maandag 3 december 2018

2019 wordt een barebone jaar.

Nu mijn ex al bij haar ouders zit, ben ik aan het kijken hoe ik het leven verder in ga richten. Ik ben van nature veel minimalistischer dan zij. Maar de vraag is hoe minimalistisch ik eigenlijk zou willen zijn. Ik lees wel eens ooit op internet van minimalisten die slechts 100 bezittingen hebben. Persoonlijk vind ik dit veel te ver gaan: minimalisme zou je meer vrijheid in je leven moeten geven, geen beperking dat je slechts 100 produkten mag hebben.

Maargoed: hoe wil ik minimalisme gaan ervaren? Ik wil 2019 uitroepen tot "barebonejaar": een jaar waarin ik wil ervaren wat een prettige hoeveelheid bezittingen en uitgaven is. Daarvoor heb ik de volgende regels bedacht:
 • Alle voorwerpen in huisworden ter handen genomen:
  • kan ik het nog gebruiken? gebruik het dan
  • heb ik het niet meer nodig? Dan probeer ik het een jaar te verkopen, daarna gaat het naar de kringloop.
 • Al het eten in voorraad moet dit jaar op gaan
 • Alle vaste lasten worden onder de loep genomen: kan het goedkoper? Is deze uitgave nog nodig? Een paar weken geleden heb ik de energierekening al geminimaliseerd.
 • Ik mag pas iets kopen als ik het nodig heb en zeker weet dat er geen reserve meer op voorraad ligt
 • Alle apparaten die permanent of heel vaak aanstaan worden op hun verbruik getest. Zo ben ik benieuwd of het veel oplevert om de mediabox/modem snachts uit te zetten. 
 • Als ik alleen thuis ben blijft de cv op 15 graden (hier ben ik deze koude periode al mee begonnen, dan is het gemakkelijker om koude perioden te vergelijken).
 • Als ik alleen in de auto zit mag ik niet harder dan 90km/u. Maar uiteraard mijdt ik de auto zoveel mogelijk.
Maar ik ga niet inboeten op ervaringen en sociale activiteiten:
 • De kachel gaat aan als mijn zoontje of bezoek in huis is.
 • Leuke kansen laat ik niet schieten, al kosten ze veel geld: als ik voor een redelijk bedrag met kennissen meekan met een luchtballon, dan doe ik dat natuurlijk. 
 • Ik doe mee met sociale dingen, zoals team uitjes. Geld mag hier nooit een belemmering zijn.
 • Als een vriendengroep besluit dat we een rekening samsam doen, zelfs al heb ik minder genuttigd, dan ga ik niet moeilijk doen.  
En wat is mijn doel? Ik wil gaan kijken hoeveel geld en zorgen ik kan besparen als ik eenvoudiger ga leven. Maar ik wil ook kritisch zijn als mijn levenskwaliteit achteruit gaat. Zo ben ik heel benieuwd hoeveel ik bespaar door de cv lager te zetten, en of deze besparing het waard is. Na een jaar kan ik dan besluiten of de besparing opweegt tegen het inboeten aan comfort. En onder het motto "geniet, maar bespaar met mate", voeg ik nog een regel toe:
 • ik mag op elk moment besluiten om te stoppen met een regel.
Doet deze regel afbreuk aan het bovenste? Ik denk het niet. Ik zie veel mensen die totaal doorslaan in het besparen, bezuinigen, consuminderen. Het optimum aan levenskwaliteit ligt niet aan die kant van het spectrum, maar eerder ergens tussenin.

Heeft iemand nog goede minimalistische ideeen die ik absoluut moet proberen?

16 opmerkingen:

 1. Goede instelling en voornemens. Gebruik een fleece in de avond om met lagere temperaturen thuis om te kunnen gaan. Alles wat lager kan staan met verwarming is een snelle besparing. En je went ook meer aan de lagere temperaturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een top lijstje met goede voornemens!
  Alleen die 15 graden en 90 km/h zou ik wat meer moeite mee hebben. Maar aan alles is te wennen. Ben benieuwd waar je op uitkomt en veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt, ik ben ook zeer benieuwd. Op dit moment hou ik het meestal op 17graden en 110km/h, dus kijken waar bij mij het minimum ligt.

   Verwijderen
  2. Mocht je ooit op de snelweg rijden en mij zien aankomen: wil je dan aub op de rechterkant van de weg blijven rijden? Want wat een irritatie als ik met 120 of 130 kom aanrijden (waar dit mag) en er op de linkerhelft iemand met 110 of 90 gaat inhalen!

   Verwijderen
 3. Leuke voornemens! Goed om je grenzen van comfort te ontdekken. Ik heb dat kachel lager zetten ook geprobeerd, maar ging slechts van 20,5 naar 19 graden. En ik zat 's avonds op de bank enorm te verkleumen. Ik heb ontdekt dat voor mij in de kou zitten als echte armoede voelt en hij is teruggegaan naar 20,5...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dan wordt het hoog tijd dat je een warmbloedige Spanjaard in huis haalt :-P

   Verwijderen
 4. Bij 19 graden hangt er een drup aan mijn neus (veel thuiswerk, computer) maar 19,5 is draaglijk, soms 20 in de avond maar uitsluitend bij klachten van gezin. Voor 1 persoon is het gemakkelijker te kiezen hoe hoog te temperatuur staat. O ja ivm koude handen aan eht toetsenbord draag ik soms ook zelfgebreide katjes. Kou zorgt voor verkramping, zo kan ik dat voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaan minimalisme en sociale activiteiten samen?
  Volgend jaar is een hogere vrijwilligersvergoeding van 1700 euro per jaar mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag ik hopen van wel! Simpel leven met weinig spullen wil niet zeggen dat je geen andere mensen kunt ontmoeten.

   Verwijderen
 6. Het is grappig te merken dat we allebei een beetje met hetzelfde bezig zijn.
  In mijn geval noem ik het niet echt consuminderen maar opruimen/weggooien.
  Sowieso goed dat je sociale interacties op hun waarde weet te schatten.

  Voor wat betreft het verkopen van spullen een bescheiden suggestie: spulletjes met een lage geldwaarde zou ik op marktplaats zetten. Na 4 weken verdwijnt je advertentie. Niet verkocht? Dan doneren aan een kringloopcentrum of weggeven.

  Alleen voor dure spullen waar het loont om te wachten op een zeldzame koper zou ik anders aanpakken. Op deze manier ruimt je huis (en je hoofd) snel op.

  Ik heb zelf ook het e.e.a. op marktplaats gegooid. Alleen een elektrische gitaar is van het dure soort. Voor de rest: niet verkocht = doneren.

  Een potentieel neveneffect kan zijn dat je erachter komt dat je huis veel te groot is :-)

  Hoe dan ook: veel succes/plezier met je voornemens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de suggestie, dit is inderdaad ongeveer hoe ik het wil gaan doen

   Verwijderen
 7. Wauw, dat vind ik een mooi voornemen. De meeste dingen moeten haalbaar zijn. Echter vind ik 15 graden ook wat koud. Mijn buurman doet dat ook en die gaf ook aan dat hij een loopneus kreeg bij die temperatuur. Voor mij gaat dat te ver. Savonds de kachel lekker op 20.5. Zo ook gisteravond. Heb hem teruggedraaid rond 9 uur en inmiddels is het hier 19.5 graden. Prima temp dus de kacel staat nog niet aan.
  Ow, sterker nog. De temp is al met 0.5 graden gestegen. Ik zal wel een warme persoonlijkheid hebben :)

  Ik ben benieuwd over je bevindingen, maar daar ga ik vast over lezen volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moest eigenlijk meteen denken aan Early Retirement Extreme, misschien die site nog eens flink doorspitten, of het boek (via de bieb of kringloop) lezen? Volgens mij kun je daar ook nog wel wat uithalen, zeker als je het idd toch beste en beetje extreem wilt aanpakken! (No judgment)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben onze hypotheek dit jaar afgelost, volgend jaar gaan we voor een happy T-Bone steak year.

  BeantwoordenVerwijderen