dinsdag 2 januari 2024

Zijn mijn voorspellingen voor 2023 uitgekomen?

Op de valreep van 2022 heb ik een rijtje voorspellingen gedaan. Nu is het tijd voor bijltjesdag: hoeveel van deze voorspellingen zin uitgekomen?

 • Kunstmatige Intelligentie (AI) begint langzaam zijn weg te vinden in het dagelijks leven. Op het medisch gebied zal de enorme hoeveelheid informatie veel betere en toegespitste behandelingen kunnen voorschrijven, en steeds meer leerlingen, onderzoekers en bedrijven zullen grote stukken van hun werk kunnen uitbesteden.  
  • Ik denk dat dit is uitgekomen (maar misschien ook wel een open deur: chatGPT kwam rond november 2022 uit). Wat ik wel bijzonder vind: AI heeft zich zo genesteld in het dagelijks leven, dat we het nog nauwelijks doorhebben dat veel apps het gebruiken. We vinden het tegenwoordig heel gewoon dat apps zinnen automatisch aanvullen, of dat plaatjes worden herkend. Zo gaat het meestal met ontwikkelingen: eerst is iedereen er bang voor, daarna weet niemand meer beter.
 • Een bedrijf zal met een revolutionair proces komen om gras om te zetten in melk zonder tussenkomst van koeien. De koeienmarkt stort volledig in.
  • Helaas: mijn persoonlijke wens loopt uit op de waarheid. Remilk was van plan om een megafabriek in Denemarken te bouwen, maar dit project is op pauze gezet. Those Vegan Cowboys kondigde dit jaar aan dat ze kaas konden maken uit een fabriek, maar ze zijn nog heel ver weg van een verkoopbaar produkt.
 • We krijgen nog een pandemie. Ik ben er nog niet aan uit of het een nieuwe Chinese Covid variant zal zijn, een willekeurig ander virus, of een nieuw zoonose.
  • Er broedt genoeg in de wereld: de vogelgriep en varkenspest zijn al enkele jaren nauwelijks in te dammen op aarde, maar het heeft gelukkig nog niet tot zoonoses geleidt.
 • Oekraine weet Rusland volledig uit te putten, zodat ze uiteindelijk al het gebied dat ze voor 2014 hadden terugwinnen
  • Ehm, nee. Oekraine heeft kleine stukjes gebied teruggewonnen, beginnen de overhand te krijgen in de Zwarte Zee, en met westerse straaljagers zouden ze misschien nog meer verschil kunnen maken. Maar van een totale uitputting is nog geen sprake
 • Ondertussen is de macht van Rusland zo verzwakt en komen de Russische minderheden terug van de oorlog. Door al die ervaring en frustratie ontstaat er onrust in Tsjetsjenie, Dagestan, Boerjatie en Tuva. Ook landen waar Rusland garant stond voor de veiligheid worden instabiel zoals Belarus, Armenie, Kazachstan en Oezbekistan. Ten slotte gaan een paar buurlanden profiteren van de chaos, zoals Georgie die Ossetie terugpakt en Japan die de noordelijke eilanden weer onder haar controle neemt.
 • Het wordt geen leuk jaar voor Elon Musk: Twitter zal in elkaar storten, Tesla wordt links en rechts door conventionele en nieuwe autofabrikanten ingehaald, en Starship blijft kampen met tegenslagen. Mede door de financiele crisis zal het vermogen van Elon Musk ruwweg halveren.
  • Twitter is behoorlijk ingestort, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Elon een bedrijft dat op de afgrond hangt toch kan laten bloeien (De Falcon I van SpaceX faalde 3 keer, waardoor SpaceX bijna was gestopt, en de Tesla Roadster was ook niet een mega succes). Van de andere kant: SpaceX en Tesla zijn technologiebedrijven, en daar weet een autist als Elon meer raad mee dan met Twitter.
   Wat betreft Tesla: in de VS is het de dominante auto, maar in Europa en China zijn ze al ingehaald door onder andere Volkswagen en BYD. En hoewel Starship mooie records heeft gevestigd met de eerste en zwaarste methaanraket die de ruimte heeft bereikt, wil NASA in 2024 al een Starship Human Landing Sytem richting de maan sturen. Ik denk dat dit extreem optimistisch is, aangezien er een tiental Starshiplanceringen nodig zijn voor het bevoorraden van een HLS.
   Over de hele linie heeft Elon het niet slecht gedaan, hoewel het groeien van zijn vermogen vooral te danken is aan de populariteit van tech aandelen.
 • The Line in Saoedi Arabie zal de eerste helft van 2023 veel voortgang maken, maar de bouw zal op het einde van het jaar zonder enig nieuwsbericht stoppen wegens de financiele crisis.
  • Het is moeilijk om veel informatie hierover te vinden. Bijna alle youtube filmpjes hierover zijn ofwel herhalingen van Neom promofilmpjes, of mensen die ranten over het feit dat The Line niet mogelijk is. Wikipedia weet te vertellen dat er dagelijks 60 heipalen de grond in gaan.
 • Oja, en er zal een financiele crisis komen, maargoed, daar wacht ik al een paar jaar op, dus misschien wordt ook 2023 overgeslagen. 
  • Inderdaad, 2023 is de dans ontsprongen...

De einduitslag: 1 open deur had ik goed geraden, en de rest is er voorlopig nog niet van gekomen. Was ik teveel aan het wishful thinken? Of was het eigenlijk meer een voorspelling voor 2024? Laten we kijken of 2024 wel wat beloften kan inlossen!

Zie ook:

enkele willekeurige voorspellingen voor 2023

3 opmerkingen:

 1. Gelukkig Nieuwjaar voor jou en je gezin! Leuke blog, ik heb het met plezier gelezen. Even afwachten dus hoe het er eind van 2024 voorstaat met je voorspellingen, tot die tijd hoop ik dat je nog veel leuke blogs schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het idee dat het Westen met 'superwapens' Rusland op de knieën zou krijgen was voornamelijk door de media (propaganda) ingegeven. Feit is dat er een bizarre slachtpartij gaande is waar het einde nog lang niet in zicht is. Oekraïne verzwakt met de dag en de strategie van Poetin - uitputting - lijkt daarmee steeds meer te winnen. Daar gaan straaljagers - het nieuwe Wunderwaffe - niks aan veranderen.

  Ik snap niet dat een onze 'leiders' jarenlang in grote getalen op 4 mei vroom 'vrede' prevelden bij een monument en nu koste wat kost een bloedige oorlog willen voeren. Waar is de VN? Waar zijn de onderhandelingen? Welke bedenkelijke rol heeft de EU eigenlijk gespeeld (Verhofstad en Van Baalen destijds op het Maidan-plein)? En de NAVO met uitbreidingen naar het Oosten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik mis het vuur, waar blijven die scherpe teksten, er is toch geen kleine op komst?

  BeantwoordenVerwijderen