zondag 26 juni 2016

Hagelschade

Afgelopen vrijdag was Brexit het gesprek van de dag...behalve in onze regio. Hier was donderdagavond een hagelbui overgeraast die een spoor van vernieling heeft achtergelaten. Het leek alsof iemand met 100 tennisballenkanonnen op ons dak stond te schieten.

Op vrijdagochtend werd duidelijk wat de schade was. In ons geval waren er een stuk of 20 pannen gesneuveld. De foto hieronder laat duidelijk zien dat een 60 jaar oude dakpan niet is opgewassen tegen hagelstenen ter grootte van een tennisbal:
 
Om je een idee te geven hoe zo'n hagelsteen er uit ziet: deze hebben wij van het gazon opgeraapt:
Aangezien er geen enkel dakbedrijf tijd had, ben ik het hele weekend bezig geweest met het vervangen van dakpannen (wees gerust, ik had een touw om mijn middel geknoopt).
 Helaas is de schade niet bij dakpannen beperkt gebleven. Het glas van het dakraam is kapot:
(op deze manier kon ik wel gemakkelijk via dit raampje het dak op)

De auto is een maanlandschap geworden:
En ons zelfgemaakt afdak is een gatenkaas. Gelukkig bestaat het uit twee lagen plexiglas, en de tweede laag heeft alle hagelstenen kunnen tegenhouden. Voorlopig zitten we droog, maar alle platen moeten vervangen worden.

Het is allemaal een enorm gedoe, maar van de andere kant: er zijn geen doden gevallen en ik neem aan dat de verzekering de boel vergoed. En als ik het vergelijk met andere mensen, dan valt de schade bij ons erg mee. Overal om ons heen zijn gesneuvelde autoruiten en omgevallen bomen. In sommige straten hebben bijna alle huizen een plastic zeil over hun dak. Toen ik vrijdag dakpannen ging kopen, zag ik honderden mensen die uit arremoede dakpannen kochten van de verkeerde kleur. Zolang ze maar weer droog zaten.

En dan heb ik het nog niet over de tuinderskassen. Bijna alle kassen die in de vuurlinie lagen zijn volledig verwoest. Het gaat hier over tientallen hectaren. Alle planten moeten geruimd worden, die bedrijven liggen minimaal een jaar stil. Ik heb al bedragen gehoord van 100 miljoen schade, maar ik denk dat dit een zeer voorzichtige schatting is. Er zijn genoeg kassen die alleen al 10 miljoen of meer schade hebben. Dus reken maar op gezamelijke schade van ongeveer een miljard.

Leuk hoor, klimaatverandering...

update: 
De verzekering vergoed alles behalve de autoschade. Ondertussen heb ik het afdak gerepareerd met mooie nieuwe platen en het dakraam vervangen door een groter, kunststof dakraam

9 opmerkingen:

 1. Oei wat een schade zeg!!
  hopen dat de verzekering een hoop dekt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat bizar eigenlijk he, je kan het je toch niet voorstellen in dit kikkerlandje..succes met alle rompslomp die je er van hebt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je veel zelf doet, neem ik dat de het bedrag van de verzekering het materiaal dekt + iets over voor je werk ("uurloon"). Je werkt dus betaald voor de verzekering, al weet ik niet of je zoveel krijgt als een echte bouwvakker.
  Ja, veel schade. Jammer voor degenen die geraakt zijn. Toch zit ik met het dillemma dat we met z'n alleen tot nu zeiden dat klimaatverandering helemaal niet zo erg was. Beetje warmer is toch wel lekker.
  Nu hoor ik alleen drama (en dat drama is het ook voor de getroffenen).
  Iets meer balans of overzicht zou ik ,wel fijn vinden. In ieder geval van mensen in politiek en bovenin het bedrijfsleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjonge, wat een schade allemaal. Gelukkig kon je dakpannen kopen en ben je handig.
  Het is een boost voord de economie.......
  Maar hopen dat de tuinders niet nog verder in de misère komen. Soms telen ze al voor kostprijs of er onder,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het op de pc gezien wat een schade, zielig hoor als je zo iets overkomt.
  Maar we moeten wel rekening gaan houden met zulke weersomstandigheden.
  Maar hoe doe je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij mijn zus in Wanssum was het ook zo erg. Enorme hagelballen, heel veel auto's echt total loss. Ramen stuk. Enorme schade.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje wat een schade, maar fijn dat je zelf zo handig bent om de dakpannen te vervangen. Ik ben erg benieuwd hoe de verzekering dit gaat oppakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een toestanden, heel veel succes met de herstelwerkzaamheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een algemene reactie: bedankt voor het medeleven:-)
  De verzekering stuurde een algemene email waarin werd verteld dat alles (incl uurloon) in principe vergoed wordt. Waarschijnlijk ga ik het afdak zelf repareren, en laat ik iemand het dak nakijken om zeker te weten dat ik alle pannen heb gerepareerd.

  BeantwoordenVerwijderen