donderdag 26 december 2013

Spaarrekening voor kinderen misschien toch niet zo'n goed idee

Zoals ik al eerder vermeldde, sparen wij voor onze zoon op een spaarrekening die op zijn 18de vrij komt. Maar de rente op deze rekening is niet bijster hoog, dus overweeg ik om de boel vast te zetten op een deposito.
Gisteren las ik dat dit sparen voor kinderen ook keerzijdes heeft, zie dit artikel:
 • Als je meer dan ongeveer E 5000,- moet je hier (erf)belasting over betalen
 • Als een rekening op naam van het kind staat, is het geld vanaf de 18de van hem of haar, en hebben de ouders er juridisch gezien niets meer over te zeggen. Mocht dus blijken dat onze lieve zoon ontpopt in een lamlendige geldverslinder, dan kan hij ongestraft onze zuur gespaarde centen verbrassen.
Ik ga er nog even over nadenken wat de beste tactiek is. Waarschijnlijk wordt het een deposito op onze naam die vrijkomt als hij 18 is. Afhankelijk van zijn levenshouding kunnen we hem met dit spaarpotje dan zo nodig ondersteunen.

zie ook:

3 opmerkingen:

 1. Je hebt toch een pasje van due spaarrekenng. Als het zover is en hij blijkt een monster te zijn dan trek je die rekening leeg voor zijn 18de.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dit geldt niet voor een rekening die tot de 18 vaststaat: daar kan je zelf neit bij (tenzij je een boete betaalt). Daarna is het van je kind

   Verwijderen
 2. Maar ook geld dat niet vaststaat is van je kind en dus je mag het ook voor zijn 18de niet zomaar gebruiken. Eens gegeven blijft gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen