dinsdag 21 december 2021

Houden alle financiele influencers zich aan de regels?

Vandaag stond er een bericht in het nieuws dat financiele influencers, of "finfluencers" zich niet altijd aan de regels houden. De regels die overtreden worden gaan vaak over de transparantie (is het duidelijk dat de influencer geld krijgt voor dit advies) en over authoriteit (mag deze persoon eigenlijk wel advies geven).

Ik vind dit een best interessant onderwerp, en het lijkt me interessant om een paar finfluencers onder de loupe te nemen. 

Renee Lamboo (porterenee.nl)

Renee timmert flink aan de weg als financial influencer. Sterker nog, Renee stoort zich ook aan de "financiele cowboys". Maar heeft ze recht van spreken? 

Allereerst: transparantie. Ze schrijft vaak over een algemeen onderwerp, maar op het einde blijkt dat het eigenlijk reclame is voor een bepaald merk. Een voorbeeld is "3 redenen om volgend jaar te beginnen met beleggen". Vervolgens komen er 3 open deuren waarom je moet beleggen, en pas bij reden 3 komt de aap uit de mouw: beleggen is niet alleen gemakkelijk, maar voorals als je dat bij [het bedrijf die haar artikel betaalt] doet. Het artikel eindigt met: "Dit artikel is een samenwerking met [blabla]. De inhoud is 100% PorteRenee".

Is dit transparant? Als lezer heb ik op deze link geklikt omdat ik graag open deuren goede redenen wil vinden om te beleggen. In zulke algemene uiteenzetting verwacht ik vervolgens hooguit een overzicht van meerdere aanbieders. Het was fijn geweest als de disclaimer bovenaan had gestaan, dat had mij een hoop gelees gescheeld.

Dan het tweede puntje: authoriteit. Als ik op het linkedin account kijk van Renee, dan zie ik weinig financiele achtergrond, maar vooral veel schrijfervaring:

Op haar blog noemt ze zichzelf geen financieel expert, maar iemand die door schade en schande wijs is geworden. Maar elke keer als ze langskomt in de krant of in de Viva, wordt ze wel geintroduceerd als "financieel expert". 

Oordeel: onder het motto "wie zonder zonde is werpe de eerste steen": ik vind dat ze niet geheel vrijuit gaat bij de klachten van AFM.

Adine (Lekkerlevenmetminder.nl)

Net als Renee heeft Adine nul financiele achtergrond, en is ze in haar studietijd vooral bezig geweest met talenstudies:

Wel gaat ze er prat op dat je haar mag aanspreken met drs. Ze is werkelijk de enige persoon die ik ken op linkedin die dit doet. Ik heb niet het idee dat dit bevordelijk is voor je aanzien, maar dat terzijde.

Haar blog artikelen hebben een iets andere insteek dan bij Porterenee. Een typisch voorbeeld is "[merknaam] Review 2021: mijn ervaringen met indexbeleggen". De titel is in ieder geval niet suggestief: het is geen algemene clickbait die me uiteindelijk richting een bepaald bedrijf moet dirigeren. Van de andere kant: nergens wordt expliciet vermeld dat het hier om een affiliate gaat. Wel staat eronder een algemene disclaimer: "Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!"

Dit doet me altijd een beetje denken aan merken die op al hun verpakkingen dingen zetten zoals "kan sporen van noten bevatten" en "serveersuggestie": liever teveel indekken dan teweinig, waardoor je als consument nog geen idee hebt wanneer je moet opletten en wanneer niet. Transparant? Ik vind van niet.

Ook op het gebied van advies gaat Adine erg ver. Nog even een citaat uit het nieuwsbericht:

Financieel advies geven mag niet zonder vergunning van de AFM. Veel finfluencers gebruiken de disclaimer dat wat zij zeggen geen advies is, maar volgens de toezichthouder geven ze dat soms wel degelijk op sociale media bij vraag- en antwoordsessies. De AFM ziet het als beleggingsadvies als finfluencers ingaan op iemands persoonlijke situatie, bijvoorbeeld door te zeggen "in jouw geval zou ik...".

