zaterdag 17 augustus 2013

Levensverzekering afkopen voor hypotheek?

In het nieuws verscheen onlangs het plan om geld in levensverzekeringen zonder loonheffing vrij te laten komen om hypotheken af te lossen.
Bij het voorstel wordt gezegd dat dit gunstig is voor de consument, die immers geen loonheffing hoeft te betalen, gunstig voor de overheid, die minder hypotheekrenteaftrek betaalt, en gunstig voor de bank, omdat de hypotheeklast daalt. Dit alles zou de economie moeten aanjagen.
Maar voor zover ik weet is er geen enkele financiƫle wet mogelijk die gunstig is voor alle partijen. Dus wat levert het voor elke partij op?

De consument zal een levensverzekering alleen gebruiken voor hypotheekaflossing, als de rente van de hypotheek veel hoger is dan die van de levensverzekering. Mocht hij namelijk tot aflossen overgaan, dan krijgt de consument geen hypotheekrenteaftrek meer.
Voor de overheid investeert vooral in korte termijn voordeel. Hoewel ze nu direct minder hypotheekrenteaftrek hoeven te betalen, gaan ze veel loonbelasting in de toekomst mislopen.
Uiteindelijk is de bank de grootste klos. Een bank keert een relatief laag rente percentage uit voor een levensverzekering, terwijl ze grof geld ontvangen voor een hypotheek. Als deze twee tegen elkaar worden weggestreept, gaat de bank er op achteruit. Geen wonder dat vooral de banken nu gaan klagen, zogenaamd onder het mom dat het slecht zou zijn voor de consumenten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten