We waren eigenlijk van plan om eventjes niet te investeren in de hypotheek. Er bestaat namelijk een hele kleine kans dat we een stukje tuin bij kunnen kopen, zie ook dit bericht.
Maar ik kan er niet zo goed tegen als de buffer hoog is. De spaarrente is deze week gezakt naar het astronomische percentage 0,7%. Het begint dat toch te jeuken om het geld in de hypotheek te pompen.
Als we nu nog 2000,- in de hypotheek stoppen, dan hebben we eindelijk de eerste 10% van de hypotheek afgelost. Dat is een mijlpaal waar we niet te lang naar toe willen leven, maar meteen willen aantikken.
Mochten we onverhoopt toch een mogelijkheid krijgen om een stuk tuin bij te kopen, dat denk ik dat de kans groot is dat ik tijdelijk wat geld van mijn ouders kan lenen. Waarom zou je allemaal een eigen buffer hebben als je ook samen met je buffer kunt doen?
zie ook:
verloop van mijn hypotheekaflossing
Samen bufferen ja, maar ik zie om me heen steeds meer stellen die tot de strot toe vol zitten met hypotheken, omdat ze zo graag een ander huis willen, aanbouw of een nieuwe keuken, auto, vakantie, noem maar op.
BeantwoordenVerwijderenGevolg is dat ze geen kant meer op kunnen en bij nood, omdat ze geen werk meer hebben of gaan scheiden aan moeten kloppen bij hun ouders. Of wat soms nog erger is dat de kinderen gewoon zitten te wachten totdat hun ouders dood gaan, zodat ze de erfenis kunnen verdelen. De meesten hebben hun veranderplannen al klaar liggen.
Ik weet, ik weet er zijn echte noodgevallen zoals bij ziekte bijvoorbeeld, maar wat doen al die ouders die door de jaren heen zuinig geleefd en gespaard hebben, gewoon schokken want dat gun je je eigen kind toch niet. Shame on you!
Wij hebben geen ouders meer en ook nooit mogen genieten van erfenissen en extraatjes van ouders, maar zelf gewoon keihard moeten werken en zuinig leven om de toko draaiende te houden. Gevolg is wel dat we op korte termijn van onze hypotheken verlost zijn, gewoon zelf gedaan samen met de bank.
Hoe vaak en hoeveel (max/min.) mag je eigenlijk per hypotheekjaar storten?
Poe, wat een heftige reactie!
BeantwoordenVerwijderenIk kan zelf ook bij mijn ouders terecht als ik net een stukje tekort kom voor een verbouwing, en ik los ondertussen ook extra af.
Maar Anoniem, jij lijkt te impliceren dat ouders en kinderen niet over geld praten. Ouders niet met hun kinderen over hoe je met geld om moet gaan, en kinderen niet met hun ouders over hun meer en minder noodzakelijke wensen. Dat is niet overal zo hoor!!! En mijn vader heeft liever dat ik van hem leen, dan van de bank, want zegt hij 'van mij lenen is goedkoper!'
Hanna
Jullie hebben met zijn tweeen, +40.000 spaargeld. Hoeveel kost dat stuk grond? Investeren in meer grond is een goede waardevaste investering.
BeantwoordenVerwijderenGoed gedaan dus.
Even wat rechtzetten:
BeantwoordenVerwijderen-ik gebruik mijn buffer om bij te storten, dus feitelijk om mijn hypotheekschulden te verlagen. Ik gebruik het geld niet om extra schulden te maken.
-ik heb genoeg buffer om tegenvallers de baas te kunnen, maar niet genoeg buffer om een lap grond te kopen. Maar het kopen van een lap grond is niet noodzakelijk, dus als mijn ouders nee zeggen, dan is het pech gehad.
-ik mag zoveel storten als de bandbreedte toelaat, maar ik kies ervoor om ongeveer 4000,- per jaar te storten, zodat ik langer kan blijven storten dan als ik ineens heel veel stort. Zie de artikelen over bandbreedte.
-mijn buffer is geen 40.000, bij lange na niet. Volgens het Nibud is 5000,- voor een jong gezin voldoende, daar houden we het bij.
Waarom zou je op je ouders bouwen als je het helemaal zelfstandig kunt doen? Op de een of andere manier vind ik dat toch niet helemaal volwassen klinken. Je eigen broek ophouden is belangrijk en je kan het dus waarom lenen bij ouders?
BeantwoordenVerwijderenIk leen bij mijn ouders voor de aankoop van een huis. Krijgen ze meer rente voor dan op hun spaarrekening. Zij blij, ik blij. Daar is toch niets mis mee?
VerwijderenNiet-bloggende-Marion
Omdat ik anders de hele tijd een berg geld achter de hand moet houden voor de kleine kans dat ik een stuk tuin kan kopen. Zo loop ik veel rente mis. Als ik leen van mijn ouders, dan wil ik ze best een mooie rente bieden.
VerwijderenTja ik ben altijd de mening toegedaan van op eigen benen staan. Lenen bij familie vind ik geen fijn idee ook. Geen financiele verwikkelingen ongeacht het renteverhaal.
VerwijderenEn je ouders hebben die buffer toch ook niet voor niets? Als daar nou wat opdoet terwijl ze aan jou geleend hebben?
VerwijderenInteressant vraagstuk
BeantwoordenVerwijderenPrincipieel zou je het je ouders niet aan moeten doen, maar fiscaal economisch gezien is het misschien verstandig om het geld zo goedkoop mogelijk weg te sluizen naar je kinderen of wat voor goed doel dan ook. Als het een voorschot op de erfenis is of het geleende geld wordt gewoon terug betaald dan lijkt me het geen probleem toch?