maandag 25 januari 2016

Is Gerhard Hormann van zijn geloof gevallen?

Twee weken geleden was het bijna een trending topic op twitter: Gerhard Hormann heeft zijn gele Fiat Panda vervangen door een grijze Suzuki Alto. Sommige mensen dachten dat hij van zijn geloof was gevallen. Maar ik denk eerder dat hij van zijn geloof zou zijn gevallen als hij had vastgehouden aan gele Panda's. Onafhankelijk leven betekent namelijk dat je gewoon de goedkoopste auto neemt die er voorhanden is, en dat kan de ene keer een Panda zijn, en de andere keer een Alto.

Maar waar was ik dan wél over verbaasd? In zijn boek Hypotheekvrij! schrijft hij meerdere malen dat aflossen van een aflossingsvrije hypotheek de voorkeur heeft over het aanpakken van een spaarhypotheek. Want bij extra storten op een spaarhypotheek blijf je afhankelijk van je bank en van de regeltjes van de overheid. Zie bijvoorbeeld hier. Maar vorige week schreef Gerhard op zijn blog dat hij achteraf gezien wel wat extra had willen bijstorten in zijn spaarhypotheek, want dat had hem veel meer geld bespaard! Dat noem ik pas van iemands geloof afvallen!



Ik heb helemaal geen om nu negatief over Gerhard te doen: het siert de mens dat hij zijn of haar mening na verloop van tijd durft aan te passen. Ik hoop dat ik ook flexibel genoeg ben om mijn mening te veranderen mocht de tijd zich voordoen.
Bovendien heb ik achteraf mooi praten: op het moment dat wij als totale hypotheek-leken onze hypotheekpapieren ondertekenden, was Gerhard al bezig met het aflossen ervan. En als ik me toen meer had verdiept, dan hadden we het wellicht ook anders aangepakt. Waarschijnlijk hadden we de rente korter vastgezet, vooral voor de spaarhypotheek. Want bij een spaarhypotheek wil je aan het begin lage rente, en aan het eind juist hoge rente.

Het enige wat ik wil zeggen is tegen alle fanatici die na het lezen van Hypotheekvrij! alleen maar oog hebben voor hun aflossingsvrije hypotheek:

Denk verder! 

Er zijn veel gevallen dat het veel gunstiger is om eerst je spaarhypotheek aan te pakken. Dat is inderdaad ingewikkelder dan de aflossingsvrije hypotheek, maar wel veel lucratiever!

zie ook:
mijn recensie van Hypotheekvrij!
in welk geval bijstorten, in welk geval aflossen?
extra storten op spaarhypotheer: nader uitgelegd

15 opmerkingen:

  1. Boem, die komt binnen zo vroeg op de maandagochtend!
    Dat hij nog in een Alto rijdt dat siert hem toch wel, want door de verkoop van zijn boek zou hij ook in een Mercedes kunnen toeren.

    Het wordt de hoogste tijd dat er eens een goed boek komt over spaarhypotheken, ik kan het niet maar weet wel iemand die het zou kunnen!!!

    Door extra stortingen en looptijd verkortingen vallen er nog steeds miljarden te verdienen bij banken en verzekeringsmaatschappijen.

    I believe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spaarhypotheken zijn complexe materie. Iedere verstrekker heeft, los van de vele regeltjes die er sowieso al zijn, nog andere regels bij. Het is een onoverzichtelijke brij aan fiscale wet- en regelgeving geworden dat het je al een enorme bak tijd kost om je eigen situatie te begrijpen. Laat staan advies geven over anderen.

      En een boek over een eigenlijk niet meer bestaande hypotheek-variant (vanwege niet meer aftrekbaar van de belasting), zal niet echt meer interessant zijn ;)

      Verwijderen
  2. Ik vind het vooral een hype gecreëerd door hemzelf, met dank aan Twitter. Het interesseert de meeste mensen geen moer in welke auto iemand rijdt en het zou van veel meer spaarzin getuigen om je te beperken tot 1 auto i.p.v. 2 kleine. Geen auto is een veel groter taboe onder hoogopgeleiden met een redelijk inkomen. Dat ervaar ik zelf nu ik al 10 maanden autoloos leef. En toch overal kom waar ik wezen wil. Autodelen is een veel beter concept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hangt natuurlijk helemaal van je omstandigheden af: op het platteland, met kinderen en school en werk respectievelijk 2 en 20 km verderop is het ov / lenen van een auto echt geen optie.

      Verwijderen
    2. Ik fiets elke werkdag 30 km. Minimaal. Echter ik moet steeds vaker in een kwartier 10 km afleggen. Dat red ik niet. Ik moet moregn twee uur werken 15 minuten reistijd/ 8 kmtwee uur werken, half uur pauze plus 10 km verplaatsen in eigen tijd, een uur werken, 15 minuten reistijd/ 7 km drie uur werken. Eerste adres is 15 km vanaf huis, derde adres 10 km.
      50 km.. Ik heb een auto geleend. Vooral omdat ik mijn lunchpauze opdeelde zodat ik geen 40km per uur hoef te fietsen tussen werklocaties.