Adine heeft de website https://moneymindacademy.nl/ opgericht, met als doel "Via de Money Mind Academy help ik jou bij het ontdekken van je Innerlijke Geldtype en het creëren van jouw unieke schatkaart naar een rijk leven.". Ik weet nog steeds niet precies wat ze in deze academy doet, maar het lijkt niet helemaal te mogen volgens de definitie van AFM. Hierbij ga ik van uit dat Adine geen AFM vergunning heeft, anders had ze dat al lang vermeld op haar linkedin profiel.

Haar eigen kant van dit verhaal kan je lezen op LekkerLevenMetMinder: Onrust in blogland: AFM niet altijd blij met finfluencers

Ten slotte: vind ik mezelf een influencer? Ik denk niet dat daar sprake van kan zijn, want ik heb nog nooit een cent verdiend aan dit blog. Op mijn vorige blog had ik even wat reclames staan, maar daar ben ik snel mee opgehouden. Ik vind het zelf irritant, waarom zou ik het ander mensen wel aandoen? Mijn blog is duidelijk in de categorie van "persoonlijk gepruts". Wel krijg ik ooit emailtjes met hele gerichte financiele vragen, waarbij is wellicht niet altijd een goede disclaimer bijschrijf. Ik heb dus ook huiswerk te doen.

22 opmerkingen:

 1. Je verwoordt perfect mijn gedachten. Het is vooral verdienmodel voor deze bloggers. Waarvan ik baal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En daarom is geld is tijd een van de weinige bloggers die ik nog volg. En de snor natuurlijk :-) En zuinigaan. Dat wordt toch alweer een heel rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig heb je mij er niet bijstaan, haha. Mijn blog valt dan ook onder de categorie "persoonlijk geprut, beslommeringen en misschien wat inspiratie voor anderen".
  Tja porterenee, wat een website was dat zeg. Veel willen verdienen, overal bij willen zijn, maar zodra er een beetje discussie kwam, werd alle commentaar gecensureerd. Gelukkig zijn er nog transparante en informatieve bloggers zoals geld-is-tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet durven, de blogs zoals die van jou zijn juist interessant omdat ze persoonlijk en uit het hart zijn geschreven!

   Verwijderen
 4. Aan het kruis! Zeer gewaardeerd, dit. Heel belangrijk dat dit soort sluikreclame van zelfverklaarde experts publiek is. Ik vind het ook knap - en leuk :) - dat je de confrontatie aangaat. Komen er meer van dit soort expose's?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, het is niet perse mijn bedoeling om mensen aan een schandpaal te nagelen. Maar dit onderwerp wringt al een tijdje bij me, en het bericht van AFM was de druppel. Voor de rest ben ik niet van plan om mensen nodeloos af te zeiken.

   Verwijderen
 5. Beide blogspot waren leuk toen ze begonnen, waar bij ze hun eigen pad beschreven, maar zodra ze er geld in zagen ging het hard achteruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij zijn blogs inderdaad juist leuk als het een persoonlijke struggle is. En vooral als er ooit wordt toegegeven dat er onderweg fouten worden gemaakt. Bovengenoemde blogs zijn niet echt blogs meer, maar meer een verzameling lijstjes met open deuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Precies wat jullie beiden zeggen. Bij beide dames ben ik een paar jaar geleden afgehaakt, hoewel ik ze in het begin graag volgde. Het persoonlijke verhaal maakt een blog interessant, de algemene blabla en de manier waarop er geld verdiend moet worden maakt een blog juist irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had dezelfde gedachtes. Ik hoop dat mijn blog valt in de categorie "persoonlijk geprut, beslommeringen en misschien wat inspiratie voor anderen" zoals Groeigeld ook aangeeft. Then again, ik heb wel wat affiliate links al zijn die (hopelijk) duidelijk als dusdanig te herkennen. Ik heb ook advertenties, en dat levert een paar honderd EUR per jaar op. Meer dan de hostingkosten, maar per uur een behoorlijk karige vergoeding:-).
  Het is zeker geen verdienmodel.
  Als ik op persoonlijke titel (en dus niet anoniem) zou bloggen, dan zou ik in ieder geval mijn "credentials" kunnen geven (afgestudeerd bedrijfseconoom, universiteit). Maar dat doe ik niet. Schrijfcursussen heb ik nooit gevolgd, maar dat moge duidelijk zijn.
  Overigens ken ik veel mensen die bepaalde titels in hun naam zetten op LinkedIn: MScBA, MBA, Dr., PhD etc. Een beetje sneu. Achter mijn naam op LinkedIn staat geen titel. Dat is namelijk niet mij naam. En als iemand zelfs dát al niet snapt (Naam, dus geen titel), dan heeft 'ie de titel niet verdient. Maar da's behoorlijk ongenuanceerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me niet herinneren dat ik ook affiliates heb gezien op je blog, dus misschien iets beter vermelden? Voor de rest hoef je je totaal niet aangesproken te voelen, leuk blog en ga zo door!

