vrijdag 8 april 2022

Wat kost een keuken?

Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met het voorbereidend werk voor een nieuwe keuken, zoals het slopen van de tussenmuur, vloer isolerenleidingen trekken, stucen. Daarna gaat het een stuk sneller: daarna is het een kwestie van wat bestellingen doen bij de blauw-gele grootgrutter, wat inbussleuteltjes ter hand nemen, en voor dat je het weet staat er een keuken:

Een stuk beter dan dit dus:

Natuurlijk moeten de spreekwoordelijke en letterlijke plinten op orde worden gemaakt, en we moet nog iets bedacht worden wat er tegen de muur en de vensterbank komt, maar ik kan alvast genieten van een hele fijne keuken!

Dan blijft er een vraag over: hoeveel heeft dit allemaal gekost? Hier een overzicht:

Muur verwijderen 2030,-
Vloer isoleren 330,-
Meterkast aanpassen 1114,-
Leidingen, schakelmateriaal 869,-
Stucen 214,-
Keuken kastjes 2738,-
Keuken apparatuur 3117,-
Totaal 9412,-

Net onder de 10k dus. Ik ben er erg tevreden over. Ik heb niet het gevoel dat ik iets te duur of te goedkoop heb gedaan. De vloer isoleren en stopcontacten verplaatsen was strict genomen niet nodig geweest, en waarschijnlijk had ik ook een inductiekookplaat op 1 fase kunnen vinden. Maar ik denk dat het een hele goede investering is: de vloer is comfortableren, alle stopcontacten zitten weer op logische plekken en er zijn meer dan genoeg groepen. Op apparaten is niet bezuinigd, al heeft deze keuken weinig snufjes voor een hedendaagse keuken: in plaats van een cooker of plintboiler is er gewoon traditioneel warm water en een waterkoker. En een magnetron werd hier zelden gebruiktn. Mocht het echt ooit nodig zijn, bijvoorbeeld als ik door ziekte gemakkelijker wil koken, dan kan ik altijd een klein magnetronnetje neerzetten.

Al met al was het een flinke opgave. Zoals bij veel klusjes weet ik niet of ik er aan was begonnen als ik van tevoren wist dat het zovel werk was. Maar ook zoals bij veel klusjes: ik heb weer veel geleerd en ben erg blij met het resultaat!

8 opmerkingen:

 1. Dat is een hele nette prijs.
  Meterkast heb je van 1 fase naar 3 fase laten verbouwen begrijp ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoor, en leuk dat je weer veel geleerd hebt.
  Ik heb een vraag, heb je nu een kastje boven de inductieplaat? Of donker houten afwerking?

  Groet Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is mooi geworden, maar de donkere kleurstelling vind ik wat minder.
  Een aanbieding, onze keuken kostte toen al 18000 euro?
  Lekker kokkerellen het is je gegund, top!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een inductieplaat op 1-fase lijkt me onwaarschijnlijk dat je die gevonden zou hebben én er plezier mee zou hebben. Immers, je hebt dan maar (ongeveer) 3500W ter beschikking ipv. 7400 (kookgroep) of 11.000 (3-fase).
  Een plaatje met 1 pit is niet echt lekker koken, en 2 plaatjes verdelen over 3500W levert weer te weinig vermogen per stuk op.
  Onze keuken was ongeveer 20.000 EUR inclusief stucwerk & installatiewerk. Een dubbele oven, een inductieplaat met afzuiging en quooker dragen daar wel aan bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk inderdaad niet dat je met een 1-fase inductie plaat veel plezier gaat hebben. 20kEur is niet slecht, ik denk dat wij zeker zo hoog uit waren gekomen door de enorme berg aan achterstallig installatieonderhoud.

   Verwijderen
 5. Onze keuken heeft 15k gekost, inmiddels 11 jaar geleden. Koelkast en freezer zijn inmiddels weer vervangen.
  We hebben geen dag spijt gehad. De keuken is superpraktisch en we koken er alle dagen in en koken ook best uitgebreid.
  Ik ben van plan te koken tot ik echt niks meer kan, en dan nemen onze kinderen het over en krijgen we eten van hen. Ze hebben het beloofd en aangezien ze al bijna 30 zijn reken ik er op dat het ook gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen