maandag 19 november 2018

Het energieleverancier circus

Nu de grootste geldverslinder het huis uit is, kan ik eindelijk wat meer overzicht in het huis creeren. Zo ben ik bezig om de voorraadkast en vriezer helemaal leeg te eten voordat er nieuw conserveerbaar eten in huis komt. En nog steeds kom ik geconserveerd eten tegen dat bijna of zelfs helemaal over de datum is.

De volgende stap is om de vaste lasten eens onder de loep te nemen. Ik heb al een paar abonnementen waar ik niets meer mee doe de deur uit gedaan. Nu wordt het tijd om de grote vaste lasten tegen het licht te houden. Ik ben al een paar jaar lang niet overgestapt van energiemaatschappij. Eigenlijk ben ik best tevreden met de huidige club, maar het mailtje van de jaarafrekening was de druppel om te besluiten om weg te gaan:




Of ik nog vragen heb? Zeker:
"denk je echt dat je iemand in 2018 blij kunt maken met 56 cent?"
"denken jullie dat jullie de leukste thuis zijn?"
"zijn jullie helemaal door de ratten besnuffeld?"

Anyway, ik ben dus overgestapt naar een nieuwe energieboer. Voor een jaar vast krijg ik een welkomsbonus van 280,-. Op een energierekening van 1300,- is dat dus 22% korting ofzo. Dit is de meest lucratieve muisklik in lange tijd.

Waarom doen deze energiemaatschappijen dit? Een collega van me heeft onlangs eens naar zulke energieboer gebeld. Hij wilde gewoon open kaart spelen. Hij zei dat hij binnen een jaar weggaat naar een andere energieboer, en over een jaar misschien weer terugkomt voor de bonus die hij dit jaar ook heeft gekregen. Kon hij geen deal maken, zodat hij aansluitend bij deze club zou blijven en toch de bonussen zou opstrijken? Dan hadden zij minder administratiekosten langer omzet van hem.
Het antwoord was dat ze dat niet konden doen, omdat ze verlies lijden op de welkomsbonussen. Klanten gaan pas vanaf het tweede jaar geld opleveren. De bedrijve worden gedwongen door hun concurrenten om met welkomsbonussen mee te doen, anders trekken ze geen klanten meer. Aan de steeds groter wordende groep actieve overstappers verliezen ze dus geld, dat moet worden opgebracht door de slapende klanten. De slapende klant betaalt dus extra veel om de welkomsbonussen van actieve overstappers te betalen.

Is dit een reden om "solidair te verklaren aan de slapers"? Ik denk het niet. Energie is een commercieel produkt, iedereen is vrij om te kiezen en dus om over te stappen. Dat Nederlandse energiemaatschappijen rollend over de straat gaan om klanten te werven is niet mijn probleem. Zolang ze een produkt aanbieden dat lood om oud ijzer is, ben ik niet merkvast.

Nu vraag je misschien af: er zijn ook extra duurzame energiemaatschappijen, en je zou zonnepanelen kunnen installeren, waarom doe je dat dan niet? Persoonlijk denk ik dat ik het beste voor het milieu kan zijn door simpelweg zo min mogelijk energie te gebruiken. Ik doe bijna alles met de fiets, mijn jaarlijkse stroomverbruik is gezakt van 1700kWh naar 1500kWh, gasverbruik ligt rond 1100m^3, en autokilometers zijn van 17000 naar 12000 gegaan. Hiermee helpen we het klimaat veel meer.

zie ook:
energieverbruik 2018

7 opmerkingen:

  1. Kun je zonder vriezer uit met een vakje in de koelkast?
    Vergeet de overstapwekker niet te zetten, dan kun je na een jaar op het juiste moment overstappen zonder de bonus te verliezen of het hogere tarief te betalen bij je huidige energieboer.
    Ik geloof niet dat ze op nieuwe klanten geld verliezen door de bonussen, ze maken misschien wat minder winst. Slapers zijn sukkels van hun eigen portemonnee.
    Wat is er mis met zonnepanelen, over gemiddeld 7 a 8 jaar zijn die terugverdiend en begint het grote cashen. Met een paar extra panelen op ons garagedak zijn we straks los van het gas.
    Wil je daar wel blijven wonen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. er is niet veel mis met zonnepanelen, ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen, en met mijn laag energieverbruik zet het niet zoveel zoden aan de dijk. Misschien als ik een elektrische auto neem wel.

      Verwijderen
  2. Ook met 1500 kwh zijn zonnepanelen aantrekkelijk hoor!! Je tarief is bij 1500 KwH +/- 128 euro stroom per jaar met daarop =/- 213 euro belasting per jaar.Normaal krijg je ook min 373 euro vermindering energiebelasting. Stel dat je met je zonnepanelen 1500 KwH opwekt dan is er 0 euro stroomkosten dus ook 0 euro belasting daarover maar je krijgt nog steeds de 373 euro vermindering energiebelasting terug.
    Al met al best aantrekkelijk om 5 of 6 panelen van 295 wattpiek te nemen.
    Prijs die je betaald is zonder btw daar je die via de belasting mag terug vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf heb ik mijn dak sinds een jaar of 6 volgelegd met panelen, en toen gold dit inderdaad nog. De huidige salderingsregeling gaat echter uiterlijk 2021 op de helling. Wat daarvoor in de plaats komt is nog niet duidelijk, maar wel zeker is dat ook zonnepaneleneigenaren dan weer de volle mep aan energiebelasting gaan betalen. En ook aan het onbeperkt wegstrepen van het verbruik tegen de opbrengst op jaarbasis is dan voorbij. Al met al betekent dit een flink langere terugverdientijd.
      Mijn panelen zijn al bijna terugverdiend, maar als ik nu weer voor de keuze stond zou ik mijn euro's eerst in energie efficiƫntiemaatregelen steken. Zeker ook gezien de forse geplande verhogingen van de belasting en andere heffingen op gas de komende jaren.

      Verwijderen
    2. Energie efficiƫntiemaatregelen helpen hier zeker,stroom 0 kwh,gas 246 m3

      Verwijderen
  3. Energie is overal, maar wanneer is de een dom en een ander slim?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is een flink laag verbruik!
    Eens dat minder verbruiken goed is, maar als de helft van de kosten belasting is, motiveert dat ook niet bepaald.

    BeantwoordenVerwijderen