      Mijn man heeft de auto mee. Hij zou 95 km moeten fietsen. Wat hij trouwens wel eens doet.
      Ov is hier nutteloos. Ik zou dan steeds vier kilometer naar een bushalte moeten waar de bus eens per uur langs komt. Mijn man zou drie uur reistijd voor een enkele reis hebben.

      Binnenkort lossen we geen 2500 euro af op de hypotheek maar kopen we een klein tweedehands autootje. En zetten 1000 euro in een apk, beurt, reparatie potje.

      Ik heb me 12 jaar zonder auto gered, maar ik heb nu drie dagen per week behoefte aan een auto.
      Ik was mijn werk beuer dan beu. En zat tegen opzeggen aan.
      Iedere keer weer de planner vragen er rekening mee te houden dan ik geen auto heb, steeds clienten bellen dat ik iets later ben, mijn lunch in de stromende regen tijdens het fietsen naar binnen proppen. Gezeuur van de supervisor dat ik aan het begin van de dag twintig minuten te vroeg begin en dat ik bij de vierde client een kwartier te laat begin. Ik overleg dat met de clienten, maar als mijn supervisor af en toe meeloopt doet hij dat onaangekondigt.
      Ik kan dit werk niet langer doen zonder auto. Ik lig snachts wakker uit vrees dat de wind tegen staat tussen twee adressen. Ik heb een hekel aan bepaalde clienten. Omdat ik dik over de 40 per uur moet fietsen om op tijd te komen.

      Ik zie geen andere oplossing meer dan een auto. Decacent als ik het altijd heb gevonden. Twee autos voor de deur.

      Petra

      Verwijderen
    3. Bij een boek vekorpen hoort tegenwoordig ook een stukje marketing, en dat heeft hij goed voor elkaar! Ik denk dat "hypotheekvrij" vooral is aangeslagen door het persoonlijke verhaal.

      Verwijderen
  3. Voor ons geldt ook dat bijstorten in onze spaarhypotheek meer rendement oplevert dan aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek. Toch zijn we nu alleen bezig met het aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek. Die spaarhypotheek raken we vanzelf een keer kwijt, maar die aflossingsvrije hypotheek moeten we zelf aflossen en dat willen we niet langer uitstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Grappig! Ik heb me altijd afgevraagd waarom aflossen zo'n hype was en bijstorten in de spaarhypotheek niet. Wij rekenden zelf en lossen niets af, maar storten wel bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet zo moeilijk te bedenken, waarom aflossen een hype was/is. Het is namelijk niet enkel en alleen rendement wat belangrijk is. De aflossingsvrije hypotheek loopt gewoon oneindig door, dus is dat de hypotheek die je zelf zal moeten aflossen als je er ooit vanaf wilt. Bij je spaarhypotheek is het een optie, die ook nog eens beperkt wordt omdat er banken zijn die enkel en alleen bijstorten toestaan bij een rente-herziening. Dus als je hypotheek 10 jaar vast staat, valt er ook 10 jaar lang niks bij te storten.

      Verwijderen
    2. Elk geval is inderdaad verschillend, maar als iemand snel van zijn hypotheek afwil, kan-ie het beste eerst beginnen met stukken die het meeste rendement geven, en dat is meestal de spaarhypotheek.

      Verwijderen
    3. ja, bijstorten is de optie met het meeste rendement. Maar dus wel gebonden aan een forse hoeveelheid voorwaarden. Je moet kunnen bijstorten, dit kan gebonden zijn aan diverse voorwaarden. Daarnaast is er vaak een maximaal bedrag dat je mag bijstorten (Ik mag bijvoorbeeld maar maximaal 5.000 bijstorten).

      En als je dus nog een aflossingsvrije hypotheek ernaast hebt lopen, en je mag diverse jaren achter elkaar niet bijstorten, moet je dus gaan kiezen wat je gaat doen met je geld. En dan is in jaar 1 aflossen op je aflossingsvrije hypotheek een stuk verstandiger dan het 9 jaar op de spaarrekening laten staan tot jaar 10 om het dan vervolgens beperkt bij te storten in je spaarhypotheek.

      Dus in 2019, als ik kan bijstorten, ga ik dat maximaal doen. Maar dan gaat de spaarhypotheek waarschijnlijk wel weer 5 of 10 jaar op slot. Want dan heb je ook weer een hogere rente dan het op 1 jaar vast te zetten

      Verwijderen
  5. Prikkelende titel. Gerhard Hormann was vroeger auto journalist. Juist kleine auto's rijden. Net zoals zijn vrouw doet is een grote stap.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of is het een gevalletje voortschrijdend inzicht? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's goed toch? Als je tijdens het voortschrijden geen nieuwe inzichten krijgt, dan gaat het niet helemaal goed in de bovenkamer.

      Verwijderen
    2. Voortschrijdend inzicht is prima, maar bedenk dat veel mensen nog steeds "hypotheekvrij" kopen, terwijl het inzicht van het boek door hem zelf achterhaald is.

      Verwijderen