donderdag 7 januari 2016

Tempura meelworm en meelworm omelet

Eindelijk ben ik aangekomen bij het belangrijkste van de meelworm: het opeten ervan! Daar is het immers allemaal mee begonnen: meelwormen vormen een diervriendelijke en duurzame eiwitbron. Maargoed, wat maak je van een meelworm? Ik ben niet zo van de recepten, dus ik ben begonnen om zelf wat te bedenken.

Tempura meelworm
Het eerste probeersel is tempura-meelworm (misschien beter bekend als tempura kip). Normaal gesproken hoor je in dit gerecht kip te door tempura beslag te doen en te bakken. Nu eten wij zelden vlees thuis, dus had ik de kip al vervangen door een champignon-mengsel. Als laatste heb ik er eentje gemaakt met een meelwormen mengsel:Bij het gerecht hoorde ook broccoli. Wij zijn niet van die mensen die de gehele broccoli stronk opeten, dus heb ik de stronk aan de andere meelwormen gevoerd, en wat denk je? Een succesverhaal! De wormen begonnen holletjes door de stronk te eten:


En na enkele dagen is er van de stronk niets meer over dan een paar losse groene draadjes:
Op deze manier eten de meelwormen voornamelijk eten dat anders weggegooid zou worden. De ultieme voedselkringloop!

Meelworm omelet
De rest van de meelwormen had ik in de koelkast bewaard, en de dag erna heb ik er een omelet van gemaakt:


Wel merkte ik dat dode meelwormen niet lang houdbaar zijn in de koelkast. Na een dag was de helft al zwart geworden. De volgende keer moet ik dus óf levende meelwormen in de koelkast bewaren, of ze gewoon voor lange tijd in de vrieskist bewaren. De zwarte meelwormen ga ik niet meer opeten, maar weggooien is ook zonde, dus krijgen onze pluizige tweevoeters een feestmaal:

En last but not least: 

Meelwormen uit het vuistje
Ten slotte wilde ik ook proberen hoe een levende meelworm smaakt. Klinkt vast vreemd, maar het is gewoon een kwestie om niet te aarzelen, een worm in je mond te doen, en 'm meteen pletten met je kiezen. 

En smaakte het?
De belangrijkste vraag is natuurlijk of het smaakte. Eerlijk gezegd vond ik het tegen vallen. Het belangrijkste van meelwormen is de structuur, namelijk de harde schil. De notige binnenkant valt minder op. Dus eigenlijk krijg je weinig mee van de smaak. Maar door het hoge proteïnen gehalte zijn meelwormen behoorlijk vullend.

Maar eigenlijk heb ik het eten van meelwormen veel griezeliger gemaakt dan nodig is. Een koe eet men ook niet met huid en haar op, waarom zou ik dat wel doen met meelwormen? Om meelwormen te laten concurreren met vlees zal ik het verder moeten gaan bewerken. Mijn idee is om de wormen te blenden, eventueel aan te vullen met vleeskruiden, en dan te bakken als gehaktballen. En misschien moet kan ik ook gewoon wat recepten op internet opzoeken. 

zie ook:

6 opmerkingen:

 1. Heeft het gesmaakt en waarna smaakte het?
  Nog harde knisperende stukjes tussen je tanden moeten verwijderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou wel van een experimentje, maar als ik dit verhaal lees, krijg ik helemaal de kriebels. Dat neemt niet weg dat ik het heel leuk vind om te volgen. Ik zoek de vleesvervangers liever in peulvruchten en andere plantaardige voeding.
  Ik denk er wel eens over een wormenbak te starten met als doel het composteren van het keukenafval, maar het idee dat ik die beesten in huis heb (als het buiten vriest bijvoorbeeld) maakt dat het voorlopig bij een idee blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, iemand die doet wat ie meent. Met een dappere inslag (gewoon die wurm je mond in).
  Ik krijg last van allerlei dierlijke producten (20 jaar vega nu), dus ik heb een goed excuus dit experiment aan me voorbij te laten gaan. Maar vind het fantastisch dat je experimenteert om je eten zelf te maken, op een milieuvriendelijke manier.
  BTW: hier gaan 2 struiken broccoli makkelijk op, met 3 volwassenen. Maar ja, ieder z'n voorkeuren en gewoontes. Korte kringlopen kan ik zeker waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die levende wurm eten heb ik vooral gedaan om stoere vleeseters te shockeren;-)
   Heb je al eens onderzocht of je ook allergisch voor insecten bent?

   Verwijderen
 4. Ik wil het feestje niet verpesten maar... een meelworm is toch ook een dier en dus 'vlees'?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben maar een nep vegetariër, want ik eet wel vis. Ieder zijn eigen keuze

   Verwijderen