maandag 30 maart 2020

Stop de stuiterbeurs!

Terwijl de thuiswerkende ouders (mezelf inbegrepen) met kinderen horendol worden van rondstuiterende kinderen, valt me een andere stuiterbal op: de beurs. Elke keer als er ergens een steunmaatregel wordt goedkeurd schieten de beursen omhoog, om na een dag weer terug te zakken in de ellende van de explosieve ziektecijfers. Ik ben behoorlijk verbaasd over dit gedrag. Elke belegger weet dat overheden aan steunmaatregels bezig zijn, en dat we voorlopig nog in deze crisis zitten, waarom dan toch dit wispelturige gedrag?
Deels is de media hier schuldig aan. Afgelopen dinsdag spraken ze over een recordwinst op de beurs:

 
Ik kan me voorstellen dat mensen snel inloggen op hun account snel weer geld naar de beurs brengen. Maar als je uitzoomt, dan ziet het er een stuk minder rooskleurig uit:Het feit dat de eenzame belegger zo overreageert op dit nieuws niet zo erg. Het ergste is dat flitshandelaren bakken met geld bij elkaar kunnen schrapen elke keer als de beurs zo wispelturig reageert. Flitshandelaren detecteren in een fractie van een seconde het verschil in prijs tussen verschillende beursen over de wereld, en slaan hier hun voordeel uit. Zij reageren dus niet op nieuws, en zijn al helemaal niet geinteresseerd in de bedrijven zelf. Het enige wat ze doen is de krenten uit de pap vissen. Arjen Lubach kan het veel beter uitleggen dan ik:


Wat Arjen is vergeten te zeggen is dat hier ook een oplossing voor bestaat: de Tobintaks. Deze belasting bestaan uit een miniem percentage voor elke aankoop op de beurs. Deze belasting hoeft slechts 0.01% ofzo te zijn. Dit is zo weinig dat een gewone belegger het niet merkt. Maar voor flitshandelaren is deze belasting al groot genoeg om hun totale businesscase in duigen te laten vallen. Zielig voor deze bedrijven? Ik denk het niet. Kunnen deze mensen eindelijk iets nuttigs gaan doen met hun hersenen/computers/tijd.
Het enige probleem bij deze belasting is....dat hij nog niet bestaat. Veel landen hebben al aangegeven dat ze zulke belasting graag zouden willen, maar de belasting werkt alleen als veel landen het doen. Landen met een Tobintaks zullen minder populair zijn om in te investeren, en niemand wil het netste jongetje van de klas zijn. Dit is vergelijkbaar met vliegtaks: als een land vliegtaks zou invoeren, dan varen de luchthavens net over de grens er wel bij.
Gelukkig hebben veel landen in Europa al aangegeven dat ze graag een tobintaks zouden willen invoeren. En zoals gewoonlijk is Nederland niet het netste jongetje van de klas, want bij ons heeft de economie voorrang boven alles.

Dus laten we op wereldschaal een Tobintaks invoeren. Dit geld kan geint worden door het IMF ofzo, en er kunnen leuke mondiale dingen van worden gedaan: mondkapjes kopen, of bomen planten ofzo.

Maar voorlopig stuitert de beurs nog even door. Maar ik wacht even. Volgende week breekt de hel echt los in Amerika...

6 opmerkingen:

 1. Enige nuance zou niet misstaan: https://mobile.twitter.com/ArendJanKamp/status/1242029902154608646

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, economen krijgen het altijd voor elkaar om alles wat krom is recht te lullen. Dus omdat flitshandelaren het beleggingsverkeer hebben verveelvoudigd, zijn transactiekosten lager geworden. En daar moeten wij de flitshandelaren dan voor op hun blote knieen bedanken. Maar als je een beetje uitzoomd, dan zie je nog steeds miljarden verdwijnen in de zakken van mensen die nul toevoegen aan de echte economie.
   Overigens: Arend Jan Kamp zegt dat Blackrock hier van zou profiteren, maar Blackrock zelf pleit voor betere regels: https://www.quotenet.nl/financien/beurs/a129356/opmerkelijk-superbelegger-blackrock-pleit-voor-betere-beursregels-129356/

   Verwijderen
 2. Voorlopig stuitert de beurs omhoog, maar gravity falls.
  Ga je over lijken om in te stappen?

  Joe Black

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voorlopig heb ik geen last van de stuiterende beurs. Jij wel? Het gaat toch om de lange termijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ga ook voor de lange termijn, al vind ik het niet zo leuk dat bedrijfjes het systeem afromen.

   Verwijderen
 4. Gaat momenteel niet echt super op de beurs. Gewoon portefeuille vasthouden en wachten op betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen