dinsdag 3 december 2013

Nadert onze maatschappij een "toy event horizon"?

Het valt mij steeds meer op dat onze maatschappij wordt beheerst door speelgoed. Kinderen krijgen speelgoed als ze iets goeds hebben gedaan, als ze iets slechts niet meer doen, er is bijna geen rede meer om een kind geen speeldgoed te geven. Daar komt nog bij dat de opvoedingsrol van grootouders veel groter is geworden. En diezelfde grootouders willen dus ook kado's geven met sinterklaas. Ik gok dat een gemiddeld kind minimaal elke week een nieuw speelgoedje krijgt.
Het gevolg is dat kinderen steeds minder snel verrast zijn door het speelgoed, en sneller behoefte hebben aan weer nieuw speelgoed. Hier speelt de economie handig op in, door bij alle boodschappen, gereedschap en andere dingen gratis speelgoed mee te geven. Om de concurrentie aan te kunnen, wordt speelgoed steeds goedkoper, maar ook steeds van lagere kwaliteit. China loopt hierin voorop. Hierdoor gaat speelgoed sneller kapot, met nog meet treurige gezichten ten gevolg, waardoor nog meer speelgoed gekocht gaat worden. Het gevolg is dus een spiraal van afnemende speelgoedkwaliteit en toenemende speelgoedbehoefte. Uiteindelijk zal er een punt komen dat het niet economisch aantrekkelijk is om andere dingen te produceren dan speelgoed. Dit punt wordt door economen het "toy event horizon" genoemd. Hierdoor destabiliseert de goederenketen en onze maatschappij ten gronde zal gaan. Als toekomstige beschavingen onze steden zullen bezoeken, dan zullen ze niets dan bergen met speelgoed aantreffen.

Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, zie deze wiki.

2 opmerkingen:

  1. Net hoe je er als ouder mee omgaat, bij ons krijgen onze kinderen toch vooral met verjaardagen, sint, 1 kado en snoepgoed en bv bij rapporten iets, verder eigenlijk niet en het zijn heel tevreden kinderen. Als ouder kan je hier heel veel in sturen !! ANNE

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, die link naar Douglas Adams :D

    Hier gaat er geregeld een maand of drie of meer overheen. Okee, tussendoor is er wel eens een pak stoepkrijt, of vouwblaadjes maar dat vind ik wat anders dan een of ander plastic prul. Het blijft me verbazen waarom we aardolie, waar bijna iedereen van afhankelijk is, gebruiken voor het maken zulke vreselijke troep. Maar goed.

    BeantwoordenVerwijderen