donderdag 31 december 2015

Samenvatting van 2015, plannen voor 2016

Je wordt rond deze tijd doodgegooid met jaaroverzichten, dus waarom geen Geld is Tijd jaaroverzicht? Hier komt-ie dan:

Wegwijs door ingewikkelde geldkwesties
Dit jaar ben ik veel bezig geweest met geldkwesties, zoals bandbreedte, en wat voor effect dit heeft op een spaarhypotheek. En waarom de lineaire hypotheek een overbodig product is.
Maar dit jaar ben ik er vooral achter gekomen dat een rekentooltje veel meer zegt dan duizend woorden.
Bijvoorbeeld over het inkorten van een spaarhypotheekof het bijstorten op een spaarhypotheek. Maar ook over andere praktische zaken zoals het verdelen van inkomens over een stel en
wat het optimaal eigen risico is van de zorgverzekering.

Geschreeuw op internet doorprikt
Leuk, al dat hippe media 2.0 van tegenwoordig, maar wat heb je er aan als dingen niet kloppen?
Zo verscheen er veel onzin op internet over de nieuwe vermogensrendementsheffing, bestaan er veel spaarrentetooltjes, maar ze blijken niet allemaal even goed te werken, en leek staatssecretaris Wiebes met een plan te komen dat voordelig was voor iedereen, maar helaas is het plan vooral gunstig voor twee inkomensgroepen.
En wellicht een beetje off-topic, maar een stem op K3 zoekt K3 was vooral een donatie aan SBS6

Overige handige tips:
Zo kom je van die vervelende cookiewaarschuwing van blogger af.
Zo kan je whatsApp op een apparaat zonder simkaart zetten
Homeopatisch middel werkt net zo goed als een goede borrel
Lidl of Aldi zijn zelden goedkoper dan de B-merken van A-supermarkten

Eigen financiën
-Ik heb dit jaar niet één, niet twee, maar drie keer bijgestort, voor in totaal E 6450,- Hierdoor is op dit moment bijna 10% van de hypotheek afgelost.
-De gemiddelde saving rate ging van 19% voor 2014 naar 22% voor 2015.
-In 2014 ging ik 59 keer met de fiets naar het werk; dit jaar was het maar liefst 71 keer! Hiermee heb ik 4544 kilometer aan luchtvervuiling, fileleed en stress verruild voor 4544 km gezondheid! Helaas ging niet wel gepaard met een bijna-ongeluk.
-ik heb één donatie gedaan, namelijk aan een project dat meelwormen promoot. Voor de rest heb ik de Adsense reclame vervangen door ideële reclame (waar ik dus zelf geen cent voor vang). Zo heeft de aardbeving van Nepal, het Rode kruis voor de vluchtelingen, Serious Request en Stichting Hoogvliegers al een keer op deze site gestaan.  

Doe het zelf
Ik was van plan om minimaal één keer per maand iets creatiefs te maken. Dit jaar is ons huis de volgende dingen rijker geworden:
-een gepimpte zolder
-een gepimpte keuken met messenblok en keukenrolhouder
-een gepimpte woonkamer met een gerepareerde bank en kattenhuisjes
in de tuin een bank en plantenbakken
-Het enige wat ik heb moeten kopen is wat verf en wat planken voor op zolder. De rest was nagenoeg gratis.
-En last but not least: ik ben begonnen met meelwormen kweken. Eerlijk gezegd liep ik al enkele jaren met het plan om meelwormen te kweken, ik ben blij dat ik eindelijk de stap heb gezet.

Plannen voor 2016
-Minimaal E 4000,- investeren in de hypotheek
-Riskantere investeringen gaan onderzoeken, zoals crowdfunding en beleggen.
-Meer expressieve dingen gaan doen zoals tekenen en schilderen.

zie ook:
samenvatting van 2013-2014

6 opmerkingen:

 1. De opmerking over Lidl beaam ik niet. Je kunt Lidl niet vergelijken met B-merk van een A-super (zoals jij dat noemt, ik zie het anders).
  Lidl heeft A-produkten alleen heten ze geen Unox, Douwe Egberts of Campina. De B-merken zijn vaak van mindere kwaliteit dan de Lidl produkten is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is zeer verschillend per product. Vaak is het Amerk en Bmerk van een Asupermarkt ook nagenoeg gelijk. Maar soms zijn de smaken volledig anders, en kan soms een goedkoop product lekkerder zijn dan een dure.

   Verwijderen
 2. Waar kies jij voor?

  https://www.youtube.com/watch?v=FsRMI8p_ep0

  Ik heb genoten van je blogs dit jaar, valt dit nog in een klanttevredenheidstooltje te gieten?

  Proost op 2016

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vijf tot 10 jaar geleden ging ik vaak bij Aldi en Lidl winkelen. Ik was best wel tevreden over de kwaliteit. Ondertussen kom ik er bijna nooit meer. Sedert ik me verdiepte in de wereld van extreme couponning koop ik A-merken aan B-merkprijzen door folderaanbiedingen (zoals 1 + 1 gratis) te combineren met kortingsbonnen op het merk. Nu heb ik altijd goede producten voor een fractie van de prijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ik me wel eens afvraag, wanneer een student die vele jaren gestudeerd heeft, financieel iemand inhaalt die met 15 jr. begonnen is met een minimumloon?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is heel moeilijk te zeggen! Ik had nauwelijks studieschuld, maar sommige vrienden hadden wel E40.000,- schuld. En onze salarissen kunnen soms ook een factor 1.5-2 anders liggen.

   Verwijderen