstructeur: als je niet weet hoe je de belasting op de ondrslagbalk moet bepalen ben je ook niet in staat om de balkzwaarte uit te rekenen. Een draagbalk uitrekenen is meer dan M/W. Verstandig dus dat je er een deskundige bijgehaald hebt die thuis is in dat metier. En vertrouw aannemers niet als het op balkzwaarten aankomt. Die zijn als regel goed in bouwen, niet in ontwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet asociaal denk ik, gewoon een verschil van smaak. Dit huis is inderdaad niet enorm groot, de keuken was te klein om er een eettafeltje in kwijt te kunnen. En de keukenmuur blokkeerde al het licht naar de woonkamer.

   Verwijderen
 6. Mooi dat je ook persoonlijke foto's deelt (omdat 'we' vaak proberen anoniem te blijven). En tja, leudingen over het plafond...we hebben ook een jaren 50 huis, je vraagt je soms af hoe ze toen dachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kijk nergens vreemd van op bij renovaties. Althans, zelden. Ik heb wel eens een elektriciteitsleiding geraakt op een plek waar geen mens die zou verwachten: links en rechts zat een stopcontact, waarbij de een naar de ander doorgelast was. De bedrading lag echter los (dus zonder pvc of ommanteling!) in de muur en liep niet horizontaal maar was als slap hangend touwtje meegestucadoort...

  Wat me het meest verbaasd aan dat soort dingen is niet dát een waterleiding door het plafond loopt. Dat is nog niet zo bizar en zie je wel vaker. Maar dat men niet de moeite heeft genomen om er een mooi bochtje in te maken, maar diagonaal oversteekt. Dan weet je nooit meer waar die zit, als je ooit iets aan het plafond wilt hangen.

  Wij hebben geen open keuken. Tenminste, zo ervaar ik het niet. Er zit geen deur tussen woonkamer en keuken. Maar we hebben een "woonkeuken". Er staat dus een grote eettafel in de keuken en daar zitten de kinderen vaak te kleuren als ik aan het koken ben (als ze me tenminste niet helpen). Heel gezellig.
  De TV (voor zover die aan staat) of mensen verderop in de woonkamer hoor je niet in de keuken, ons benedenverdieping is als een U om de gang heengevouwen als het ware.
  Succes met de verdere klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Rentenier heeft momenteel geen tijd, druk met klussen!

  BeantwoordenVerwijderen