maandag 25 november 2019

Boeterente betaald: nu flink lagere lasten

Een paar weken geleden heb ik besloten om de rentevaste periode van de aflossingvrije hypotheek af te kopen. Het kost me bijna 9000,-, maar nu ga ik van 5.1% naar 1.39% rente. Bovendien is deze boete aftrekbaar, dus krijg ik het volgend jaar bijna de helft van dit bedrag terug.

Voor de hypotheekrente heeft het dus een flink gevolg. Er beginnen zoveel sprongen in de grafiek te komen dat hij nauwelijks leesbaar was, dus heb ik de boel omgezet naar een stacked barchart:
De verandering is omcirkeld: de rente van de aflossingsvrije hypotheek (in rood) is ongeveer driekwart kleiner geworden. Pakweg 40% van deze besparing gaat naar de belasting omdat ik nu minder hypotheekrenteaftrek krijg. De rest is voor mijn portemonnee. Door deze actie zijn de stijgende hypotheekkosten van na de scheiding ruimschoots teniet gedaan.

De nieuwe rente staat nu voor 10 jaar vast. De aflossingsvrije hypotheek is voor mij een vast gegeven voor de komende jaren. Voor de rest zal ik me vooral op de annuitaire hypotheken richten. Daar is nog genoeg werk aan de winkel.


Zie ook:
mijn plan dat 6.79% rente oplevert
mijn hypotheekverloop

12 opmerkingen:

 1. Gaat het je lukken om de gehele hypotheek in tien jaar af te lossen? Dan ben je een stuk verder. Je kunt qua gezondheid, relaties, landelijke economie nooit in de toekomst kijken, maar streven is een mooi ding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog maar 17k en dan ben ik van de aflossingsvrij eindelijk af. Komende maand nog de eindejaarsklapper maken en ik zak dan onder de 15k. Ergens volgend jaar moet het hypotheekdeel volledig afgelost zijn en dan ben ik bijna klaar. Heeft lang genoeg geduurd.

  Ik huur dan niet meer van de bank. Mooi vooruitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je dit hebt gedaan! Aangezien de HRA versneld wordt afgebouwd, krijg je nu een stuk meer terug over de boeterente dan dat je terug had gekregen als je dit later (of niet) had gedaan. Denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. alleen niet-commerciele links die iets toevoegen aan het artikel graag!

   Verwijderen
  2. en Jeanine dan?
   Ik denk ook, leuker kunnen we het echt niet maken

   Verwijderen
  3. Ik zag het nu pas. Zucht, ik wil reageren zo laagdrempelig mogelijk maken, maar helaas maken spammers daar misbruik van...

   Verwijderen
 5. Heerlijk, lagere rentelasten! Gefeliciteerd!

  Je vorige grafieken kostten wel wat studie en deze weer opnieuw. Want waarom zijn er nu 2 kleuren onder de 0% lijn te zien? En bovendien geef je nu de (netto) rentelasten weer ipv de verplichte maandlasten gezien de kop? Op zich logisch gezien jouw visie op het verschil tussen annuitair en aflosssingsvrij.
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik trek eerst de hra er van af, daarna bouw ik de bruto maandlasten op. Maar het zet me wel aan het denken. Misschien kan ik eerst de eigenwoningforfait tekenen, en daarna alle netto rentes. Ik ga er eens een keertje mee experimenteren

   Verwijderen
 6. Ik ben jouw leerling hoor! Maar eh, eigenlijk kloppen de dikgedrukte letters dus niet. Daar moet dan 'netto maanlast' staan, toch?
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen