dinsdag 9 oktober 2018

Mechanische deurbel

Het fijne van klusjes afronden in huis is dat je eindelijk toekomt aan de kleinere klusjes. Een heikel puntje in ons huis was het ontbreken van een deurbel. De deurbel die er 8 jaar geleden hing was lelijk en had een oude stroomvretende transformator. Die hebben we destijds vervangen door een draadloze bel, maar die bleek van action-kwaliteit te zijn: hij weigerde vaak dienst, en soms ging hij op een willekeurig moment af. Met deze bel had je geen belletjetrekkers nodig.
Daarna hebben we het 6 jaar zonder deurbel gedaan. Iedereen die we kennen komt via de achterdeur, en nieuwe mensen vertelden we direct dat ze achterom mochten komen. En we hadden geen last van colportage of Jehovah-getuigen (al wisten die mensen ook al heel snel dat ze achterom konden komen). De enige mensen die gewenst aan de voordeur komen zijn de pakketbezorgers, maar deze lui zijn zo opdringerig dat ze meestal op de ruit gingen kloppen.
Maar nu de gang weer spik en span is wordt het tijd om mensen via deze gang te ontvangen. Ik wil geen ouderwetse deurbel, want die hebben al gauw voor een tientje per jaar aan lekstroom, en ik wil geen onbetrouwbare draadloze bel. Dus kwam ik op het idee voor een mechanische bel. Het is eigenlijk gewoon een grote klassieke fietsbel die wordt aangedreven door een knopje buiten de deur. De bel werkt dus volledig op spierkracht! Een geweldige uitvinding dus.

Toch blijkt hij niet echt populair te zijn. Toen ik er eentje wilde kopen vertelde de baliemedewerker van de ijzerboer dat hij in 12 jaar nog nooit van zoiets gehoord had. Toen ik hem wees op hun website waar het ding aangeprijsd stond was hij overtuigd en ging hij op zoek in het magazijn. Hij kostte ongeveer 30,-, dus ik heb de bel in ongeveer 3 jaar terugverdiend.

Iemand ervaring met deze soort deurbellen?

13 opmerkingen:

 1. Ja ervaring ermee. Mijn hemel wat laten die dingen veel kou door, meer dan een enkelglas ruitje. En die dikke harige poten spinnen waren er gek op. En mijn neefjes en nichtjes konden niet aanbellen, te zwaar. Oh ja en 31 oktober en 11 nivember werden we helemaal gestoord, uit kan ie niet.
  Nu heb ik gewoon een deurbel, met stekker, en als ik ongestoord wil werken, slapen of een client heb gaat de bel eraf. Rust.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor het delen van je ervaring! Bij deze kan je gewoon de bel eraf draaien, dus hij kan altijd uit. Ik ben benieuwd hoeveel dit ding gaat tochten.

   Verwijderen
  2. Klopt, de dop eraf draaien, of half eraf, dan hoor je wel iets, maar geen klinkend galmend geluid.
   Ik moest tien jaar geleden enorm zoeken naar een mechanische bel, en vond hem in een magazijn drie straten verder.Ik zag nu dat zelfs baptist(oef gevaarlijke zaak voor klusliefhebbers) en bol ze verkopen.

   Groet,Greet

   Verwijderen
 2. Kende hem niet als deurbel, leuke vondst!
  Heb je al getest of die door het hele huis hoorbaar is, want bij ons hebben we om die reden een extra draadloze elektrische bel moeten aanschaffen voor als er in de keuken de afzuiger aanstaat.

  Wel laat met je blog deze week, tja met al die klusjes;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, in mijn studententijd had iedere student in de flat waar ik woonde een dergelijke bel. Sterker nog heel Rotterdam hing ermee vol. Sommige waren lekker soepel en andere zo stroef als wat. Tijdig voorzien van een drupje olie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de goede orde, ik praat nu over zo'n tien jaar geleden. Maar in iedere studentenflat hangen ze nog steeds!

   Verwijderen
 4. Nooit gezien of gehoord. Ben benieuwd hoe deze bevalt. Ik had er ook geen idee van dat een bel zoveel sluipverbruik heeft. 10 Euro per jaar?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tring tring Rentenier, ik hoor en lees veel over aflossingsblij de laatste tijd, maar is dat wel verstandig voor je eigen woning forfait?
  Is daar ook een tooltje voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed bezig: bij mij hangt een bel met klepel met een touwtje eraan.
  Pontificaal op de goede plek gemonteerd.
  Toch gebruiken sommigen mensen deze niet en kloppen op het raam hahaha!

  Blind zijn voor het onbekende? (Net als dat de "indianen" de schepen van Columbus niet zagen (maar wel de sloepen.))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gebruik al zeker 20 jaar geen deurbel stroom is er vanaf:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Rentenier
  Las iets over eigen woning forfait, wij hebben nl. sinds kort onze hypotheek afgelost en dat je dan moet gaan betalen voor je eigen huis?
  Zou je dat ook kunnen meenemen in je spaarhypotheektooltje, zodat ik kan bijhouden wat een afgelost huis jaarlijks kost aan ewf?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ken deze bel niet maar wij hebben 25 jaar geleden in een huis gewoond waar wij een trekbel hadden. Je moest aan een knop trekken en dan ging een bel met klepel heen en weer. Nu wonen wij in een huis met een gietijzeren klopper op de deur dit werkt ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen