kop

maandag 22 juli 2024

Mijn aangepaste mening over Bitcoin

 Ik heb al vaak mijn mening gegeven over Bitcoin. Dat een betaalmiddel (waarbij je een beetje inflatie wil) en een beleggingsmiddel (waarbij je juist waardevermeedering wil) niet samengaan, dat een betaalmiddel dat minimaal 10 minuten vertraging heeft en enkele euros transactiekosten nooit kan tippen aan bankbetalingen, die doorgaans instantaan en (bijna)gratis zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat Bitcoin enorm energieslurpend is. Voor meer achtergrond, zie hier en hier.

Maar ik predik altijd dat het het een goed teken is als men van mening verandert, en voor deze gelegenheid denk ik dat ik ook moet doen. Ik ben namelijk tot inzicht gekomen dat Bitcoin wel degelijk toepassingen heeft waar gewoon betalingsverkeer niet aan kan tippen. De toepassing is: criminaliteit.

Want terwijl de trouwe gelovigen van Bitcoin nog nooit een pizza hebben gekocht met Bitcoin, heeft de onderwereld de Bitcoin hartelijk verwelkomd. Volgens dit artikel wordt sinds 2020 in 98% van de ransomware om Bitcoin gevraagd. De redenen zijn duidelijk: ransonware geeft niets om 10 minuten vertraging en wat transactiekosten, maar zijn juist heel blij met het anonieme karakter. Bovendien heeft Bitcoin nog een "killer feature": Bitcoin transacties zijn onomkeerbaar. Eenmaal gemaakte overschrijvingen zijn dus voorgoed kwijt. Hoewel alle Bitcoin transacties op de blockchain staan, zijn er voldoende cryptotraders die transacties kunnen verknippen zodat ze niet meer traceerbaar zijn.

Ook het Darkweb, de plaatsen op internet die niet door Google worden gevonden en waar het woekert van illegale handel in wapens, drugs en mensen, draait tegenwoordig volledig op Bitcoin, zie bijvoorbeeld dit artikel

Maar een deel van de brave beleggers gaat waarschijnlijk ook niet vrijuit: hoewel Bitcoins niet traceerbaar zijn door de overheid, hoor je er officieel wel box 3 belasting over te heffen. Ik kan geen percentages vinden, maar ik vermoed dat veel mensen de verleiding niet kunnen weerstaan om Bitcoins niet op te geven. Dit kan echter problemen geven in de toekomst: vanaf het volgend jaar zijn cryptoplatforms verplicht om hun vermogen te melden aan de fiscus. Ook zal de fiscus het verdacht vinden als je ineens een groot bedrag aan crypto's wil cashen (artikel). 

Dus ja, Bitcoin heeft een paar killer applicaties waar gewoon geldverkeer niet aan kan tippen, maar helaas zijn ze allemaal illegaal. De vraag is: wat moeten we hier van vinden? In deze soort discussies komt het uiteindelijk altijd op dezelfde controverse neer: een system dat door de overheid wordt gecontroleerd (zoals privegegevens) voorkomt veel criminaliteit, maar reduceert onze vrijheid. En het feit dat onze vrijheid gereduceerd is, is vooral een probleem als onze overheid niet te vertrouwen is.

De twee grootste argumenten voor Bitcoin waren altijd: 

1) dat de koers niet beinvloed kan worden door de overheid. De bedenker van Bitcoin vond dit nodig na de kriedietcrisis rond 2008. Maar als je bedenkt dat de Dow Jones van 2007 tot 2009 grofweg 50% kelderde, maar dat Bitcoin in zowel 2011, 2014, 2017 als 2021 een slordige 80% kelderde, dan denk ik niet dat dit argument echt hout snijdt.

2) dat Bitcoins gebruikt kunnen worden in een land met een corrupte regering. Zo kunnen mensen geld overmaken naar mensenrechtenorganisaties die illegaal zijn verklaard in een land, en kan een politieke vluchteling eenvoudig zijn vermogen meenemen door zijn Bitcoin credentials te onthouden.

Bij dit tweede argument moeten we ons echt afvragen of het voordeel opweegt tegen het nadeel: Die paar mensenrechtenorganisaties die in de lucht blijven dankzij Bitcoin, verhouden die zich tot een crimineel circuit dat op Bitocin draait? Volgens Chainanalysis wordt de laatste jaren 20-30 miljard dollar per jaar aan illegale transacties uitgevoerd. Is dit nog te te verantwoorden door die paar goede doelen? Kunnen we niet beter een nieuwe cryptocurrency opzetten met enkel als doel om maatschappelijke doelen te steunen en die geen buitensporige energiekosten heeft? 

Zie ook:

4 opmerkingen:

  1. Hahaha goeie plottwist. :) Helemaal eens. Bitcoin is toch vooral die anarchistische vage kennis dat alleen zo anarchistisch is omdat hij geen belasting wil betalen en een heel eng soort foto’s op zijn harde schijf heeft staan…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk blog trouwens! Ga ik volgen. Groetjes Hoefnix

      Verwijderen
  2. Of is bitcoin een symptoom dat de (r)overheid meer een stap achteruit moet doen dan een controle staat af te willen dwingen? Zie een vergelijking met 80/90-er tegen zwartgeld/gokkasten vs belastingdienst. Volgens mij is deze strijd van alle tijden. Nu bitcoin straks oorlog tegen de economie zonder geld?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede blog weer Geld is Tijd! Ik heb studenten die 'de cryptohandel' in willen, ik zal ze dit laten lezen.

    BeantwoordenVerwijderen