maandag 30 september 2019

The hypotheek-aflos-machine goes on!

Medio 2018 is de laatste keer geweest dat ik een hypotheekaflossing heb gedaan. Daarna ontplofte ons huwelijk en moest dus eerst de boel verdeeld worden, papierwerk ingevuld worden, en een nieuwe hypotheek geregeld te worden. En dat duurde langer dan me lief was.
Ik zat dus een vol jaar met aflos-afkickverschijnselen. Toen een paar weken geleden dus eindelijk het nieuwe hypotheekoverzicht op de website van de hypotheekboer stond, was er vooral één knop die me met puppy-ogen aankeek: de knop om een aflossing aan te vragen.
Het duurde niet lang voordat ik de verleiding niet meer kon weerstaan en een aflossing aanvroeg van 2000,-. En dat ik me weer kon verheugen op een nieuwe grafiek:
Waar je naar moet kijken? Naar het piepkleine dipje in de lichtgroene lijn, ook wel de annuitaire-hypotheek-voormalig-bekend-als-spaarhypotheek genoemd. Deze hypotheek was slachtoffer van mijn afloswoede, omdat die nog steeds een rente heeft van maarliefst 5.3%. Hierdoor hoef ik maandelijks netto 9.16 minder naar de hypotheekboer over te maken:
Het ironische van dit verhaal is dat de resterende hypotheek nu precies net zo hoog is als een jaar geleden, toen ik de laatste aflossing deed. Je zou dus ook kunnen zeggen dat de scheiding me financieel een jaar terug in de tijd heeft gegooid. Gelukkig wordt de schade nu met rasse schreden rechtgezet. Qua maandelijkse lasten ben ik maarliefst 4 jaar terug in de tijd gegaan, maar dat is helemaal een eerlijke vergelijking, omdat ik in het verleden alleen aflossingsvrij en spaarhypotheek had. Nu heb ik veel meer annuitaire delen, waardoor ik verplicht aflos.

Mijn saving rate is nu dermate hoog dat ik best nog wel een aflossing zou kunnen permitteren, maar ik hou me even in. De kans dat Boris Johnson en Donald Trump de wereld in een crisis laten storten is groot, en dan moet ik wel een voorraadje geld klaar hebben staan.

En mocht het optimisme van de beurs zegevieren? Dan heb ik nog een ander plannetje, maar dat moet ik nog even uitwerken. Hierover later meer...

zie ook:
mijn hypotheek

13 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met dit aanvalsplan, heerlijk om de boel weer in het gareel te krijgen, zo lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zit weer in de stijgende lijn!
  Ik ben benieuwd naar dat andere plannetje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat het aflossen weer op gang is gekomen, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig weer, het aflossen blijft toch een soort verslaving (herkenbaar).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom zou je bij de huidige lage rente nog willen aflossen?
  Life goes on, pluk de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog een paar hypotheekdelen van meer dan 5% :-(...

   Verwijderen
  2. Waarom aflossen? Gewoon omdat het heerlijk is om geen hypotheek meer te hebben. In febr. Het laatste stukje afgelost?

   Verwijderen
 6. Hey Rentenier, Ik zie dat je een aantal handige rekentools hebt gemaakt.
  Kwam er sinds kort achter dat als je een spaarhypotheek hebt en de rentevaste periode loopt binnenkort af het een stuk voordeliger is om het resterende bedrag van de hypotheek wat je nog betalen moet veel beter ineens kunt aflossen want de huidige rente is zo laag momenteel, dat spekt de pot ook niet meer.
  Aan de andere kant betaal je wel rente over de totale hoofdsom.
  Is het mogelijk dat u daar ook een tooltje voor kunt maken? Wanneer is aflossen verstandiger?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb hetzelfde probleem, wat te doen met een spaarhypotheek met 2,5 procent rente met nog 17jr te gaan en pot voor de helft gevuld (63k) (en vast tot einde loopt tijd of aflossen op een afl. vrij hypotheek van nog 44k (ipv 105k) en 1,75 rente met nog 7jr vast. Ik denk aan sparen (niets doen) of bijstorten en inkorten spaar. 5jr inkorten kost 15k. Lastige keuzes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook een spaarhypotheek en willen er eigenlijk vanaf.
  We hebben voldoende spaargeld om af te lossen, wat kunnen we het beste doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijkbaar zijn er nog steeds veel spaarhypotheekvragen:-). Als de spaarhypotheek al lang loopt en je hebt ook nog andere hypotheken, dan zou ik de spaarhypotheek gewoon laten doorsudderen en focussen op de andere hypotheken. Ik zal er binnenkort eens wat rekenwerk op loslaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, ik ben benieuwd. Mooi blog heb je!

   Verwijderen
  2. Goed om te horen en moet je nog rekening houden met de bandbreedte als je de spaarhypotheek in zijn geheel wilt aflossen?

   Verwijderen