maandag 15 juni 2015

Optimaliseer je salaris!

Zoals de meeste mensen zou ik ook graag minder gaan werken. Afgelopen maand ben ik echter gezwicht voor de verleiding en heb ik ruim 40 overuren laten uitbetalen. Op dit moment kwam dit geld redelijk van pas, maar nu ben ik wel verder aan het denken. De komende jaren wil ik echt wat minder werken, maar de vraag is wat de slimste manier is.

Het gaat mij om het volgende: wat is het handigste, veel contracturen hebben, maar extra vakantiedagen kopen, of weinig contracturen hebben, maar overuren laten uitbetalen? Voor mij zou dit twee concrete opties opleveren:
 1. een 36-urig contract, maar 80 vakantieuren bijkopen. Dan heb ik 194,4+80 vakantieuren en 26 keer een vrije vrijdag.
 2. een 32-urig contract, maar 106 overuren laten uitbetalen. Dan heb ik 72,8 vakantieuren, 52 keer een vrije dag, maar moet ik wel 106 overuren draaien.
In mijn contract zitten niet alleen de uren die ik werk. Ik krijg een vaste mobiliteitsvergoeding en een onkostenvergoeding voor internet, vakantiedagen etc. Bovendien betaalt mijn baas mijn pensioenspremie. Omdat ik maar 36 uur in de week werk, krijg ik slechts 90% van deze vergoedingen en vakantiedagen. Ook heb ik het risico dat een nationale feestdag op mijn vrije dag valt. 
Als ik overuren draai, dan krijg ik niet meer vergoeding, alleen het "kale netto uurloon". Van de andere kant heb ik ook de mogelijkheid om vakantie bij te kopen. Tot enkele jaren terug kosten vakantiedagen 150% van het brutoloon. Die 50% procent extra was een soort van boete, omdat het bedrijf winst misloopt als ik minder werk. Maar sinds kort is het mogelijk om de eerste 80 vakantieuren tegen 100% te kopen.

In beide bovenstaande gevallen werk ik netto precies even veel uren. In geval 2 krijg ik:
 • minder mobiliteitsvergoeding: ongeveer 34,80 netto
 • minder onkostenvergoeding: 6,90 netto
 • minder pensioenbijdrage: geen idee hoeveel
 • minder vakantiegeld, en een verschil opbrengst van overuren: 41,97 netto.

In totaal is levert mij de eerste optie E83.67 netto per maand meer op, voor exact evenveel uren werken! En dan is het verschil in pensioen niet eens meegeteld. Het komt er dus op neer dat het beter is om een contract van veel uren te hebben, maar extra vakantie op te nemen, in de plaats van weinig uren in het contract, maar overuren laten uitbetalen.
De extra voordelen:

 • ik hoef mijn contract niet aan te laten passen
 • ik mag zelf bepalen wanneer ik die dagen opneem (voor parttime dagen moet ik van tevoren bepalen wanneer ik ze heb)
 • ik kan altijd terug.
Het is wel duidelijk wat deze jongen gaat doen!

zie ook:

5 opmerkingen:

 1. Misschien een hele domme opmerking als extra overweging: Stel (ja STEL , ik hoop dat de werkgever niet gaat ontslaan) dat je ontslagen wordt, is het dan niet zo dat je 70% van je laatst verdiende salaris ontvangt als WW uitkering? Dan zit je met een contract van 36 uur toch beter dan met een contract van 32 uur? Jammer genoeg kan ik niet meer dan 24 uur werken in de week ivm gehandicapt kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De cijfers spreken inderdaad duidelijke taal! Zo is de beslissing niet zo moeilijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tijd is Geld deze keer, maar moet jij over de overuren ook geen extra belasting betalen? Mensen met een 36-urig contract doen dit meestal niet om er extra vakantie-uren voor op te nemen. Weinig contracturen en dan structureel overwerken is ook niet slim, wel voor de fiscus. Maak een beetje uit je stukje op, dat je momenteel 36 uur werkt of dat liever zou willen? Je vergelijkt een beetje appels met peren, maar degenen die dit verhaal bekend voorkomen zijn inderdaad gewaarschuwd. Dus toch een goede tip, waarbij een contract met 36 uur meer oplevert dan een contract van 32 uur. Zo is het altijd geweest (De Dijk).

  BeantwoordenVerwijderen