zaterdag 24 augustus 2013

Mijn meest winstgevende besparingen

Als je googlet op "bespaartips", dan kom je een breed scala van ideeën tegen om geld te besparen, van zelf schoonmaakmiddel maken tot theezakjes twee keer gebruiken. Dit zijn stuk voor stuk nuttige tips, het is echter maar de vraag hoeveel deze tips op een jaarbudget gaan schelen.
Om een flinke deuk in mijn hypotheek te slaan ben ik op zoek naar besparingen die echt zoden aan de dijk zetten. Daarom wil ik een lijst gaan maken van dingen die mij minimaal E 100,- per jaar besparen. Ook moeten de besparingen geen drastische inbreuk op mijn levensstandaard zijn. Ik zet de verwarming in de winter zo laag mogelijk, maar aangezien ik hierdoor veel aan comfort inlever, zet ik dit niet op het lijstje. Ook ga ik daarbij bijhouden wat de bijkomende voor- en nadelen zijn.
Als andere mensen nog goede ideeën hebben, dan zijn die meer dan welkom.

 actie
 besparing per jaar
 bijkomende voordelen
 bijkomende nadelen
geen leaseauto nemen
 2000,- (afhankelijk van het contract, maar bij mij scheelt het echt zoveel)
het heeft zin om langzamer of niet te rijden, zie onderstaande puntjes
 • geen nieuwe auto
 • onderhoud zelf regelen

eigen lunch meenemen
 400,-(2,- per dag)
 • geen wachtrijen
 • gezonder eten

meer tijd nodig 's ochtends
 1 keer per week op de fiets naar het werk
 300,-
 • beter voor milieu
 • beter voor conditie

100 uur extra reistijd
 100 km/u ipv 120 km/u op de snelweg zie link
 230,-
 • minder gestressed
 • beter voor milieu
17 uur extra reistijd
zelf haar knippen 
 120,-(15,- per keer)
 • minder tijd kwijt aan de kapper
minder goed kapsel (maar de meeste mensen weten het niet eens)
eigen groente en fruit kweken
 100,-
 • gezonder
 • goed voor milieu
 • educatief voor kinderen

 100 uur extra tijd (maar dat is hobby)


2 opmerkingen:

 1. Fietsen kost extra tijd, maar je hebt netto minder tijd nodig dan als je naar een fitness oid gaat om aan je conditie te werken. Heb je dit verrekend? En maakt het voor de tijdswinst nog uit op welke dag je fietst (bij mij in de buurt zijn de files op dinsdag veel langer dan vrijdag, dus op dinsdag kost fietsen relatief minder tijd)
  En hoeveel tijd kost je lunch meenemen? Mij kost het elke ochtend 4 of 5 minuten. (en bij mij levert het meer op, omdat ik dan ook minder in de kantine kom)
  En verder spaar ik minstens 100 euro per jaar door in principe eerst bij de kringloop te shoppen (voor kadootjes, kleding en blokkerspullen). Ik weet niet of waar jij woont ook een optie is, anders is er altijd marktplaats. En natuurlijk gebruik ik een afkoelperiode voordat ik uberhaupt ga shoppen, scheelt veel impuls aankopen (en bij mijn budget bleek het om veel meer dan 100 euro per jaar te gaan)
  En vakanties (incl weekendjes weg) anders inrichten of niet meer doen, levert voor veel mensen ook grote bedragen op. Is een idee waar je nog wat mee kan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de ideeën, ik vind het vooral interessant als ik het voordeel goed kan voorspellen/berekenen. Ik koop wel zoveel mogelijk tweedehands enzo, maar ik vind het moeilijk om in te schatten hoeveel dit me per jaar scheelt. Ik zal binnenkort eens een artikeltje besteden aan fietsen naar het werk.

   Verwijderen