maandag 24 februari 2020

Investeren full throttle!

Op dit moment zijn alle scheidingskosten afgehandeld en heb ik weinig andere dingen om voor te sparen, dus heb ik het volgende besloten: ik ga full throttle investeren! Dat ga ik op de volgende manier doen:
Elke 16de van de maand ga ik al het geld dat ik boven mijn buffer heb investeren in hypotheek of aandelen. Zolang de koers nog onrealistisch hoog is zal dit de hypotheek zijn. Dit is dus nooit een mooi bedrag, want ik heb zelden precies ene mooi bedrag op de rekening. Van de andere kant: annuitaire hypotheken zijn nooit ene "mooi bedrag" groot, dus kan ik best een bedrag als 2283,85 aflossen.
Waarom de 16de? Op die dag komt de hypotheekrenteaftrek binnen. En de vaste lasten worden meestal rond het einde van de maand of het begin van de maand afgeschreven. Op de 16de verwacht ik geen grote kosten totdat rond de 24ste het salaris binnenkomt. Daarnaast is het fijn om twee keer per maand een financieel momentje te hebben: op de 16de om te zien hoeveel ik over heb, en op het einde van de maand om te zien wat de saving rate en het verbruik is. 

Door de aflossingen van de afgelopen twee maanden ziet het er zo uit:

Het verschil is bijna niet te zien, maar als ik inzoom ziet het er best spectaculair uit:

In januari ben ik door de 80% grens gegaan, en als het zo doorgaat zou de 70% ook haalbaar moeten zijn. Ik mag natuurlijk niet meer dan 10% per jaar aflossen, maar samen met het automatisch aflossen lukt het wel.
Nouja, tenzij er een crisis uitbreekt, dan krijgt beleggen de voorkeur. Maar voorlopig zit er nog veel te veel optimisme in de beurs. Een brexit en een corona virus hebben er nog geen verandering in gebracht. Zelfs Boeing, dat met veel problemen kampt, laat redelijk positieve cijfers zien. Maar waarschijnlijk begint het systeem zich wel al van binnen uit te hollen. We gaan het zien.

8 opmerkingen:

 1. Die crisis kwam toch vandaag? Ik zag allemaal zenuwachtige mensen over de aex index ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. yip, de crisis is begonnen.

  Ben benieuwd hoeveel blogs er nog zijn over 2 jaar en of iedereen blijft investeren of toch bij een halvering van hun waarde andere keuzes gaan maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En daar heb je je (mini) crisos ;-) Het verbaasde me al hoe weinig de beurzen zich van het virus aantrokken. Meestal lopen ze voor, maar nu duidelijk achter in hun reactie. Nu eens kijken hoe erg het echt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang het virus alleen in China heerst, is het een ver van mijn bed show. En de Chinese overheid heeft de Chinese beurs kunstmatig hoog gehouden. Nu lijkt het ineens akelig dichtbij en begint de hele wereld nerveus te worden. Van de andere kant: de beurzen staan nu op het niveau van 2 maanden terug, toen het virus uitbrak. Ik kan het dus nog geen crisis noemen.

   Verwijderen
 4. Ik trek me niet zoveel aan van de crisis. Ik blijf gewoon mijn plan volgen: time in the market beats timing the market.
  Mister Money Moustache twitterde het vandaag ook nog:
  https://twitter.com/mrmoneymustache/status/1232380895572549632

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weinig rekenwerk deze maand, alleen een paar grafiekjes bijwerken.
  The full throttle, pufff

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet het, ik heb de laatste tijd niet zoveel tijd voor rekenwerk...

   Verwijderen