   Verwijderen
 9. Top stukje over influencers! Lekker kritisch en daar houd ik wel van. Voor mij weer inspiratie om je te vermelden in mijn berichtje van vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig weer deze blog, maar het heeft wel weer even geduurd om de nodige inspiratie op te doen om zover te komen?
  PorteRenee kun je niet te veel kwalijk nemen, er zit gewoon niet meer in en dan komt de media om de hoek die daar graag op inspeelt.
  Adine is een heel ander verhaal, die was altijd zeer goed bezig, maar heeft er door de jaren heen een verdienmodel van gemaakt, een Sywert van Lienden in de dop zeg maar. Daarnaast heeft ze met Het Wijf ook nog wat lopen, het wordt er allemaal niet rooskleuriger op.
  Wat ik wel vreemd vindt is dat Adine nog steeds bij je Links staat, sluit dat nog aan op vervlogen tijden?
  Prettige feestdagen Rentenier, iedereen blijft op zoek naar zijn eigen Guus geluk, tot 2022 in goede gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens dat het er niet rooskleuriger op wordt. Een paar jaar geleden heb ik €8 overgemaakt aan Het Rijke Wijf om lid te worden van een Rijke Wijven club. Daar zouden x aantal mensen (ook mannen) zich bij mogen aansluiten. Uiteindelijk is dat helemaal niets geworden en heb ik voor dat geld een tijdschrift ontvangen, daarna is ze volgens mij met deze club gestopt. Ik volg haar niet meer want ik vond het een boel geblaat en weinig wol!

   Verwijderen
 11. Ik ben ook een paar jaar geleden afgehaakt bij deze dames, ik lees liever de huis-tuin-en-keukenblogs met persoonlijk geprut, daar weet ik tenminste wat ik krijg en zitten er geen gelikte reclamejongens- en meiden en een verdienmodel achter. Lekker blijven prutten Geld Is Tijd!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste GeldisTijd en anderen, ik heb contact gehad met Het Rijke Wijf en zij vertelde mij dat ze wél een vergoeding heeft gestuurd omdat de Club van Rijke Wijven niet zo had uitgepakt als ze had gewild. Ik was vergeten dat die mail door haar gestuurd is. Het was niet mijn bedoeling haar hier zwart te maken. Daarvoor mijn excuus.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je openheid hierover! Ik modereer zo min mogelijk berichten, maar mocht je willen dat ik iets verwijder, dan laat het maar weten

   Verwijderen
  3. Geen probleem. De kous is hiermee wat mij betreft af.

   Verwijderen
 12. Terechte opmerkingen. Beide dames/blogs (re)produceren elke maand dezelfde inhoudsloze inhoud bomvol met affiliate links en ongefundeerd beleggingsadvies. Juist dat soort blogs verdienen AFM aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar het Land van Ons aanprijzen is geen influencing? Bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is iets influencing als er niks aan verdiend is?

   Verwijderen
  2. Even het hele antwoord: ik ben inderdaad ondertussen een van de 15000 leden van Land van Ons, daar heb ik nooit mysterieus over gedaan. Ik heb echter nooit direct contact gehad met LvO, er is dus geen opdracht, wederdienst of wat dan ook.
   Je kunt wel beargumenteren dat ik als bewoner van planeet aarde voordeel heb bij meer biodiversiteit, maar het gaat een beetje ver om dat affiliate marketing te noemen.

   Verwijderen