maandag 9 december 2013

Wat maakt iets een goede investering: cashflow, rente, terugverdientijd...

Elke soort investering heeft een ander risico, winst, looptijd enzovoorts. Hoe kan je verschillende investeringen eerlijk vergelijken? Ik had al eerder geschreven dat ik de interne-rentevoet van een investering probeer te berekenen, omdat ik die het meest objectief vind. 

Terugverdientijd (die omgekeerd evenredig is met cashflow) zegt iets over hoe snel een investering is terugverdiend, maar niets over de uiteindelijke winst. Terugverdientijd zegt vooral iets over of de investering in verhouding is met het risico dat je aangaat met de investering. Natuurlijk zegt het ook iets over mijn maandlasten: hoe korter de terugverdientijd, hoe meer mijn maandlasten dalen. Maar zolang ik in de positie ben om te investeren, is dit voor mij niet belangrijk. Al de bespaarde maandlasten worden immers toch weer opnieuw geïnvesteerd. Ik ben niet op zoek naar kortdurende winsten, maar naar investeringen die voor een lange tijd een constant, hoog rendement opleveren.

Natuurlijk spelen er ook andere factoren een rol, zoals of ik meer of minder afhankelijk wordt van andere, of het goed is voor milieu, of het ethisch verantwoord is etc. Deze dingen zijn echter moeilijk in geld uit te drukken.

Voorbeeld: stel ik kan kiezen uit 1000,- op een spaarhypotheek storten, dat 6% rente geeft, dat een terugverdientijd heeft van 13 jaar een looptijd van 25 jaar. Of ik kan het geld gebruiken om mijn zorgverzekering ineens te betalen, dat ongeveer 6% rente geeft. De terugverdientijd hiervan is 11.5 maanden, de levensduur hiervan is slechts een jaar. Beide hebben dus hetzelfde rendement, maar andere terugverdientijd.
Aangezien ik niet snel weer geld nodig heb en beide investeringen een zeer laag risico hebben (zowel verzekeraars als hypotheekverstrekkers zijn tegenwoordig "too big to fail"), zou ik kiezen voor de eerste: het geld staat langer vast, dus ik kan langer profiteren van de rente. (in werkelijkheid doe ik beide investeringen: ik betaal de zorgkosten in december, en ik spaar op de spaarhypotheek gedurende de rest van het jaar)

Stel je hebt daarentegen twee risicovolle investeringen, bijvoorbeeld beleggingen. De eerste levert 10% rente, een terugverdientijd van 10 jaar en een looptijd van 50 jaar. De tweede levert ook 10% rente op, maar heeft een terugverdientijd van 5 jaar en een looptijd van 8 jaar.
Hoewel ze beide evenveel rente geven, zit ik in het eerste geval 10 jaar in spanning of ik mijn investering wel terug verdiend krijg, terwijl ik bij de tweede optie na 5 jaar al mijn schaapjes op het droge heb. Ik zou dus voor de tweede optie gaan.

De terugverdientijd wil ik zo kort mogelijk houden voor risicovolle zaken, en juist zo lang mogelijk voor risicoloze investeringen. Daarom ben ik nog niet overtuigd van zonnepanelen: de terugverdientijd is doorgaans 8-10 jaar, maar er kan erg veel veranderd zijn in die tijd. Daarom vind ik deze terugverdientijd nog te lang voor zulke risicovolle investering. Ik zoek vooral naar bijna risicoloze investeringen, en probeer het hoogte rendement te vinden.

zie ook:

2 opmerkingen:

  1. 8-10 jaar is erg lang als terugverdientijd voor zonnepanelen. Ik zit met mijn investering op een terugverdientijd van <6 jaar, en dan heb ik zelfs alles nog laten doen vanwege het type dak dat ik heb. Als ik de installatie zelf had gedaan was dat makkelijk richting de 4 jaar terugverdientijd gegaan.

    Aangezien de omvormer 10 jaar garantie heeft en de zonnepanelen een gegarandeerde opbrengst voor 25 jaar is het met een tvt van rond de 5 jaar een zeer verantwoorde investering, een ROI van 20%.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De terugverdientijd zegt inderdaad niet zoveel over de uiteindelijke winst. Wel is een goed voorbeeld van zo'n constant hoogleverend rendement een "Tesla" en in de nabije toekomst, verschillende Virtual Reality bedrijven.

    Persoonlijk gezien, onderzoek ik altijd de cashflow van het bedrijf. Eventuele tegenslagen en nieuwe investeringen kunnen zo goed mogelijk worden opgepakt om een uiteindelijk een goed marktaandeel te bemachtigen. De potentie daarvan, daar draait het om en dat zorgt altijd voor een verstandig rendement van de uiteindelijke investeringen.

    BeantwoordenVerwijderen