maandag 30 juli 2018

Klussen

Vorige week heb ik de hele gang en badkamer overhoop gehaald, deze week werd het tijd om dingetjes mooier te gaan maken. Onze wastafel had veel zwarte vlekken doordat er vocht in het hout was getrokken. Ik heb geprobeerd om dit met ontwewringswater te verwijderen, maar de vlekken bleven bestaan. Uiteindelijk heb ik er een laagje houtkleurig plamuur op gedaan. Hiermee heb ik meteen de kieren opgevuld. Even was ik in de verleiding om gewoon wat foundation te gebruiken uit het kastje, het is immers allebei plamuur:-)
Daarna een dikke laag jachtlak erover en de boel blinkt weer als nooit tevoren:

In de gang had ik alle oude latten verwijderd. Toch kon ik niet meteen beginnen met gipsplaten, want de latten hadden vaak een overspanning van 60 centimeter of meer, terwijl gips bij voorkeur maximaal 30 centimeter kan overspannen. Dus moest ik wat extra latten gaan timmeren. Bij de loze ruimte betekent dit een extra constructie. Gelukkig heb ik nu latten genoeg:
En daarna de gipsplaten er tegenaan. Dat fleurt de boel meteen op!
Ik kon vooral niet wachten om die lelijke verwarmingsbuizen te bedekken. Ik wil die verwarmingsbuizen de komende 20 jaar niet meer zien:

En dan komt het laatste puntje: de toilet. Het wandje achter de toiler was slap geconstrueerd, dus dat gaat nu beter gebeuren. Maar nu ik de boel toch open heb liggen, komt er een ander probleempje opspelen: deze toilet spoelt niet heel goed door.
Een oorzaak kan zijn dat de afvoerpijp niet ontlucht/belucht wordt. Hierdoor kan er geen lucht aangezogen worden als er wordt doorgespoeld. De afvoerpijp ventileren is niet gemakkelijk. Ik heb grofweg 4 keuzes:
 1. Trek de afvoerpijp door naar de zolder. Dit is behoorlijk ingrijpend, want dan moet ik het muurtje achter de toilet doortrekken naar het plafon. 
 2. Maar een ventilatierooster in de buitenmuur. Dit is ook een hoop gedoe: boren door de muur, met een lange ladder een roostertje bevestigen etc.
 3. Zet een beluchtingsfilter op de afvoer in het bestaande muurtje. Het probleem is dat deze filters verstopt kunnen raken, en de filter zit dan achter tegels.
 4. Zet een ontluchter op de afvoerpijp van de wastafel. Deze afvoer komt uit op de afvoer van het toilet, dus dan kan er toch lucht bij. Bij de afvoer van de wastafel kan ik gewoon bij.
Ik neig naar puntje vier, vooral omdat het het minst drastisch is. Iemand andere suggesties?

Ten slotte was er een klusje dat de toilet beter zal laten doorspoelen: grondig schoonmaken. En zat een kalklaag van enkele millimeters in de afvoerpijp:

Die liet gelukkig gemakkelijk los, dus het glazuur van de pot is nog goed. Waarschijnlijk kunnen de grote boodschappen nu een stuk gemakkelijker naar beneden roetsjen.
 
zie ook:
slopen!

5 opmerkingen:

 1. Strak in de lak, maar wat ik mis is een opvangbakje onder de tandenborstelhouder?
  Hier nog wat tips http://www.wisa-sanitair.com/nieuws/waarom-spoelt-het-toilet-reservoir-niet-goed-door/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de tip! Ik moet inderdaad nog iets elegants bedenken als opvangbakje

   Verwijderen
 2. Ik zie dat je in de gang en die loze ruimte geen isolatiematerialen gebruikt hebt...is dat met een bepaalde gedachte,of ben je niet zo bezig met het huis extra isoleren?

  Knap opgeknapt!Zo fijn als je zelf kan klussen. Ik mis nog steeds mijn vader, fervent klusser, samen heel wat klussen gedaan. Altijd zag hij weer ergens iets wat hij verbeteren kon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Mijn vader hielp vroeger ook vaak mee, nu probeer ik het zelf, maar kan gelukkig nog vaak advies aan hem vragen.

   Ik heb niet echt aan isolatie gedacht, boven dit flafond zit een zolder die we niet als woondeel gebruiken, dus ik zie het nut er niet echt van in. De muren en dak zijn wel geisoleerd.

   Verwijderen
 3. Klussen besteed ik altijd uit. Heb gewoon twee paar linker handen en vind het ook best om de lokale economie een beetje te stimuleren.

  BeantwoordenVerwijderen