maandag 13 april 2020

OZB en afvalstoffenheffing.

De bekende jaarlijke gepeperde rekening van de gemeente is weer in de bus gevallen, dus kijken wat we er uit kunnen opmaken:

OZB 
De WOZ waarde is bijna 10% gestegen. De waarde is nu voor het eerst boven de aankoopwaarde toen we het huis in 2010 kochten, maar het is nog steeds een fractie onder de taxatiewaarde van afgelopen jaar, dus ik heb niks te klagen. Volgens mijn eigen definitie mag ik nu dus 10% woningwaarde toevoegen bij m'n eigen vermogen.


Waterschapslasten
Een andere verandering is de waterschapslasten. Veel componenten ervan zijn een vast tarief of gekoppeld aan de WOZ waarde, maar de "zuiveringsheffing" is gekoppeld aan het aantal personen in het huishouden. Hierbij betaalt een eenpersoonshuishouden 49,- en een meerpersoonshuishouden 147,-!!
Mijn zoontje staat officieel bij m'n ex ingeschreven, dus zij betaalt bijna 100,- extra voor het zuiveren van zijn vuil water. Ik denk dat ik deze informatie onder de pet hou om gezeur te voorkomen....

Afvalstoffenheffing
Ten slotte hebben we in onze gemeente een diftar systeem, waarbij je voor elke kliko-lediging betaalt. Op de rekening kan je mooi zien dat ik afgelopen jaar slechts 2 keer de bak aan de weg heb gezet. Ik heb hem ook in december aan de weg gezet, en dat is maar goed ook, want het tarief is veranderd van 10,- per lediging naar 22,- per lediging! Dat is 16 cent per liter afval. Ik verwacht dit jaar 1 of 2 ledigingen nodig te hebben, maar dat is toch veel geld. De reden dat de gemeente het tarief heeft verhoogd is dat ze de burger wil motiveren om minder afval te maken (nobrainer), maar ook om op zoek te gaan naar alternatieven, zoals de commerciele afvalverwerking. Maar ik heb al een andere oplossing bedacht: mijn vriendin woont in een gemeente zonder diftar, dus ik neem gewoon af en toe heel romantisch een zak afval mee.

8 opmerkingen:

 1. Ik zou eerlijk zijn en de kosten delen. Wat win je ermee? Het is de moeder van je zoon en ook al ben je uit elkaar, ik zou haar het beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze ontvangt ook veel voordelen doordat hij officieel daar woont, dus het ene kan je tegen het andere wegstrepen

   Verwijderen
  2. Waarom doe je er dan moeilijk over, pet?
   Zint het je niet dat je zoontje je meer kost dan je ex?

   Verwijderen
  3. Mijn zoontje komt niets te kort. Dat mijn ex financieel onbekwaam is, is nu (gelukkig) niet meer mijn probleem.

   Verwijderen
 2. De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt vastgesteld op basis van de kosten die de gemeente nu eenmaal heeft om het afval op te halen en te (laten) verwerken. Deze heffing ontduiken is sowieso illegaal, maar je zou je ook kunnen afvragen of je dit wel wíl ontduiken. Een beetje financieel voordeel, weegt dat op tegen het overtreden van gemeentelijke regelgeving? En wat nou als alle inwoners van jouw gemeente dit zouden doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ontduik de belasting niet, ik doe precies wat de gemeente van mij verwacht: op zoek gaan naar (legale) alternatieven om van afval af te komen.

   Verwijderen
  2. De kosten per aanbieding van de rolcontainer voor restafval zijn in jouw gemeente - zoals in iedere diftargemeente - onderdeel van de afvalstoffenheffing. Door vuilnis af te voeren buiten jouw gemeentegrenzen ontduik je deze. Dat is dus géén legaal alternatief.

   Verwijderen
 3. Sja, de lokale belastingen... Altijd leuk. We betalen maar gewoon. We hebben goedkoop en goed drinkwater, dus het is het allemaal wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen