maandag 2 maart 2020

Hamsteren!

Laat ik vooropstellen dat ik niet bang ben voor virusjes. Ik heb een goede gezondheid, dus ik heb niet veel te vrezen. Maar de wereld begint langzaam haar verstand te verliezen, en dan doe ik graag mee. Met paniek? Nee, maar wel met hamsteren en op tijd instappen op de beurs!

In veel omringende landen zijn er al lege schappen. Mensen slaan aan het hamsteren, oftewel "doomsday preppen" voor het geval dat de voedselvoorziening stagneert. Moet ik dan meedoen? Normaal gesproken is mijn filosofie om zo min mogelijk voorraad te hebben. Past wel bij mijn minimalistische aard. Maar wat als de winkels leeg gaan raken? Misschien toch maar wat extra inslaan.

Mijn insteek is dat ik geen dingen in huis wil hebben die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken. Ik ga dus geen flessen water kopen, want ik gebruik normaal gesproken ook geen flessen water. Ik heb wel wat sfeerkaarsen, maar geen andere energie noodvoorzieningen. Dit lijkt me behoorlijk overdreven. Ik verwacht niet dat binnenkort de watervoorziening of stroomvoorziening ermee stopt.

Dus heb ik besloten om van enkele basisprodukten meer in te slaan, maar die ik anders toch binnen een jaar zou gebruiken. dat zijn:
-pasta: blijft lang goed, en gaat toch wel op
-haver: granen die lang goed blijven, zijn tevens te blenden tot havermelk
-blikken soep
-potten groente
-zakken noten: als vegetariers eten we veel noten, ze blijven bovendien veel langer houdbaar dan vlees
-een vriezer vol met pizzas, vis en brood
-wc papier. Schoonmaakspullen en wasmiddel enzo heb ik nog voor minstens 10 jaar (heb ik al ooit verteld dat mn ex veel kocht?), maar wc papier is geen overbodige luxe om in huis te hebben.
-een doos melk. Melk is een van de weinige dranken die ik koop (fris heb ik zelden in huis). Ik beschouw melk tevens als backup als er even geen water is, dan kunnen we in ieder geval melk drinken.


Bij de lidl was ik ongeveer 100,- kwijt, niet slecht voor een overlevingspakket.

En qua beurs? Die doet het al best leuk, maar dit is nog niet echt een serieuze crisis. De koersen zijn gezakt naar het niveau van pakweg 1 januari. Toen was ons virus al wereldnieuws, maar de wolven van wallstreet gingen gewoon door. Het dolle optimisme van afgelopen weken is nu dus gecorrigeerd. Er moet echt nog wel wat meer gebeuren voordat ik instap.

Maar iets zegt me dat deze kermis nog wel even gaat duren...

======================================================
Naschrift (21/3/2020):
Dit bericht is van 3 weken geleden. Op dat moment waren alle schappen vol en konden de winkels dit prima aan. Dezelfde voorraad nu kopen zou inderdaad asociaal zijn. Bekijk het van de andere kant: dankzij deze voorraad heb ik afgelopen week niet hoeven winkelen, dus heb ik de winkels niet extra belast. Over "flattening the curve" gesproken.

18 opmerkingen:

 1. Het is altijd belangrijk een een overlevingspakket te hebben.
  Gewoon omdat je niet weet wat er zou kunnen gebeuren en dan hoef je jen in paniek te schieten.
  Ik vind het toch wel wat overdreven dat hele corona gedoe en dat gehamster.
  Als ieder een voorraadje heeft in huis dan zullen er niet gouw lege schappen zijn in winkels, behalve als het heel lang duurt dan zou het kunnen.
  Maar dat is mijn mening!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had eigenlijk niet verwacht dat jij ook zou gaan hamsteren. Je leek me er te nuchter voor. Inslaan op de beurs had dan wel weer verwacht. Grappig!

  Ik merkte zaterdag al dat veel mensen hamsterden, zag veel lege schappen en met name bij de pasta en blikvoer. Ik denk dat ik op Picnic vertrouw mochten we in quarantaine moeten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Picnic heeft al resticties gezet op bepaalde producten, dus ik zou niet echt op hun vertrouwen...

   Verwijderen
 3. Vorige week ook zitten 'hamsteren'. Voor het eerst en voor 200 euro. Pasta, instantmaaltijden, melk en ander voedsel. Wel water want als het virus echt ellende is - volgens mij wordt het ware verhaal ons niet verteld - en het tot een pandemie komt dan kunnen de pompen wel eens uitvallen. Sommige bedrijven zijn vandaag al gesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoevel water wil je dan inslaan? Alleen al aan drinkwater ben je zo 5 liter per persoon per dag, dus 150 liter per maand kwijt.

   Verwijderen
  2. Genoeg water totdat Defensie met de mobiele waterpompen komt. Daarnaast kun je al met 2 liter water makkelijk de hele dag doorkomen.

   Dorst lijden is geen aantrekkelijk alternatief.

   Verwijderen
 4. Wauw, net zoals een andere reageerder had ik van jou eigenlijk helemaal niet verwacht dat jij snel in de paniek zou schieten en gaan hamsteren!
  Maar wie weet heb je wel echt gelijk, we gaan het zien... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik ben niet in paniek hoor, gewoon een voorzorgmaatregel die verder niets extra kost.

   Verwijderen
  2. Ik raak ook niet snel in paniek maar ben bang dat anderen dat wel doen en de supermarkten dan alsnog leeg zullen zijn.

   Verwijderen
 5. Ik heb ook gehamsterd, voor ongeveer 150 euro. Ik ben niet in paniek verder,maar wel graag voorbereid voor het geval dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij doen niet anders, scheelt veel geld en zegeltjes kopen levert momenteel meer op dan een spaarrekening.
  Hamsteruuuuuuhh
  Scheelt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mensen die hamsteren zouden per direct afgeschoten moeten worden. Een gevaar voor de samenleving vormen ze.

  Bang dat de schappen leeg raken om de schappen vervolgens zelf de schappen leeg trekken. Stelletje randebielen zijn het. Het enige wat ze doen is de normale mensen benadelen en paniek zaaien FOR NO REASON.

  Als niemand zou hamsteren, zouden er ook geen tekorten zijn. Als niemand zo dom is om het op social media te zetten, zouden nog meer mensen niet hamsteren. Volgens mij heeft de gemiddelde hamsteraar echt een ondergemiddeld IQ.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dit 3 weken geleden gedaan, toen de winkels het prima aankonden. Ook bij winkels geldt: flatten the curve. Niet allemaal ineens gaan kopen. Daarom kocht ik toen het nog niet druk was.
   Ik heb toen geen paniek gezaaid, hooguit vreemde blikken van mensen.

   Verwijderen
  2. Moedig om iemand dood te wensen vanachter je toetsenbord. Ga je schamen.

   Verwijderen
 8. goed dat jij niet mee doet, als het fout mocht gaan dan ben jij hopelijk die eerste die van honger omkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe inderdaad niet mee, want ik was 3 weken voor de rest.

   Verwijderen
 9. Niet zo leuk dat je voor rotte vis wordt uitgemaakt door Anoniempjes, Geld-is-tijd. Tijden zoals deze brengen het beste en het slechtste naar boven in mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achja, je hoort er pas echt helemaal bij als je doodsverwensingen krijgt:-)

   Verwijderen