dinsdag 27 augustus 2013

Zuinige mensen zijn goed voor de economie

Onze overhitte economie is uiteindelijk in een recessie terecht gekomen. Terwijl de overheid hard aan het bezuinigen is, wordt er halsstarrig gesmeekt of de burger zoveel mogelijk geld wil uitgeven, "om de economie te helpen". Zie bijvoorbeeld hier en hier. Het feit dat de burger blijkbaar geld over de balk moet smijten en de overheid noodzakelijke investeringen nalaat is al hypocriet an sich, maar er zijn nog meer dingen waar ik me aan stoor.
Ten eerste: geld wordt toch altijd gebruikt? Bijna niemand heeft geld meer in een oude sok zitten, dus als ze het niet uitgeven, dan hebben ze het op de bank staan. Hierdoor wordt de kredietwaardigheid van banken beter. Of ze gebruiken het om hypotheek af te lossen. Het kleiner maken van de hypotheekschuld van Nederland is ook geen overbodige luxe.
Maar het ergste vind ik dat onze regering dus eigenlijk helemaal niet weet wat economie is. Volgens wikipedia is economie de wetenschap hoe de mens met schaarse middelen handelt om zijn behoeften te bevredigen. In deze definitie staat niets over dat we moeten "kopen, kopen, kopen!", hetgeen ze bij de reclames van de Mediamarkt prediken. Nee, we moeten proberen om met onze schaarse middelen proberen onze behoeften te bevredigen. Welke middelen zijn schaars? Arbeidskracht, energie, grondstoffen, geld. Dus als er iets kapot is, probeer je het met zomin mogelijk extra materiaal en energie te repareren in plaats van meteen een nieuwe kopen. Kortom, duurzaamheid is goed voor de economie.
Op één punt hebben ze wel gelijk: economie is gebaat bij regelmaat. Doordat er nu minder wordt geconsumeerd dan andere jaren, gaan er veel bedrijven over de kop. Dit zou opgelost moeten worden door iedereen te laten consumeren als in de jaren 2000, zelfs al zijn het zinloze aankopen.
Kunnen we het niet beter omdraaien? Laten we met z'n allen vanaf nu zo zuinig blijven leven zoals we nu in crisistijd doen. De economie zal uiteindelijk aanpassen aan ons kooppatroon. Dit heeft een hoop voordelen. Het is beter voor het milieu, we zijn beter bestand tegen crises, we zitten niet opgescheept met al die nutteloze troep in huis, we hoeven minder te werken, dus we hebben een beter leven.
zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten