maandag 6 augustus 2018

Crowdfunding update: nog steeds in de gevarenzone


Het afgelopen jaar heb ik in enkele crowdfundingprojecten geinvesteerd: twee keer 50 euro bij Lendahand, en vijf keer 100,- bij Geld voor Elkaar. Ik heb bewust gekozen om steeds het minimumbedrag in te leggen, om zo optimaal te spreiden. Op dit moment heeft nog geen investering betaalproblemen. Sterker nog: een investering heeft besloten om de boel vervroegd af te lossen!
Toch ben ik er niet mee doorgegaan, zoals de onderstaande grafiek pijnlijk duidelijk zal maken.


De rode lijn is bedrag dat ik uit heb staan. Dit is dus in de min. Op de piek had ik dus 600,- geparkeerd bij de crowdfundingsbedrijven. De blauwe lijn laat zien hoeveel geld er in het meest gunstigste geval terug gaat komen. De groene lijn is het verschil, dus de winst. Na verloop van tijd wordt er langzaam wat terugbetaald, dus de rode en blauwe lijn worden steeds kleiner. Zodra een investering niet meer zou kunnen terugbetalen, gaat de groene lijn dalen.

En hier zit dus het probleem: na bijna 2 jaar investering, is het netto resultaat nog steeds bijna 400,-. Dit is een groot bedrag ten opzichte van de winst van bijna 100,- die in het meest gunstigste geval tot mij komt. De kans dat er in de komende jaren een bedrijf gaat klappen is zeker reeel, en dan zou alle winst ineens verdampen.

De huidige statistieken bij mijn geld voor elkaar ziet er nu zo uit:
 
Ter vergelijking heb ik lijnen toegevoegddie uitdrukken wat de winst zou zijn geweest als ik hetzelfde geld ergens zou kunnen stallen tegen een rendement van 4%, 6% of 8%. Als alles goed gaat, dan zullen we op het einde ongeveer op 5-6% uitkomen. Maar je kunt je afvragen of het het risico waard is, als bijstorten op de spaarhypotheek ongeveer evenveel oplevert.
 Wat gaan we dan wel doen? Wachten tot er een crisis komt, en dat alle aandelen goedkoop zijn. Kan nooit langer dan een paar jaar duren. En tot die tijd investeren in de hypotheek.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb crowdfunding eigenlijk nooit gezien als serieuze investeringsoptie. Vanwege het enorme risico inderdaad. Ik heb weleens geld in crowdfunding gestopt, maar dat was dan omdat ik de betreffende ondernemer kende en/of sympathiek vind. Meer de gunfactor dus. In totaal heb ik 1000 euro in 2 bierbrouwerijen geïnvesteerd. Daarvan heb ik nu 950 euro terug. Ik verwacht de komende 2 jaar nog elk jaar 125 euro te ontvangen. Ik sta nu bijna op winst dus ;-)

  En ja, verder zit ik ook op die crisis te wachten wat aandelen kopen betreft...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik de percentages zo lees betwijfel ik of je wel geïnvesteerd hebt in crowdfunding?
  Je kunt je ook afvragen of je het niet in scène gezet hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd goed om kritisch te blijven;-) Ik heb mijn statistieken van Geld voor Elkaar er bij gevoegd, geloofwaardiger kan ik het niet maken:-)

   Verwijderen
  2. I believe, laat die crisis nog maar even wegblijven dan.

   Verwijderen