zondag 14 oktober 2018

Hoe bereken je de afbouw van wet Hillen

Ik kreg meerdere malen (nouja, ik heb een donkerbruin vermoeden dat het om een enkel persoon gaat) het verzoek om eens na te rekenen hoe de afbouw van de wet Hillen in zijn werk gaat. Voor de mensen die het niet weten: Hans Hillen heeft ooit een wet voorgesteld om te voorkomen dat hij belasting op zijn villa moest betalen. Voor de werking van deze wet, zie hier.


Als je dacht dat deze wet niet ingewikkelder kan, maak dan je borst maar nat, want Rutte III gooit er nog een schepje bovenop: wet Hillen wordt in 30 (!!!) jaar afgebouwd. Niemand weet wat de belastingschijven rond die tijd zullen zijn, wat voor kabinet we dan hebben, en of Nederland uberhaubt nog boven de zeespiegel ligt, maar we weten in ieder geval zeker dat de wet Hillen dan is afgebouwd.

Wat zullen de tarieven dan zijn en hoe gaan ze dit berekenen? Eerlijk gezegd weet ik het niet precies. Op verschillende websites (hier, hier, hier, en hier) heb ik verschillende tarieven voor Eigenwoningforfait en belastingschalen gezien. Op basis daarvan heb ik een tooltje gemaakt die een berekening maakt (klik hier of op de tool):
Als iemand niet eens is met de berekening of met de getallen, dan hoor ik het graag!

Zie ook:
fiscale strop voor aflosser?
Ons belastingstelsel kan blijkbaar nog ingewikkelder 
link naar de tool

8 opmerkingen:

 1. Okay, okay, ik ben die enige figuur, maar toch hartelijk voor deze verhelderende tool. Ik zat ook al bij ikbenfrits te kijken, maar die tool is momenteel kapot en bij berekenhet https://www.berekenhet.nl/hypotheek/aflosboete-berekenen.html kun je niet zien met welk % ze rekenen.
  Verzoekje, kan er ook nog een totaalteller bij wat de aflosboete gaat kosten gedurende de komende jaren? Bijvoorbeeld geen hypotheek meer in 2018, als ik dan doorklik naar 2030 wat is dan de totale aflosboete geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heel moeilijk om van een aflosboete te spreken, want bijna alle percentages (loonheffing, ewf, maximaal% hra) gaan komende jaren op de schop. Je kan het ene effect niet los van het ander zien. Die tool van berekenhet heb ik ook gezien, maar ik heb echt geen flauw idee wat ze eigenlijk willen berekenen.

   Verwijderen
 2. Hey bedankt voor de handige tool!
  Ik heb de link op mijn bureaublad gezet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Rentenier, wij hebben er een favorietje van gemaakt.
  Een totaalteller is wel handig om het effect over een aantal jaren te kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. graag gedaan! Zoals eerder opgemerkt: het is moeilijk om het ene effect los van de andere te zien, dus is het ook niet echt mogelijk om de "boete" op te tellen.

   Verwijderen
 4. Handig, dank je wel zeer nuttige informatie!

  Voor het effect van de Wet Hillen gebruik ik de volgende formule:

  = -

  Is de bijtelling negatief dan heb je hypotheek rente aftrek, zodra de bijtelling positief is komt de wet hillen in actie, en heb je een aflos boete:

  = * MIN(MAX(-2018,0),30)/30)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aha formule niet goed overgenomen:

  bijtelling = ewforfait - rentelening

  Is de bijtelling negatief dan heb je hypotheek rente aftrek, zodra de bijtelling positief is komt de wet hillen in actie, en heb je een aflos boete:

  bijtelling = bijtelling * MIN(MAX( jaar -2018,0),30)/30)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aflosboete, villasubsidie, je kunt belastingen framen hoe je wilt.

   Verwijderen