zaterdag 5 december 2015

Simpele oplossing voor zwarte piet discussie

Normaal gesproken zit ik rond deze tijd van het jaar te zeiken over Sinterklaas. Zie hier voor zeikverhaal 2013 en zeikverhaal 2014.  Maar laat ik dit jaar eens een keer een verbroederend verhaal houden, en een lans breken voor zwarte piet. Niet dat ik een grote fan van zwarte piet ben, als het aan mij lag hadden eens goed gekeken naar de Russische traditie. De russische collega-kindervriend, genaamd Det Moroz, heeft namelijk een bloedmooie kleindochter als helper, genaamd Snegurotsjka.
bron: wikipedia
Maar dat terzijde, terug naar de Nederlandse traditie.

We zitten in Nederland nu al een tijdje te stoeien over wat zwarte piet zou moeten zijn: we willen niet dat hij zwart van de schoorsteen is, want dat zouden er ook pieten moeten zijn met slechts roetvegen. En dan zijn mensen herkenbaar, en bovendien tast dit het traditionele uiterlijk van zwarte piet aan. Maar als hij van origine zwart is, dan is er teveel associatie met koloniaal verleden enzovoorts. Het feit dat enkele tokkies in de media schreeuwen "dat die surinaamse apen van onze traditie af moeten blijven" is koren op de molen voor mensen als Roger Ross Williams.

Mijn oplossing voor dit probleem is:

Positieve discriminatie! 

Het is onbekend wat de oorsprong is van zwarte piet, maar er is een theorie dat zwarte piet oorsponkelijk een vrijgekochte slaaf is. Als dit waar is, dan is Sinterklaas een van de eerste figuren in de wereldgeschiedenis die pro-actief tegen slavernij was. Zwarte piet is dan het symbool van het einde van de slavernij. Het laat zien dat Sint Nicolaas niet alleen goed was voor arme kinderen, maar ook voor niet-blanke mensen. Fantastisch toch?
In de tijd dat Amerika nog lachte om de idioterieen van blackface, had Nederland al een traditie van het verheven van slaven tot gerespecteerde kindervrienden.

Zo. Probleem opgelost.

zie ook:
nadert onze maatschappij een "toy event horizon"?
en dump dan wat speelzooi in of andere hoek.

3 opmerkingen:

 1. Uhm... ik ben heel erg voor zwarte piet en erg tegen veranderingen hierin.
  En ben het helemaal eens met je verhaal en uitleg.

  Alleen.... deze week had ik een klein meisje van vier in de auto. Uit Somaliƫ of daaromtrent. Ergens in het geklets over sinterklaas vroeg ze bevestiging of er ook roze pieten waren.

  Tja... en wat vertel je dan zo'n klein donker guppie voor wie dat kennelijk belangrijk is? Ja hoor zei ik. Er zijn ook roze pieten. Tuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zwarte piet
  witte piet
  regenboog piet
  moslim piet
  fkk piet
  homo piet
  US piet
  IS piet
  USSR piet
  poetin piet
  obama piet
  joodse piet
  duitse piet
  christen piet
  gevoelige piet
  deprie piet
  chinese piet
  neger piet
  add piet
  adhd piet
  borderline piet
  geile piet
  kanker piet
  ziet me niet piet

  het barst van de pieten, we blijven lekker zwarte pieten

  rijm piet

  BeantwoordenVerwijderen