vrijdag 1 juli 2016

Resultaten eerste helft 2016

Het is al weer een half jaar geleden dat ik onze saving rate en andere getallen besprak. Tijd voor een halfjaarlijkse update. 

Saving rate (besparing/inkomen)

De jaarlijkse gemiddelde savings rate weten we nu al anderhalf jaar boven de 20% te houden. Vorige jaar waren er een paar dipjes, maar de afgelopen tijd zitten we meestal rond de 30%. Hopelijk kunnen we de grafiek constructief bij of boven de 30% houden. Een procent meer saving rate verkort onze tijd tot pensioen met ongeveer 1 jaar. Een mooi vooruitzicht!

Eigen vermogen (eigen vermogen/inkomsten)
De afgelopen jaren was het dweilen met de kraan open; we losten veel af, maar ons huis werd steeds minder waard. Daardoor bleef ons eigen vermogen zakken. Dit jaar is de WOZ waarde gelijk gebleven, waardoor ons vermogen eindelijk begint toe te nemen. De gekke piek van afgelopen maand werd niet veroorzaakt door een grote toename van vermogen, maar doordat we die maand veel inkomsten hadden: vakantiegeld en belastingteruggave. Deze piek zie je trouwens elk jaar rond deze tijd. Het gevolg is dat deze grafiek erg grillig is, en dus kan je beter naar de jaargemiddelden kijken (de rode lijn). En die lijn lijkt nu eindelijk een onomkeerbare opmars gemaakt te hebben.

Financiele onafhankelijkheid: passief inkomen (passief inkomen/uitgaven)
Deze grafiek wordt vooral bepaald door de rente van de spaarhypotheek, kinderbijslag en schenkingen.
Doordat ons zoontje 6 is geworden, is de kinderbijslag hoger geworden. Hierdoor is het piekje dat elk kwartaal te zien is een beetje hoger geworden. De rest van de stijging is veroorzaakt door bijstortingen op de spaarhypotheek en het sneeuwbaleffect daarvan. We hebben dit jaar geen grote schenking mogen ontvangen (zoals in januari 2015). Je kunt je trouwens afvragen of je wel financieel onafhankelijk bent als je van schenkingen afhankelijk bent.
Rond het eind van het jaar zou gemiddeld 10% van onze uitgaven gedekt kunnen worden met passieve inkomsten. Het lijkt nog een lange weg naar financiele onafhankelijkheid, maar de grafiek stijgt steeds harder.

zie ook:
Bereken je saving rate
Bereken je eigen vermogen
Bereken je financiele onafhankelijkheid

5 opmerkingen:

  1. Dit zijn mooie overzichten! Gisteren heb ik onze savingsrate berekend en qua savingsrate kunnen we vergelijkbaar opzij zetten.
    Wel nog een vraag, wat zeggen de onderste twee grafieken?

    Begrijp ik het goed dat de EV/inkomen grafiek een omgekeerde savingsrate is en dat je als doelstelling 25x of 2500% hebt?
    En de onderste grafiek; neem je daar straks ook rendement uit beleggingen op? Wat zegt het?

    Zelf ben ik ook nog aan het stoeien om de voortgang van vermogensgroei goed weer te geven. Zelf dacht ik om de waarde/schuld van het huis buiten beschouwing te laten. En me puur te focussen op uitgaande cashflow / ev-huis. Als deze onder de 4% zakt kan ik volgens mij met pensioen. of gaat er iets mank met deze redenatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zie de links onderaan het artikel voor meer informatie over deze grafieken. De tweede grafiek geeft het eigen vermogen weer, dus hoe hoger hoe beter (net als de andere grafieken). Ik heb daar niet echt een streefpunt voor, al hoop ik wel dat de grafiek stel op positief staat.

      Je aanname van cashflow /(ev-huis) klinkt interessant. Het mooie ervan is dat je jezelf niet gelukkig prijs met een hoop geld dat in stenen zit.

      Verwijderen
    2. Die linkjes had ik over het hoofd gezien op mijn mobiel. Dit geeft meer uitleg hoe de berekening is opgebouwd. Zeker grafiek EV/inkomen snap ik nu :).
      Ik zat eerst te denken dat de mijn savingsrate niet raar gaat fluctueren maar inderdaad heeft cashflow/(ev-huis) als voordeel dat je je niet rijk rekent met de stenen. Je moet toch ergens wonen. Ik ga maar eens de voordelen/nadelen op een rij zetten en een blog aan wijden.

      Wel ben ik nog steeds benieuwd hoe je om gaat met beleggingen en fluctuaties van de waarde daarvan bij passief inkomen/uitg. Of neem je alleen dividend inkomen mee? Een deel van mijn liquide vermogen is belegd en ik zou niet weten hoe ik dit moet meenemen in die berekening.

      Verwijderen
    3. Ik heb geen beleggingen, dus ik heb dit probleem nog niet. Ik denk dat er twee manieren zijn:
      -Beschouw het als vermogen. Dit vermogen kan dus per maand fluctueren.
      -Beschouw het als inkomsten/uitgaven: zodra je een aandeel koopt ben je het geld kwijt, zodra je het verkoopt het je inkomsten.

      Verwijderen