maandag 11 mei 2015

Alternatief voor adsense gevonden

Een tijdje terug besprak ik mijn overwegingen om wel of niet door te gaan met adsense, zie hier. Hoewel je het kunt beschouwen als gratis geld, heb ik er wat morele bezwaren bij.

Wat zijn de alternatieven?
 • Adsense biedt de mogelijkheid om specifieke reclames te blokkeren. Zo zou ik bijvoorbeeld alle leen en belegreclames kunnen weren. Hierdoor ontstaan geen tegenstrijdige berichtggevingen meer op de blog. Ik denk dat de advertentieopbrengsten wel een stuk zullen teruglopen.
 • zelf advertenties gaan acquireren. Dit kost echter erg veel moeite, en de vraag is of er bedrijven zijn die veel moeite gaan doen om een klein blogje te gaan sponsoren.
 • geen reclames. De blog wordt er een stuk rustiger van, maar ik loop wel ongeveer 7,- per maand mis.

Ik neig heel hard naar de derde optie. Zelf vind ik reclames zo irritant dat ik zelden nog live televisie kijk, alleen maar uitzendinggemist en opnames op onze harddisk recorder. Op mijn browser heb ik een add-blocker geinstalleerd (sorry collega bloggers, jullie zullen weinig aan me verdienen). Het zou eigenlijk heel hypocriet van me zijn als ik van andere mensen wel verwacht dat ze hun ziel verkochten door het kijken van reclames.

Wat is het alternatief?
Maar ik ben toch nog op een origineel alternatief gekomen: goede doelen! Als ik een link naar een goed doel op mijn blog zet, sparen goede doelen geld uit om reclame te maken. Wat voor zin heeft het om eerst geld te sparen, en het vervolgens aan een goed doel te geven? Dit is veel gemakkelijker.

Bedrijven betalen 10,30 per maand om op mijn blog te adverteren, waar ik uiteindelijk 7 euro van overhoud. Blijkbaar vinden ze dat het geld waard. Dus als ik een goed doel gratis laat adverteren, dan schenk ik eigenlijk voor 10,30 per maand aan gratis advertentieruimte. Giro 555 heeft de eer om het spits af te bijten.

Zo bereik ik veel doelen:
 • ik ben geen slaaf meer van externe partijen (adverteerders, adsense). Hierdoor verklein ik de hoeveelheid geld die aan de strijkstok van die partijen blijft hangen.
 • ik mag zelf de advertentie te kiezen
 • ik steun goede doelen.
Dit geeft wellicht niet hetzelfde voldane gevoel als het overmaken van geld op een goed doel, maar het effect is wel hetzelfde, en daar gaat het immers om.

Voor het geval dat je de reclames mist, en ze heel graag wilt zien, ga dan naar mijn oude blog.

zie ook:
mijn ervaring met adsense

8 opmerkingen:

 1. Ik word intussen ook helemaal gek van al die reclames als ik een site wil openen, met name als je slecht bereik hebt duurt het eeuwen voordat je iets kunt lezen. Kende het woord voordien ook niet, klinkt meer zwoel en exotisch, maar dat zal aan mij liggen. Goed initiatief, vraag me overigens wel af of Mr. Google met deze constructie genoegen neemt en levert de oude blog nog iets op voor de goede doelen? 31 mei is er weer een ledendag in de Zoo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben helemaal verrbaasd, maar mijn verwaarloosde blog heeft de afgelopen maand bijna 10,- opgeleverd! Het enige wat ik doe is af en toe een nieuwe link naar een nieuw artikel van dit blog posten. Oja, en ik heb er een potsierlijk lelijke grote banner opgezet:-P

   Ik ga inderdaad ook de 31ste naar de Zoo, gezellig;-)!

   Verwijderen
 2. Fijn dat je een goede oplossing hebt gevonden. Zelf zou ik adsense niet kunnen missen als inkomstenbron.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kom op Nicole, je bent universitair geschoold. Ik heb het met veel minder moeten doen, waar ging het mis, of ik mis iets?

   Verwijderen
  2. ik kan deze discussie niet volgen, dus ik hou me er buiten...

   Verwijderen
 3. Goede keus, ik merk steeds meer dat ik blogs met verl advertenties en teveel commerciele artikelen ga mijden. Ik wil inderdaad ook niet steeds reclame op mojn netvlies hoe mooi sommigen het ook verpakken....

  Jouw keus vind ik sympathiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, dat is een goede om over na te denken.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje uitkijk naar de inkomsten van adsense (omdat ik het een leuke manier van geld verdienen vind) dus ik ga het niet meteen veranderen, maar ik herken jouw bezwaren én ik steun liever doelen die ik goed vind dan willekeurige commerciële partijen. Food for thought dus!

  BeantwoordenVerwijderen